Специализираният наказателен съд остави в ареста Димитър Желязков-Митьо Очите, който снощи беше екстрадиран от Турция.

Той е обвинен, че е ръководил престъпна група, която е рекетирала бизнесмени в района на Бургас, които се занимават основно с погребални услуги. Според прокуратурата групата на Очите е събирала „такса спокойствие“ от фирми, която стигала до 20% от печалбата и палела катафалките на тези, които не плащали. Показания пред разследващите са дали 12 анонимни свидетели и по делото има няколко тома със специални разузнавателни средства.

Съдът реши, че на свобода Желязков може да извърши престъпление и прие, че са събрани доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че Желязков е извършил престъпленията, за които е обвинен.

До ареста на Митьо Очите се стигна след акция на МВР и прокуратурата в началото на август м.г., когато бяха задържани 19 души. Той пък беше арестуван на 4 август в луксозен хотел в Истанбул заедно с общинския съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев. Срещу Бенчев беше повдигнато обвинение, че е укривал Митьо Очите в чужбина, а след това турските власти се съгласиха да екстрадират Желязков.

През цялото време пък той твърди, че е бил в Турция за операция и не е имал намерение да се укрива, като дори не бил получил призовка да се яви в прокуратурата. Днешното заседание беше прекъснато, защото адвокат Илиян Василев каза, че клиентът му кърви и поиска спешно да бъде прегледан, като съдът прие да бъде извикан екип на „Бърза помощ“. В крайна сметка съдия Николай Димитров прие, че състоянието на Желязков не е несъвместимо с условията в ареста.

Определението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Апелативния специализлиран наказателен съд.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Джаро
Джаро
17 февруари 2019 22:16
Гост

Така ще е след като общинските съветници са шапка на престъпниците.

Мишо
Мишо
17 февруари 2019 22:06
Гост

Колко трябва да си грешен, за да рекетираш агенции, които се занимават с погребални услуги.

Маргин
Маргин
17 февруари 2019 22:01
Гост

Как пък всички като опре ножът до кокала, или се разболяват, или сежоперираъ спешно.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2019 19:47
Гост

Няма, няма, пак го редят за барбекюто в Казичене.

Влъхва
Влъхва
16 февруари 2019 19:46
Гост

Колко години ще ни заминават с този рекетьор? Толкова ли не могат да докажат една елементарна престъпна дейност от А до Я и да го тикнат за 10 години в пандиза, вместо да го дундуркат със споразумения?

Пепи
Пепи
17 февруари 2019 21:59
Гост

Ясно е като бял ден, че е предтъпил закона. Някой явно е зад гърба му и го пази. Ще видим до кога.