Коректните към фиска адвокати не трябва да имат опасения от предстоящите данъчни проверки. Такова уверение е получило ръководството на адвокатурата от шефката на Националната агенция за приходите (НАП) Галя Димитрова.

След като преди ден излезе информация, че данъчните готвят проверки на предлагащите юридически услуги, тъй като са идентифицирани като рискови от приходната администрация, днес по инициатива на председателката на Висшия адвокатски съвет (ВАдС) Ралица Негенцова, тя и двамата ѝ заместници Атанас Стоянов и Людмил Рангелов, както и главният секретар на съвета Стефка Въжарова са се срещнали с ръководството на НАП, научи „Лекс“.

Като е договорено разговорите между адвокатурата и НАП да продължат на експертно ниво.

Огласяването на информацията за проверките предизвика множество коментари от адвокати, включително и опасения, че такива може да бъдат извършени само спрямо техни колеги, които са „неудобни“ на държавата и в частност на приходната администрация. Предвид, че НАП ще прави проверки и на автосервизите, някои се шегуваха, че авторитетен държавен орган ги е поставил в една група с автомонтьорите, което свидетелствало за авторитета на адвокатурата и уважението към нея. Възникнаха и шеговити предложения договорите между адвокат и клиент винаги да се сключват в присъствието на служител на НАП.

Информацията за предстоящите проверки на адвокатите е, че ако бъде установено, че официално обявените оборот и доходи не отговарят на действителните, ще започнат ревизии за дейността им 5 години назад. Като един от рисковите фактори при адвокатите е НАП определила плащанията в брой.

НАП предвижда и разяснителна кампания за изискванията за отчитане на оборота, за подаване на декларации и плащане на дължимите данъци и осигуровки.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Хубаво е, бе!
Хубаво е, бе!
15 май 2019 12:08
Гост

Хубаво е, че НАП се сетиха да проверяват адвокатстващите. Лошото е, че няма гаранции, че ще проверяват тия дето заслужават, а не само тия, които някой е намекнал отгоре, че „трябва“!
А иначе в гилдията има много кирливи ризи за вадене!

Как е избран Велчев за главпрокурор
Как е избран Велчев за главпрокурор
15 май 2019 10:51
Гост
Анонимен
Анонимен
15 май 2019 0:13
Гост

Много полезна инициатива на Ралица Негенцова.

Анонимен
Анонимен
14 май 2019 21:31
Гост

Хубаво е, че адвокатурата и НАП в случая са солидарни и си взаимодействат.

Истината
Истината
15 май 2019 8:12
Гост

Приятелю, ти робот ли си, платен ли си или просто малоумен ? Всеки коментар ти започва с хубаво е, хубаво е, хубаво е. Е, колко да е хубаво ?

Си-Трипио
Си-Трипио
15 май 2019 9:12
Гост

Много, ама многооооооооооо е хубаво, че имате свободно време, въпреки че го използвате за лични нападки.