Специализираният наказателен съд остави в ареста сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви – Вълчо, който е обвинен за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.

Съдия Антон Урумов прие, че има обосновано предположение за участието на Арабаджиев в престъпленията, за които е обвинен, а освен това, при по-лека мярка за неотклонение, той можел да извърши престъпление.

21-годишният студент по право беше арестуван през август след акцията на МВР и прокуратурата в хотелите „Маринела“ в София и „Марица“ в Пловдив, които са собственост на Ветко Арабаджиев. Открити бяха над 10 млн. лева в кутии за обувки, в куфари, сейфове и т.н. Бяха арестувани 10 души, като шестима от тях бяха обвинени в организирана престъпна група, пране на пари и данъчни престъпления.

Арабаджиев беше задържан и обвинен заедно с двете счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянова, като според прокуратурата дни преди акцията Вълчо Арабаджиев внесъл в три банкови касети в трезор 2.5 млн. евро, които били с неизяснен произход.

Първоначално спецсъдът пусна сина на Арабаджиеви на свобода срещу парична гаранция от 20 000 лева, но след това втората инстанция го върна в ареста, където той е вече 4 месеца. Толкова продължава вече и издирването на Ветко и Маринела Арабаджиеви, за които през лятото имаше информация, че са във Франция, но така и не бяха открити. Тогава адвокат Илиян Василев, който защитава Вълчо Арабаджиев каза, че родителите му до дни ще се върнат доброволно в България, но това не се случи.

Днес защитата поиска Вълчо Арабаджиев да бъде освободен заради влошено здравословно състояние и настоя да бъде направена съдебно-медицинска експертиза, но съдът прие само писмените доказателства за състоянието му. Арабаджиев каза само, че никога не е мислил да се укрива и припомни, че след като е бил пуснат след първоначалното задържане, сам се е явил пред втората инстанция, която го задържа.

Днешното определение на съдия Урумов не е окончателно и може да бъде обжалвано пред апелативния спецсъд.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бояна
Бояна
07 януари 2019 22:51
Гост

Справедливо решение. Обвиненията са сериозни.

Боби
Боби
07 януари 2019 22:49
Гост

Ветко, така и няма да изучиш правото. Не се ли ъчи ище в първи курс за наказателното право?

Минко
Минко
07 януари 2019 22:47
Гост

За съжаление децата обикновено плащат за грешките на родителите си.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2019 22:45
Гост

Какво се случва с тия хора в ареста? Млад човек, пък го е закъсал със здравето.

Шишо
Шишо
07 януари 2019 22:46
Гост

Родителите му са се „погрижили“ добре за него.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2019 18:49
Гост

в. Дневник: „А вие вярвате ли на българския съд!“*, или за употребата на съдебната власт пак! Сега само правя уточнението, че в този текст няма да робувам на салонната представа за добрия тон, който изискваше да премълчаваме имената на магистратите, когато говорим за актовете им, заради самоподразбиращия се респект към съда в правовата държава, а в този анализ ще става дума изключително за съда. Ще робувам единствено на истината, каквато я виждам да произтича от законите. Именно те и конституцията са провъзгласили съда за генералния безпристрастен арбитър на истината и когато са флагрантно прегазени, добрият тон автоматично, логично и бих… Покажи целия коментар »