Спецсъдия и петима обвинители бяха излъчени за европейски делегирани прокурори от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) днес.

Те са Елена Попова от Специализирания наказателен съд, прокурорите от СГП Виктор Тарчев, Станислав Стойков и Анна Алексова, както и зам.-шефовете на окръжните прокуратури на Перник Анита Джамалова и на Кюстендил – Ивайло Илиев. Първоначално кандидатите бяха 23-ма, но четирима се отказаха.

На заседанието на колегията не присъства главният прокурор Иван Гешев, който по същото време беше в правната комисия в парламента, която обсъждаше на второ четене промените в закона за бюрото по защита, както и Огнян Дамянов, който си направи отвод поради родствена връзка с един от кандидатите.

Това е втори опит на ПК на ВСС да излъчи европейски делегирани прокурори (ЕДП). България трябва да има десет. При първата процедура се явиха 31 кандидати и ПК на ВСС подбра десетима, но Колегиумът на Европейската прокуратура одобри само четирима.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши настоя за запълване на квотата като на среща с членовете на ПК на ВСС е казала, че за предпочитане е кандидатите да имат прокурорски опит.

И именно това беше и водещото за членовете на Прокурорската колегия при подбора на шестимата кандидати.

При избора си съм се ръководил от срещата, която проведохме с европейския главен прокурор г-жа Лаура Кьовеши. На тази среща от Европейската прокуратура ясно ни беше казано, че ще одобрят само кандидати, които имат опит в разследването, в писането на обвинителни актове и защитата на обвинителните актове пред съда. Кандидатите, които са следователи и съдии няма как да отговарят на тези условия. При друга ситуация, като представител на следователите бих подкрепил и двамата следователи, които участваха в процедурата“, обясни Стефан Петров и добави, че би подкрепил и съдиите Атанас Атанасов, Карамфила Тодорова и Радостин Петров, но за съжаление те нямали никакъв прокурорски опит.

Същата позиция застъпи и Пламен Найденов. Но както той, така и други негови колеги, казаха, че има едно изключение и това спецсъдийката Елена Попова, която има дългогодишен опит като обвинител. А като магистрат от СНС пък имала цялостен поглед върху работата на държавното обвинение.

Не трябва да забравяме, че сме във втора процедура за подбор на шестима кандидати, които трябва да предложим за европейски делегирани прокурори. На срещата с г-жа Кьовеши в общи линии ни беше дадена и мотивацията защо в първата процедура шестима не бяха избрани. Логично е в този втори избор да се съобразим с тълкуванията на регламента. Благодаря на всички съдии и следователи, за част от които и аз бих гласувала, но не го правя не защото нямат качества, а поради това, че профилът, който се търси, е различен от това, което имат в кадровата си справка и натрупаните умения. Търсят се кандидати в изготвянето и защитаването на обвинителни актове в съда, които са провеждали лични разследвания и имат международен опит“, заяви на свой ред Гергана Мутафова.

Йордан Стоев посочи, че е респектиран от представянето на почти всички кандидати, от техните автобиографии и демонстрирани познания. И после изброи участниците, които са го впечатлили най-много – Анита Джамалова, Виктор Тарчев, Анна Алексова, Милчо Момчев, Станислав Стойков и Карамфила Тодорова. По отношение на Тодорова заяви, че тя в момента е в СГС, но има опит и като обвинител и заради това ще гласува за нея.

Имах притеснения за процедурата именно в насоката, че не бях сигурен дали ще се съберат достатъчно кандидатури. Но ние за пореден път сме изправени пред тежък избор, има много кандидати и огромният брой са стойностни хора. Нашата система е пълна със свестни и интелигентни хора“, започна изказването си Евгени Иванов. И той заяви, че при сегашния си избор се е съобразил с критериите, с които боравят в Европейската прокуратура. „Все пак, предвид това, че искам тази процедура да бъде финализирана успешно, няма как да подкрепя колегите съдии и следователи и то тези, които нямат опит като прокурори, защото това е едно от най-основните изисквания на европейския главен прокурор“, каза още Иванов.

После отбеляза, че ще гласува за Виктор Тарчев, Ивайло Илиев и Станислав Стойков, които познавал лично. „Виктор Тарчев се представи прекрасно, перфектно. Опитът му в Евроджъст е една от най-големите мотивации да съм убеден, че той ще бъде изключителен европейски делегиран прокурор. Познавам го от доста години и той пред мен много пъти е доказал, че е изключително стойностен човек. Същото мога да кажа и за Ивайло Илиев, и за Станислав Стойков. Тримата са интелигентни млади хора, отдадени на прокурорската професия, имат собствено мнение и го отстояват, което е важна характеристика“, каза Иванов.

Другите му избраници бяха Елена Попова, Милко Момчев и Стоян Лазаров, които също познавал и имал прекрасни впечатления от тях.

Светлана Бошнакова благодари на всички кандидати, които отговорно са подходили към подготовката за участие в процедурата. Но и тя отбеляза изискванията на европейския главен прокурор. Добави и че предвид предмета и характера на деянията, които ще се разследват, кандидатите трябва да са поне на окръжно ниво. Нейният избор беше за Джамалова, Алексова, Тарчев, Попова, Илиев и Стойков.

И Калина Чапкънова, и Георги Кузманов отбелязаха високото ниво на подготовка на всички участници, като изразиха съжаление, че трябва да изберат само шестима от тях.

Излъчените днес кандидатури ще бъдат представени на Колегиума на Европейската прокуратура, който има окончателната дума по тяхното одобрение.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гицата
Гицата
11 септември 2021 20:01
Гост

Не ми я ясно какво разбира от разследване Тарчев от Евроджуст ? Рой там не е работил нищо, само се повъртал и уж координирал нещо си . Той какъв специалист е по разследванията ? И какво не му харесва в Европа ?

Анонимен
Анонимен
05 май 2022 18:40
Гост

Не са важни толкова езиците, а опитът в разследването на тежка престъпност. Някои от избраните и на предния конкурс нямат такъв опит и то трупан с години. Единият избран имаше стаж изцяло на районно ниво и само година и нещо на окръжно ниво, което не пречеше да изтъква, че кариерата му преминала преимуществено в разследване на данъчни дела, които обаче са подсъдни на Окръжна прокуратура. И тук се набляга на езиковата подготовка, на опита да командваш други, а за вършене на качествена работа трябват опитни магистрати, извършвали разследвания по дела, а не сбирки. И такива кандидати имаше не малко, но… Покажи целия коментар »

Ad nauseam
Ad nauseam
10 септември 2021 21:30
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР, а всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС, на референдум!

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 18:56
Гост

Имаше колеги, които бяха просто перфектни и рязко се отличаваха от останалите. Това ме прави подозрителен към представянето им. Е, надявам се да греша.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 22:16
Гост

Чак пък такава перфектност- то не бяха наизустени по предварително подадения въпрос членове, параграфи и препращания, то не беше цирк!

Кон курс по каскетски
Кон курс по каскетски
10 септември 2021 16:52
Гост

Поне 2 няма да минат през втората цедка! От тези дето „много знаеха“ пред каскетната колегия, която е еталон за „обективност“ и изобщо не бе нагласила резултата!

Панайот
Панайот
10 септември 2021 15:37
Гост

Направи ми впечатление, че някои от кандидатите отговаряха на допълнително задаваните въпроси, изброявайки членове, параграфи и точки – явно наизустени предварително.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 15:43
Гост

Имам същото впечатление. Или се касае за феноменална памет?

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 16:22
Гост

Е, ясно де, няма да се излагаме пред Европата 😉 Наште хора са умни, много знаят, то е ясно, който трябва си знае! Малко по – интелигентно можеше да е!

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 16:51
Гост

Да, да, то беше едно бомбардиране с членове, параграфи, привръзки между тях, във връзка с това, във връзка с онова. И то на някакъв автопилот. Поне можеха да се усетят къде да спрат, че да изглежда по-нормално.

Позор
Позор
10 септември 2021 13:26
Гост

Поредното гласуване по списък с повече от явни фаворити на задкулисието, като от кумова срама явно половината одобрени имат „само“ 6 гласа, докато другите са с пълни 7 гласа.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
10 септември 2021 13:24
Гост

А делегиран прокурор от Македония няма ли да пратим в космоса? Опа, това беше друго …

Жорж
Жорж
10 септември 2021 12:51
Гост

Е, как ще избираш съдия за прокурор. Абсурдно е дс се справи.

Anonimen
Anonimen
10 септември 2021 12:52
Гост

Това за мен е чисто шично отношение. Което въобще не прави чест на ПК.

Dimo
Dimo
10 септември 2021 12:36
Гост

Този път дано да запълним квотата.

Mavri
Mavri
10 септември 2021 12:21
Гост

Друга държава бави ли се толкова време в избора си на прокурори или не?

Попова
Попова
10 септември 2021 12:19
Гост

Твърдо подкрепям идеята да изпратим делегирани прокурори, но не знам дали имаме подходящите кандидати.

Иванов
Иванов
10 септември 2021 12:20
Гост

Имаме. Но няма кой да ги предложи. Предлагат се хора със съмнително минало за да може да си въртим далаверите и на Европейско ниво. Ама няма да стане.

Авигел
Авигел
10 септември 2021 12:17
Гост

Мисля, че е редно да видим първо дали ще ги одобри Кьовеши

Иванов
Иванов
10 септември 2021 12:16
Гост

Предните кандидати също бяха добри опции и професионалисти, но се оказа, че са негодни и с тегаво минало. Тези дали ще са по-различни.

Симеон
Симеон
10 септември 2021 12:43
Гост

Лаура Кьовеши има тежката дума в случая.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 12:15
Гост

Абе колко народ извадихме за да се изпратят в Европа и никой не става.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 12:45
Гост

Защото не вадят подходящите.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 12:14
Гост

Кьовеши ще видим ще ги приеме ли

Златимир
Златимир
10 септември 2021 12:13
Гост

Истинска излагация с тия делегирани прокурори

Дичо
Дичо
10 септември 2021 12:47
Гост

Не им е за първи път.

Todorina
Todorina
10 септември 2021 12:13
Гост

Според мен тия хора не е гаранция, че ще могат да се справят с положението.

Нини
Нини
10 септември 2021 12:48
Гост

И аз мисля така.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2021 12:11
Гост

Да видим дали ще могат да се справят тоя път

Геро
Геро
10 септември 2021 12:49
Гост

Нищо чудно да има и трети избор.