Шефът на сектор „Икономическа полиция“ в Четвърто районно управление в София Красимир Кръстев и подчинените му Марио Дринцолов и Радослав Томов остават в ареста.

Това определи Специализираният наказателен след, след като прие, че има достатъчно събрани доказателства, че тримата полицаи са изнудвали търговци за т.нар. такса „Спокойствие“. Според съда тримата няма да се укрият, ако са на свобода, но могат да извършат престъпление.

Те бяха задържани през седмицата, когато от МВР и прокуратурата съобщиха, че полицаите рекетирали собственици на магазини, заведения, наргиле барове и автокъщи. Те трябвало всеки месец да си плащат, за да не бъдат тормозени с постоянни проверки, а някои пък получавали предварителна информация за бъдещи проверки. Освен получаваните редовно пари, полицаите посещавали заведенията на рекетираните, където „пазарували“ или консумирали, без да плащат. До арестите се стигна, след като един от търговците занесъл белязани 2000 лева директно в Четвърто районно управление, за да ги даде на обвинения Томов.

Обвинен за участие в престъпната група е и полицаят Георги Найденов, но той е бил приет в болница в петък и му е наложена „парична гаранция“ от 12 000 лева. Първоначално задържан беше и служителят Антони Апостолов, но той се е съгласил да свидетелства срещу колегите си и затова не му е повдигнато обвинение. Именно той казал пред разследващите, че бил принуден да участва с схемата, а половината от парите били директно за Кръстев.

Пред „Нова телевизия“ двама от изнудваните търговци разказаха, че полицаите ги посещавали и затваряли заведенията, докато траят проверките, при които иначе дори не поглеждали документите. Така по няколко пъти на седмица идвали на проверка, докато не им кажат, че е време да започнат да се отчитат.

„На втората –  третата проверка вече започнаха да обясняват, че нещата са сериозни и, че не мога да си позволявам такива своеволия. Както всички останали си плащат, така и аз трябва да си плащам. На идване –  всеки път различно – по 200, по 300, по 400 лева на моменти, докато не дойде моментът с уговорката. Понякога като дадеш 200 лева, те ти се мусят”, разказа един от изнудваните.

Собственикът на наргиле бар Христо Павлов обясни, че се спазарил с полицаите да плаща по 600 лева на месец, но отначало му искали 1200 лева.

„Винаги, след като дойдат на проверка, спира работата на заведението. Имали сме проверки от много по-сериозни институции и никога не е имало проблем да проверяват документи и заведението да си работи. В един момент казаха, че е време вече да започнем да се отчитаме и ние“, каза Павлов. След плащането на три такси от по 600 лева той подал сигнал в полицията.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кожодери
Кожодери
27 януари 2019 22:42
Гост

И после ще ми реват, че са им ниски заплатите. Хапват и пийват на аванта, че и сухо на ръка взимат.

Пеевски
Пеевски
27 януари 2019 22:39
Гост

Тези са дребни риби. Гонете корумпираните по високите етажи на властта.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2019 22:37
Гост

Защо ни занимавате с подробности от пейзажа. Нито са първите и надали ще са последните. Искам да видя ефективна присъда за тези.

Влъхва
Влъхва
27 януари 2019 12:23
Гост

Колко полицаи са в затвора за корупция? Аз не се сещам да има такива, особено в по-шумен случай. Да видим.

Anonimus
Anonimus
27 януари 2019 11:25
Гост

Че то в цялата страна е така. Хората разчитат на таксите, за да си вържат бюджета. С едната заплата живей ли се? 🙂