„Дами и господа, ние не се явяваме на конкурс, а закривате съда, в който работим. Поставяте ни в принудителна конкурсна процедура, като ни принуждавате да кандидатстваме за места, което кандидатстване наподобява изселване“.

Това пишат съдиите от Специализирания наказателен съд в декларация до представителството на Европейската комисия, председателя на парламента, премиера, министъра на правосъдието и депутатите (виж пълния текст тук).

В нея те остро реагират на критериите за преназначаването им, които бяха въведени в приетия от правителството проект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) за закриване на специализираните съдилища и прокуратури (виж проекта тук). Първоначалното предложение беше магистратите от закритите съдилища и прокуратури да бъдат преназначени по реда на чл. 194, ал. 1 от ЗСВ като те самите посочат къде искат да работят – да се върнат на старата си длъжност или на друга, равна по степен. В окончателния вариант на правителството обаче беше предвиден 30-дневен срок от обнародването на промените, в който двете колегии във Висшия съдебен съвет (ВСС) да разкрият длъжности в окръжните и апелативните съдилища и прокуратури, с оглед степента на натовареност, като за съдилищата да се гледат само наказателните отделения. След това магистратите ще имат 14 дни да подадат заявление, в което да кажат на коя разкрита бройка и в кой съд/прокуратура искат да работят.

Своеобразният конкурс, срещу който съдиите негодуват е свързан с новите текстове в преходните и заключителни разпоредби на ЗСВ, според които Съдийската колегия приема критерии за преназначаване, включващи последната комплексна оценка от атестирането, продължителността на стажа в съда и общ юридически стаж, както и предходно заемане на съдийска длъжност в съда, за който е подадено заявлението. Те ще се прилагат, когато за дадено място има повече от един кандидат. Текстовете предвиждат също съдиите, които не са преназначени на исканата длъжност да подават нови заявления за други останали разкрити места. Аналогично е и предложението на преназначаването на прокурорите и следователите.

„Категорично и твърдо се противопоставяме на начина на регламентиране на статута на магистратите във внесения законопроект за закриване на специализираното правосъдие. Предлагат се едни не само противоконституционни промени в Закона за съдебната власт, но и дискриминационни, репресивни, грубо нарушаващи магистратската независимост“, пишат в декларацията съдиите и подчертават, че предложените промени не са били подлагани на обществено обсъждане.

Според тях се получава противоречие в законопроекта с взаимно изключващи се разпоредби, тъй като описаните критерии за преназначаване противоречат на разписаната процедура по чл. 194 от  ЗСВ, която предвижда то да е без конкурс. Съдиите оспорват и решението да се разкриват първо места в съдилищата, а едва след това да се подават заявления от тях за заемането им. По думите им, такава уредба при закриване на общите съдилища не съществува.

„Въвежда се и задължение за кадровия орган на съдебната власт да съобрази разкритите места с натовареността на съдилищата и то само на наказателните отделения. Такова изискване също не е налице при преназначаване на магистратите от общите съдилища в случай на закриване на съд или намаляване числеността му.  Допуснато е безпрецедентно предварително изпълнение на решенията на ВСС за назначаване на магистратите, като им се налага да търпят действието на решение, което впоследствие може да бъде отменено“, се казва в декларацията, в която съдиите определят новите разпоредби за дискриминационни и противоконституционни, тъй като представляват пряко вмешателство на законодателната в съдебната власт.

„Въведени са дискриминационни критерии, които не представляват преназначаване по смисъла на чл. 194 ЗСВ, а са конкурс в спешен порядък, по извънредни, специални правила и в нарушение на конституционните принципи за несменяемост на магистратите и практическа отмяна на гаранциите за статута ни“, поясняват съдиите. Те виждат дискриминация в критерия за стаж и специално за по-голямата тежест на съдийския, което би поставило в неизгодна ситуация при преназначаването тези, които преди това са работили като прокурори или следователи.

„Стажът в прокуратурата и следствието очевидно се счита от вносителите на законопроекта за стаж от по- ниска ръка, без да се отчита, че именно стажът на един магистрат като следовател, прокурор и съдия е гаранция за по- всестранен поглед и по-богати практически умения. Никога и в нито една кариерна процедура по повишаване или преназначаване в съдебната власт не е поставян такъв критерий. Има минимално изискуем стаж, но няма санкции за това, че освен стаж като съдия магистратът е имал и друг стаж в съдебната система. Този критерий звучи цинично и абсурдно за магистрати с ранг „ВКС“, се казва в декларацията им.

Още по-странен според съдиите е критерият “предходно заемане на съдийска длъжност в съда, за който е подадено заявлението“. Според тях той предопределя „конкретни избраници“ и не е критерий, а предизвестен и предопределен избор.

„Формулата на принудително, задължително „изселване“ на магистрати е прецедент, репресия, посегателство както върху професионалния, така и върху личния ни живот. Определяме действията по внасяне на законопроект за изменение на Закона за съдебната власт с такова съдържание и мотивите му за политически натиск“, пишат съдиите и допълват, че това може да постави под съмнение безпристрастно разглеждане на висящите дела и да доведе до самоотводи.

Те са против и прекратяването на започналите конкурси, в които са участвали в последните години, като посочват, че закриването на вече открити бройки за магистрати е необосновано и немотивирано, а освен това е в правомощията единствено на ВСС. Според тях проектът за промени в ЗСВ създава привилегия на определена категория магистрати и ограничава правата на други.

Критериите за преназначаването на спецмагистратите бяха въведени след постъпили предложения за това по време на общественото обсъждане. Всъщност и самият ВСС в становището си по законопроекта отбеляза, че такива няма, а би трябвало да има, защото ако всички спецсъдии например поискат да отидат в Софийския градски съд, то това ще породи редица кадрови проблеми поради липсата именно на ясно разписани критерии (виж повече тук).

88
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Смърдана
Смърдана
09 март 2022 17:49
Гост

Какво стана с Пръскачката,която искаше да става съдия в СГС?
Последно-ще я спасяват ли или ще я хвърлят на вълците?

intuitu personae
intuitu personae
09 март 2022 12:21
Гост

Мислех, че в този сайт коментарите са на професионално ниво, а не клюки и интриги на нивото на селски тарикати.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 март 2022 12:24
Гост

Зависи от темата. Ако е политическа,налазват и тролове. При юридическите не е така, но пък малко се четат, щот са тежки.

Анонимен
Анонимен
09 март 2022 10:43
Гост

Какво принудително изеслване? Четете внимателно чл. 194 от ЗСВ. При закриване на съд съдиите се назначават по възможност в същият Апелативен район. Апелативен район на Спецовете е цялата територия на страната, а не София град. Ако са искали са останат със сигурност в София да са спечелили конкурс за СГС или Апелативен съд София. ПреНазначаването на всички в САС и СГС, ще донесе неравтомерна натовареност с другите окръжни и апелативи съдилиша, тъй като дела в определени случаи отиват в други окръжни и апелативни съсилища по местна компетентност. Отделно от това поради раздуване на щата на СГС и САС следващите 10г.няма… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
09 март 2022 7:43
Гост

Еее, махмурлука сутрин как втвърдява коментарите.

марш към родното място!
марш към родното място!
09 март 2022 7:28
Гост

В Конституцията, при следващото изменение да се запише-несменяемостта отпада,, при закриване на звено в съдебната система. Без този текст-реформа е невъзможна. Каква е тази реформа с преназначаване. Идеята е при закриване на звено от съдебната система да следват УВОЛНЕНИЯ,,без изплащане на обезщетения. А не преназначаванки,че и претенции къде да стане преназначаването. Съдебната система е раздута, и е крайно време за масови съкращения-ПРИ ЗАКРИВАНЕ НА ЗВЕНА от системата, без преназначаване. Ако ще се правят преназначаванки, какъв е смисъла от закриването-ефект нулев. При частника-след закриване следва уволнение, и то без изплащане на обезщетение повече от една заплата. А инсталираните в спец правосъдието… Покажи целия коментар »

марш към родното място!
марш към родното място!
09 март 2022 7:36
Гост

Другарки и другари,

в допълнение предлагам всички, инсталирани в София да преминат на изпит по правоговор. Който измиека да бъде пренасочван към родното място-защото по-хубаво от родния дом-няма. Прави впечатление,че миекия говор особено личи, като столичанинът в повече се опитва да каже трицифрено число. Например да прочете на глас без да измиека 542. Това е изпит с висока степен на трудност, при който далекоизточния изговор мощно извира на повърхността.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 март 2022 8:52
Гост

Дам, но по-добре фонетични грешки, отколкото граматични наред с неправилен твърд изговор-даже Киро „ме-ка“(ходиме, учиме) а е от Пловдив. Интересно отде го е прихванал?

Киро Тъпото
Киро Тъпото
09 март 2022 17:33
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
10 март 2022 4:57
Гост

Кой ще изпитва на този изпит?! Вие ли?

Анонимен
Анонимен
09 март 2022 8:38
Гост

Коментар на човек, чието единствено достойнство е това, че се е родил в София.

Анонимен
Анонимен
09 март 2022 9:20
Гост

До гостенката от далечния изток,

Драга,

Аргумент ad hominem не е аргумент. Твърде лично и много искрено се припозна в тези, които имат трудности с литературния изговор. Използването на диалект, особено при официална обстановка, диалект , изразяващ се в мек изговор, и не само в това, е нищо повече от неграмотност и непознаване на на книжовния език.

Адвокат
Адвокат
09 март 2022 7:09
Гост

Истината е, че трябва да им се махне Апелативния, който е излишен лукс при условие, че има Апелативен съд София, а и прави опити да въвежда погрешни практики

Анонимен
Анонимен
08 март 2022 22:03
Гост

Толкоз от неграмотните лъжливи „моралисти“ от ДБ и ПП, слуги на сатанистите на сорос.

111
111
09 март 2022 17:50
Гост

Ще дойде и тяхното време,следващите са те….

Запознат
Запознат
08 март 2022 21:59
Гост

А не виждам драма. Безумно е да си избират къде. Първо, според нуждата. В ОС Х може да има по – голяма нужда от ОС У. Второ, ако двама се борят за едно място, трябва да има критерии някакви. Трето…айде не сме виждали по свързани дела делара за ОПГ за кражба на банички, акумулатори и тн. Не че няма и смислени дела, но нямаше драма преди както беше. Кумулации и споразумения и в ОС Горна Малина има. Предлага им се равностоен пост в системата, остават в нея…

Закриването трябва да е с уволнение!
Закриването трябва да е с уволнение!
09 март 2022 7:52
Гост

А трябва да бъде изхвърлени от системата-щом има закриване, спокойно могат да станат адвокати, то не може само на бюджетна хранилка. Каква е тази реформа-закриване с преназначаване.
Къде го има това?

Съдебната система съвсем заприлича на социални грижи за инсталираните.

555
555
09 март 2022 17:51
Гост

Баце,ти тъп ли си,или ти олигофрен?

Анонимен
Анонимен
08 март 2022 19:31
Гост

Колеги, от СпНС и от АпСпНС. Единственият ви начин за протест и то адекватен е, ако приемат този нефелен ЗИДЗСВ, да си нправите масово отводи по всички дела и да сезирате е
ЕК и комисаря по правосъдие. С тиквениците от разград, кубрат и нагъзенград, няма друга. Оправия, освен с калъчката.

Адвокат
Адвокат
08 март 2022 18:28
Гост

Хора, които говорят по убеждение и хора, които говорят по хонорар…И от двата вида има във форума..

Адвокат
Адвокат
08 март 2022 17:24
Гост

Вземам Черно Джони и бадеми и сядам да гледам физиономията на министър Йорданова като започне вълната от отводи. На Инспекторат ли ще ги дава, на Народен съд ли ще ги праща, но отвода си е отвод- връщане назад няма. Нас адвокатите ни устройва, започва отначало, може и на прокурор да се върне, може спор за подсъдност да се повдигне, но се приближаваме към давността. Не се сърдете, но всеки си гони интереса!

555555
555555
08 март 2022 16:51
Гост

Не виждам нищо принудително! Всеки има възможност да подаде и молба за напускане. Ама айде ще им се помолим да останат, че какво ли ще правим без тях, кой ли ще дойде да работи на тези тежки условия, за тази мизерни заплата. Хахаха

Адвокат
Адвокат
08 март 2022 17:49
Гост

Е,ти, де Явно ти ще ги поемеш. Направо си кажи името на Дечев, да ти пусне разпоредба за теб!

Анонимен
Анонимен
09 март 2022 7:53
Гост

Нормално е да не виждате нищо принудително. Все пак се изисква известна юридическа подготовка за да се прецени адекватността на една норма на конституционната уредба. Що се отнася до молбата за напускане – всеки преценява каква молба да подаде. Май съществуваше и свободна воля.

Прокурор
Прокурор
08 март 2022 16:49
Гост

Вярно е, няма никаква престъпност. Остана битова и тук там някой рушвет, взет от обикновен служител в регионално звено на Н- ска агенция. Да се чудиш как за отрицателно време сме с по ниско ниво на престъпност и от Норвегия. Не знам на какво се дължи.

Младши прокурор
Младши прокурор
08 март 2022 17:11
Гост

При нас в Бургас….ммм,битовата престъпност си цъфти всеки ден! Вече със страх ходя на работа сутрин в РП…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 март 2022 21:55
Гост

Ехх, човек ще рече, че плачете поради липсата на престъпност. 😂😂

Анонимен
Анонимен
08 март 2022 16:46
Гост

Жалко, че не зависи от мен. Тогава щяха да видят що е то изселване

Киро Тъпото
Киро Тъпото
08 март 2022 17:16
Гост

Хаха,много страшен ще дойдеш!
🤡

Адвокат със сак
Адвокат със сак
08 март 2022 16:39
Гост

Каква футболна драма, аз си плащам от джоба 30 години вече за всичко, някои се уреждат на топло местенце и си кротуват.

Не е коректно, най-малкото, освен това – каква толкова престъпност има – занимават се с кокошкарски работи, а ако има грандиозни мафиоти – то явно пък няма респект.

Специализирани съдилища рано или късно избиват на произвол и няма самоконтрол един вид.

Lawyer
Lawyer
08 март 2022 16:11
Гост

Между другото дъщеря ми е във втори курс в ЮФ на СУ, оплаква ми се от една седмица от асистента й по Гражданско право (обща част), съдия е, заигравал се с нея….да не ме принуждава, ще загърбя професионалния тон и ще го ритам от Аудитория 272 до 292 и обратно!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 март 2022 21:58
Гост

Ако сте си възпитали дъщерята както трябва, проблем не виждам. А за отношението на асистенти към млади засукани студентки, е
публична тайна, че се минават всякакви граници.

Анонимен
Анонимен
09 март 2022 9:33
Гост

Проблем има. Не е допустимо това, което споделя колегата. И аз имам дъщеря , която имаше подобен проблем. Тъй като бе добре възпитана трябваше да напусне университета, за да не бъде съсипан животът й напълно и после да го съди…. Разбирам напълно Lawer.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
09 март 2022 12:18
Гост

Съгласен съм, че такова поведение е абсолютно недопустимо, особено в университет, и трябва да бъдат взети необходимите мерки. Акцентирах върху личното възпитание, защото светът е такъв какъвто е, и някои хора си остават простаци. Сдиплома на юрист, но дотам. Ако не искаш усложнения подминаваш, игнорираш и толкоз. При продължителен тормоз вече си действаш официално, стига да можеш да го докажеш.

Прокурор
Прокурор
08 март 2022 16:02
Гост

Май адвокатите нещо не са доволни.

Адвокат САК
Адвокат САК
08 март 2022 15:45
Гост

Те, някои, отдавна са хвърлили око и дори са пуснали молби за преназначаване в други структури, при това извън пеналистките. А пък как им личи, че мотаят делата, остави се.

Адвокат
Адвокат
08 март 2022 15:59
Гост

Колега, не съм забелязал съд да мотае делото, ако адвоката не използва хватки.

анонимен
анонимен
08 март 2022 15:18
Гост

Марш на село !!!!

19999
19999
08 март 2022 17:17
Гост

И ти марш у кочината,бот !

Проскубания бухал
Проскубания бухал
08 март 2022 22:00
Гост

Що бе, да се посмеем малко. Нь кога ще им уври главата на хората, че има градове извън София,в които можеш значително по-висок стандарт на живот без да си скъсваш задника от работа и да губиш по час за пътуване.

анонимен
анонимен
09 март 2022 12:27
Гост

Марш,че много станахте столичаните, а селата пустеят.

1jfhdhdh
1jfhdhdh
09 март 2022 17:53
Гост

Мълчи и смучи пея!

Симо
Симо
08 март 2022 14:17
Гост

Сега ли се сетиха за безпристрастно разглеждане на висящите дела.

Пипи
Пипи
08 март 2022 14:17
Гост

Когато ножът опря до кокала.

Лазар
Лазар
08 март 2022 14:15
Гост

Опищяха орталъка! Не разбраха ли, че рано или късно ще ги закрият.

Михаил
Михаил
08 март 2022 14:13
Гост

Какво са се размрънкали толкова? Все едно ще останат без работа.

Димо
Димо
08 март 2022 14:14
Гост

Е, добре им беше. Не вършат почти никаква работа, взимат си хубава заплата.

Анонимен
Анонимен
08 март 2022 14:29
Гост

Ела да я вършиш ти, да те видим…

Петко 2
Петко 2
08 март 2022 17:45
Гост

А теб, Анонимен, зор ли ти даваха да ставаш специализиран? Аман от паразити!

Фики
Фики
08 март 2022 14:12
Гост

Нещо май се притесняват от последната комплексна оценка от атестирането.

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
08 март 2022 14:04
Гост

Действайте по-бързо,че има вероятност скоро Спеца да лови американски шпиони. Кой знае? Както се развиват нещата в Украйна и на енергийния пазар,скоро може да има ВНВ-втора част. А за Вас „демократи“ едва ли в Спеца ще има милост. Най-вероятно затова драпате все към СГС-за корупцията,де. А никой „борец“ срещу нея не казва тези дела да се гледат от ОС-Пловдив,след като СГС и Спеца се провалиха,нали!? Или е друга целта на занятието….. Едни 12-13 млр.,които идват. А Дечев ще „строи“ модерно затворническо общежитие. За кого ли? А женска част ще има ли, защото съм притеснен за Надето.

Адвокат
Адвокат
08 март 2022 14:10
Гост

Аз не драпам за СГС, защото или много скъпо излиза или милост няма, ако подсъдимия е обикновен и неизвестен човек.

Любомир
Любомир
08 март 2022 14:00
Гост

Оппа, повечето коментари пак са на недоволните адвокатчета с малко клиенти и малки хонорари. Ми кат се недоволни ‘фащайте лопатите и към Строй…

Служител
Служител
08 март 2022 13:42
Гост

Колеги, ако дадете някой лев на съдията Щерева ще ви венцеслави по цял ден във фейса. И без това по цял ден е там, освен когато не мери коридора на СГС

Law
Law
08 март 2022 13:43
Гост

Ми нека, поне ще отслабне, че бая е затлъстяла!

Съдия Енчева
Съдия Енчева
08 март 2022 14:52
Гост

Шшш, не така за Волния Уили. И тя/то е човек!

987
987
08 март 2022 17:19
Гост

Май е спряла да ходи на фитнес госпожата…Груп,грух…

Младши прокурор
Младши прокурор
08 март 2022 13:41
Гост

И аз искам да ме назначат във Върховната административна прокуратура, но трябва да се влача още 10 години из районните и окръжните прокуратури, нали?!

Тоя пък
Тоя пък
08 март 2022 19:58
Гост

Оптимист! Не 10, а 20 ще търкаш на районно ниво докато евентуално те огрее за окръжно!За ВАП мечтай в някой друг живот!

Миков
Миков
08 март 2022 21:12
Гост

Глупости! Трябват му 12 години юридически стаж…точно след 10 години и може да пробва.

Адвокат
Адвокат
08 март 2022 13:26
Гост

Ще гледам отстрани хаоса, който ще настане като се отведат от делата. Ще започнат спорове за подсъдност, тъй като за делата с отводите може и да не важи правилото че са подсъдни на СГС. Хитрата сврака с двата крака! Нямам предвид министър Йорданова, а една голяма адвокатска кантора, която смята, че невероятен ход е направила с този законопроект.

Съдия от прованса
Съдия от прованса
08 март 2022 13:13
Гост

Колеги от специализирания съд, вероятно и това е целта на законопроекта да не може да си догледате делата! Аз също считам, че съответния ваш отговор трябва да бъде отвод по делата. Каквото повикало, такова се обадило! Това трябва да бъде резултата от т.нар. реформа, която подлуди и създаде несигурност в цялата съдебна система! И ги скъсайте от обжалване пред ВАС, а ние от провинцията ще дадем своя отговор чрез постановените от нас актове!

Анонимен
Анонимен
08 март 2022 17:00
Гост

Няма нужда от отвод. Никой няма да подаде заявление за назначаване в съд, в който не иска да работи, колкото и процедури да откриват. Всички които не са назначени в искания от тях съд ще обжалват, още при произнасянето на ВСС по първото заявление. Интересно какво ще стане с делата, докато текат такива процедури и обжалвания. Как мислите?

Uhuuu
Uhuuu
08 март 2022 23:08
Гост

Мисля, че нормалният съдия проявява отговорност към разглеждането на делата. И да не му допадат от гледна точка на обществените очаквания, длъжен е да ги изгледа, а не да мижитурства. И мисля, че нормалният съдия никога не би действал напук, за да удовлетвори собствените си щения. Нормалният съдия не действа за своя угода. За останалите -не знам.

Анонимен
Анонимен
09 март 2022 7:37
Гост

Нормалният съдия ще си догледа делата, без съмнение, но няма да подаде заявление за преназначаване за нежелано място. Колкото и процедури да се откриват, ще заявява само тези, на които желае да бъде преназначен. Ще обжалва решенията на ВСС. Все пак този форум се чете от юристи. Може ли да кажете, как ВСС ще преназначи някой на място, за което не е заявил желание? Или свободният избор на място на работа е отменен? И какво ще стане с делата при закрит съд и неуреден статут на съдията? Капацитетът на съставителите на законопроекта е умопомрачителен. Жалкото е, че участват и съдии!

Rebeka
Rebeka
08 март 2022 12:40
Гост

Голяма драма, няма що.

Съдия от прованса
Съдия от прованса
08 март 2022 13:20
Гост

Според мен няма драма! Баневи и Арабаджиеви умират от кеф! При това не са единствените!

Божкова
Божкова
08 март 2022 12:40
Гост

Абе да ги местят бе, на кой му дреме

Адвокат
Адвокат
08 март 2022 13:38
Гост

Божкова, на Божков му дреме!

Киро Тъпото
Киро Тъпото
08 март 2022 17:20
Гост

Ич да не ти е на м и н д ж а т а..

Байдън
Байдън
08 март 2022 12:38
Гост

Ем, подкрепям ги, би трябвало да ги назначат във ВКС и ВКП….без конкурс!

Бани
Бани
08 март 2022 12:38
Гост

Горките изселени

uljп
uljп
08 март 2022 12:36
Гост

Крайно време е да се приключи с това преместване. Досега не е известен нито един случай на действително нуждаещ се човек, винаги връзкари се възползват от него.

Banska
Banska
08 март 2022 12:38
Гост

Абсолютно

Бай Ганьо
Бай Ганьо
08 март 2022 12:34
Гост

Специалните накрая получиха специално отношение 🙂

Olq
Olq
08 март 2022 12:38
Гост

Халал да им е!

111
111
08 март 2022 17:21
Гост

Хайр да не видиш…

Анонимен
Анонимен
09 март 2022 7:41
Гост

Специалните винаги са се радвали на специално отношение. Хубавото е, че сега делата ще отидат в общите съдилища, за да могат и те да се порадват на същото отношение.

Все пак
Все пак
08 март 2022 12:33
Гост

Достойно за рубриката „Предозиране“

Ферди
Ферди
08 март 2022 12:39
Гост

ХАхахахах точно така си е.

Нора
Нора
08 март 2022 12:40
Гост

Каквото и да си говорим, абсолютно ненужни са.

Nice
Nice
08 март 2022 17:22
Гост

И твоето мнение,каквото и да се говорим,е абсолютно ненужно,нал тъй?!

Юрист
Юрист
08 март 2022 12:31
Гост

Радвайте се, че не ви изселват в затвора, където е мястото на част от вас.

Нишкова
Нишкова
08 март 2022 12:39
Гост

Няма как, те са нагли!

Antonova
Antonova
08 март 2022 12:39
Гост

Къде ти ум за да се сетят за такова нещо

Киро Тъпото
Киро Тъпото
08 март 2022 17:24
Гост

Ти щото си много умна..почти колкото оня с харвардския имбецил…

777
777
08 март 2022 17:23
Гост

Май си сърбал попарата на спеца…неща криминални регистрации имаш ли?

Анонимен
Анонимен
09 март 2022 7:47
Гост

Ако сте юрист би трябвало да знаете, че кой е за затвора и кой не решава съд, след процес! Дори и в анонимен форум подобни изявления са срам за всеки юрист.