Делото срещу подсъдимата за подкуп кметица на „Младост“ Десислава Иванчева не започна днес в Специализирания наказателен съд, тъй като тя отказала да приеме обвинителния акт и затова адвокатите ѝ не са се запознали с него.

Това стана ясно в съдебната зала, след като съдия Иво Хинов напомни, че подсъдимите и защитниците им трябва да са получили обвинителния акт поне 7 дни преди заседанието. Оказа се, че Иванчева го е получила на 31 август, но отказала да подпише, без да се е консултирала със защитата си. Така материалите стигнали до нея и адвокатите едва на 5 септември и днес те поискаха време да се запознаят с тях.

Макар да отложи разпоредителното заседание за 13 септември, за да не наруши правата им, съдия Хинов подчерта, че Иванчева е имала много време, за да се запознава с делото в последните месеци, когато то многократно ѝ е било предоставяно.

Отложено беше и произнасянето на съда за изменение на мярката за неотклонение на Иванчева, тъй като още не е готова една от съдебно-медицинските експертизи. До началото на процеса Иванчева и подсъдимата с нея бивша зам.-кметица на „Младост“ Биляна Петрова ще останат в арест в столицата, няма да бъдат транспортирани до затвора в Сливен.

Според адвокат Марин Марковски обаче, психологическото състояние на Иванчева е критично в момента и това се дължи именно на условията в ареста.

„Психиатрите казват, че тя е в ужасно състояние, което може да доведе до психологическа смърт. Човек му работи сърцето и мозъкът, знае къде е чашата с вода, но се брои умрял за себе си. Това беше аргументираното заключение на вещото лице. Това го е придобила в ареста“, каза Марковски. По думите му, ако Иванчева била на Боровец, а не стояла в рушащите се килии, където арестанти се бият, нямало да е депресирана.

 „Аз се надявах, че прокуратурата ще прояви кураж, смелост, бих казал и достойнство, да прекрати делото, но професионалният ми опитът показва, че това няма да го направи. Толкова са недостатъчни доказателствата, че ме тресе треска, че могат да се внасят такива обвинителни актове. Простото подозрение не е доказателство“, каза още Марковски.

В залата беше и основният свидетел по делото – бизнесменът Александър Ваклин. Според обвинението Иванчева му е поискала 500 000 евро подкуп, за да бъдат придвижени негови преписки от общината. Съучастник в подкупа е била Петрова, а посредник – бившият кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, с когото Ваклин се свързал, за да уговарят предаването на парите.

„Разговорите с Иванчева бяха като с лош катаджия, който те гледа многозначително и пита – ще пишем ли? На няколко пъти ми забрави името, постара се да ме унижи възможно най-много. Затова се свързах с разследващите“, каза пред журналисти Ваклин. По думите му, Иванчева му казала, че за да получи, трябва да даде.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
развеселен
развеселен
09 септември 2018 1:52
Гост

Нека дреме у ареста, щом шиканира процеса….

Гошо
Гошо
08 септември 2018 13:35
Гост

Позорно и нечовешко е да притискаш някого психически. Ясно е като бял ден, че Иванчева я натопиха. Беше пречка за строителните предприемачи. Явно е по- добре да си мълчиш, за да не загазиш.

Пейо
Пейо
08 септември 2018 13:28
Гост

Tакива са условията в арестите за всички. За това тези зад решетките си плащат, за да се ползват от привилегии.

Анонимен
Анонимен
08 септември 2018 13:25
Гост

Адвокатът й е железен. Интересно ми е сега дали ще може да се пребори с корупционната схема?

Смях
Смях
07 септември 2018 17:00
Гост

Правата ѝ нарушени, щото не се е запознала, ама тя и не искала да се запознае….Аре стига!

Анонимен
Анонимен
08 септември 2018 13:23
Гост

Класически номер! Само, че докато се бави има да си виси в килията.

Drinkwater
Drinkwater
07 септември 2018 16:08
Гост

Марковски, ако не беше взела парите, можеше и на Боровец да е…