Прокурор от Специализираната прокуратура е бил системно следен и заплашен с убийство, съобщиха от държавното обвинение.

В служебния си кабинет в сградата на ул. „Черковна“ вчера магистратът открил заплашителна бележка. Тя била оставена в шкаф с канцеларски и други работни материали.

Там бил оставен хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател. В плика били открити патрон (калибър 9х19 мм) и няколко хартиени бележки. Изрезките съдържали отделни думи, сред които „кръв“ и „информиран“, както и името на чужда държава, и болница в столицата, която прокурорът многократно посещавал.

По случая е започнало разследване за закана с убийство, което незабавно е било възложено на следовател от Софийската градска прокуратура.

Говорителят на главния прокурор Иван Гешев – Сийка Милева, направи връзка между случая и политическия натиск, който прокуратурата твърди, че се упражнява върху нея.

„През последната година прокуратурата многократно алармира за политически натиск над институцията, магистрати и техните близки. Натиск, който вече има криминален характер. В държава членка на ЕС магистрат получава заплахи за убийство и то за това, че си върши работата. Недопустимо е прокурор да намери в служебния си кабинет плик, адресиран лично до него с патрон и изрезки с послания“, каза Милева и подчерта, че сградата на ул. „Черковна“ е охранявана от служители на правосъдното министерство.

Тя не разкри името на заплашения прокурор, но каза, че от една година той е с поставена охрана заради заплахи.

Прокуратурата ще уведоми за случая Европейската комисия, Европейския парламента и посолствата на страните от ЕС, САЩ и Великобритания.

Във връзка с изказването на Милева, малко по-късно зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев заяви: „Призоваваме да не се политизира конкретният случай и силно се надяваме да не се злоупотребява с него и да се използва за някакви цели“. Той допълни, че са в контакт и с МВР, за да може вътрешното министерство да помогне в работата по този случай.

Абсолютно всички магистрати, които до септември миналата година са били под охрана и защита от страна на Бюрото по защита, след промяна на закона, са преминали веднага под охрана на Главна дирекция „Охрана“ като видът на мерките за защита и охрана не е бил променян. Дори за много от тези магистрати самата физическа охрана е останала същата“, каза още Емил Дечев.

Досега единственият спецпрокурор, за когото прокуратурата е съобщавала, че е следен и заплашван, е Ангел Кънев. На него му беше назначена и охрана, а преди две години Прокурорската колегия го защити с декларация, след като Васил Божков публикува негови снимки, направени пред сградата на НАП.

От Специализираната прокуратура изпратиха позиция, в която изразяват притесненията си за живота, здравето и независимостта на прокурорите заради зачестилите заплахи срещу тях.

„Заплахите са свързани с изпълняване на служебните им задължения по привличане към отговорност на лицата, които са извършили престъпления, и поддържане на обвинението по наказателни дела. Изразяваме надеждата си, че държавните институции в лицето на Министерство на правосъдието и на Министерство на вътрешните работи ще предприемат бързи и адекватни мерки по организиране на защита на живота, здравето и независимостта на българските магистрати, които са призвани ежедневно да се борят за справедливостта“, се казва в позицията.

57
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Нели
Нели
08 април 2022 22:59
Гост

Какви нещастници съзирам…просто не е истина…За Божков легенди могат да се разказват, на Бобокови главният свидетел „скочи“ и се спомина вие се шегувате!

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 18:46
Гост

Големи глупости бе 😀 Американците с украински ръце направиха една инсценировка в Буча, нашенските им подмазвачи да не останат назад- тръгнал някой си да носи заплашителни писма и патрони в Каскетизираната прокуратура, сякаш не го знаят спецпрокурорчето къде живее, и каква кола кара, и не могат по-бързо и лесно да му пратят хабера я в колата, я в пощенската кутия. Сълза и смях 😀

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 19:11
Гост

Другаря Путин и другаря Каскетски са винаги прави! Долу гнилия запад (целия свят без Еритрея и Северна Корея) и соросоидите, които клатят Каскета!

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 19:58
Гост

Защо „Другаря Каскетски“? Тиквата и Каскета са мистъри, доскоро бяха на американска хранилка и каишка, но се намериха по-изпълнителни и от тях, пък и се компрометираха много. Въпреки че кооператора продължава да се напъва с шпионски дела, та чак очите му ще изскочат, американците си имат вече Кирчо. Та така.

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 17:40
Гост

Е, Ачката е стар Елховско милиционер, не може го уплаши….няма да те разбере.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
07 април 2022 13:56
Гост

Артистизмът във видеото ме върна към телевизионния театър от 50-те.

Каскет пикчърс представя...
Каскет пикчърс представя...
07 април 2022 11:35
Гост

…поредната каскетна драма, насочена към избягване закриването на Съда за специализирани поръчки на мафията

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 12:08
Гост

На чужд гръб и сто тояги са малко. А ако не е каскетна драма?

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 13:25
Гост

Ако драмата е юридическа и в нея не са замесени престъпници с каскети, тогава нещата опират да изкуството наречено право.

Фантасмагор
Фантасмагор
07 април 2022 13:34
Гост

Абсурд е това да е политически натиск.

Евроселин
Евроселин
07 април 2022 10:42
Гост

Дори само патронът 9х19 – 9 mm диаметър, 19 mm дължина, показват, че оръжието е доста древно – Люгер, известен повече като Парабелум, включително от соцфилмите за комунистическия терор през 1920-те. Което навежда на подозрението за несериозна заплаха, например от човек, притежаващ антикварно оръжие и вероятно в напреднала възраст. Дано след като закрият спецпрокуратурата да отпадне и необходимостта от употребата на този театрален реквизит.

Панайот
Панайот
07 април 2022 10:45
Гост

Що за глупост?

мхм
мхм
07 април 2022 15:42
Гост

Кое е глупост? Нима има нещо невярно. Направете си проверката и ще видите кой е прав и кой не.

Панайот
Панайот
07 април 2022 16:56
Гост

https://en.wikipedia.org/wiki/9%C3%9719mm_Parabellum

Когато имате време и при наличие на желание – прочетете цялата статия, за да разберете, че 9х19 е може би най-популярният калибър за боеприпаси за късо нарезно оръжие към настоящия момент…..

Наблюдател
Наблюдател
07 април 2022 15:43
Гост

Интересно, може да се окаже от някоя колекция на Божков, забърсана от Гешев.

аноним
аноним
08 април 2022 9:08
Гост

Глупости ! Елементарна проверка, ще ти покаже че и към момента кал. 9х19 ПАРА е от най-разпространените за всички съвременни модели съсо нарезно оръжие …

Никола
Никола
08 април 2022 23:02
Гост

Евпоселине, не си ходил в казарма, моето момче! Сега преди да се епилираш и изскубеш веждите, провери в гугъл!

адвокат от САК
адвокат от САК
07 април 2022 10:35
Гост

Да си дойдем на думата- точно това написах вчера- че не е далеч времето, когато политическата мафия в лицето на управляващите и техните кримикръгове, ще започне масова физическа чистка на неудобните им прокурори и съдии, защото хората си вършат работата, а България е станала държава, държана от наркобандите.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 април 2022 10:47
Гост

Дам. Държавата се разпада, защото Киро, Гуглена и компания не са овладели цялата власт. Почва да писва неопитни хора да се упражняват и да правят CV на гърба на хората. На някои от тях не им пука особено за БГ, щото вобще нямат намерение да живеят тук. Аман от кариеристи. При кандидатстване за юридически стаж ( рефендариат) в Мюнхен например се дава предимство не толкова на оценките, а на уседналостта, тези, които не са се шматкали по света, пък било и Харвард, ала Ленчето. Търсят се хора, отдадени на града, в който живеят и убедени и последователни в избора си.… Покажи целия коментар »

123
123
07 април 2022 11:20
Гост

Абе, тролче недорасло, как така случайно навърза и ти плик с патрон с настоящата власт. Що не казахте преди две години, че Борисов и ГЕРБ трябва да подадат оставка, щото са ви заплашвали новата спецзвезда? То бива плитки тези, ама вашите вече копаят дъното.

адвокат от САК
адвокат от САК
07 април 2022 11:53
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 април 2022 11:55
Гост

То май „тролската“ част беше адресирана до мене основно. 🙂

въпрос
въпрос
07 април 2022 10:27
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Младия адвокат
Младия адвокат
07 април 2022 9:33
Гост

Не е лесно да си учуден, когато си имаме специален съд от бандити за бандити. Нормално е 90-арските практики да се прилагат активно и ежедневно в една 90-арска институция. Твърде вероятно, въпросният „поздрав“ е от каскет за каскет, както подобава между каскети.

Бърнард
Бърнард
07 април 2022 9:26
Гост

Потресаващо. Потресаващо.

Баронски
Баронски
07 април 2022 9:26
Гост

Мислях, че сме приключили с годините от 1991 до 2005 някъде?

Шестак
Шестак
07 април 2022 9:25
Гост

Това е скандално поведение. Да се спре веднага.

The Justice
The Justice
07 април 2022 9:38
Гост

Да не си Шостак ?

Демирев
Демирев
07 април 2022 9:25
Гост

Нужни са сурови наказания

Хари
Хари
07 април 2022 13:38
Гост

Така е. Но надали ще го хванат с тези изрезки и без отпечатъци.

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 9:20
Гост

Рашков, Киро, какви са тези изпълнения на вашите поръчители за закриване на Спеца, сочени от вас като ваши избиратели?
Секретарката, как е влязъл в сградата извършителя при положение, че има съдебна охрана към МП.
Защо радглеждането на 2 ро четене на ЗСВ за закриване на Спец е преместено, точно та 12 ти, когато ВСС, ще заседава по искането на секретарката да остраняването на Гешев?

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 9:21
Гост

Поръчител на закриването на Съда за специализирани поръчки на мафията и махането на Каскета върху Тиквата е целият български народ.

Ст.Станков
Ст.Станков
07 април 2022 9:50
Гост

…и кога се появи у вас усещането, че имате гарантирано право да говорите от името на „целият български народ“?
Предполагате ли наличие на други амбивалентни процеси на вътрешното си регулиране?

Начев
Начев
07 април 2022 10:04
Гост

Прав е Ст.Станков, престъпниците-тикви и покровителите-каскети, както и троловете им, също са част от народа. Така че по-правилно е да се каже не целия народ, а всички обикновени хора, които осъждат корупцията и организираната престъпност и очакват справедливост.

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 23:36
Гост

Щом казваш, Хаджигенов…

Прашкофф
Прашкофф
08 април 2022 23:06
Гост

Не знаех, че Божков; Бобокови, Стайкови, Баневи и Арабаджиеви са целият бълг.народ

ПРБ пикчърс
ПРБ пикчърс
07 април 2022 9:16
Гост

Ако някой може да влезе в служебния кабинет на прокурор, да отвори чекмедже и да остави плик с патрон, значи може на излизане да вземе и някоя преписка със себе си, не ли?

Огивли
Огивли
07 април 2022 9:27
Гост

Не, той може и да се погаври с дрехите му… не ли вика. Абе я си…

Чукча
Чукча
07 април 2022 10:20
Гост

Може да остави и кюлчета, пистолет и пачки Евро.

*Изглежда ми нереалистично. Мирише ми на постановка, ама кой знае…

Филип
Филип
07 април 2022 13:40
Гост

Явно е вътрешен човек.

Театър „Каскет и смях“
Театър „Каскет и смях“
07 април 2022 9:09
Гост

Ловенето на руски шпиони не мина, явно кака Сийка е задействала план Й (след като план Б, В, Г, Д, Е, Ж, З и И също бяха посрещнати с насмешка) преди закриването на Съда за специализирани поръчки на мафията.

Лъжливото овчарче
Лъжливото овчарче
07 април 2022 9:02
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Re:
Re:
07 април 2022 8:59
Гост

Латиноамериканските сериали са класика в сравнение със специализирания жанр „не ни пипайте и дайте още и още“.

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 8:56
Гост

А в плика имало ли е презерватив ?

Кирилов
Кирилов
07 април 2022 13:41
Гост

Това би било много тънък намек.

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 8:52
Гост

Тази работа с шкавчето е малко съмнителна. Нали има пропусквателен режим, особено до кабинетите на магистратите. Все пак трябва да се вземат мерки докато се провери случая и да не се подценява нито една хипотеза. Започва да става много озадачаващо, предвид и на изказванията от МС за неприкосновеност на влизащите в тази сграда, като да се е преместила Прокуратурата там, че даже уволнения искат за предоставени и изискани записи. Нещата излизат извън контрол от самозабравилите се. Връщаме се в миналото на мутрите. Честита промяна другарки и другари!

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 9:02
Гост

Честита каскетна постановка! Която дори на троловете с каскети им изглежда твърде плоска.

LSSAH
LSSAH
07 април 2022 8:48
Гост

И какво излиза? Прокурори или служители се заплашват едни други. Как ще влезе някой случаен и ще си обикаля пък и ще знае къде точно е шкафчето му. Или контролът е под всякаква критика.

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 8:55
Гост

Кой знае каква шега, вярно неуместна, ще се окаже накрая.

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 9:06
Гост

Каскетното ведомство е една голяма неуместна шега

Нов
Нов
07 април 2022 8:42
Гост

Баба ми казваше: „уйдурма“л В повечето случаи беше права….

383639
383639
07 април 2022 8:32
Гост

Заплахата към магистрат е заплаха към държавността. Това е възмутителен и грозен акт, но в мен работи едно съмнение. Да ме прощава колегата, ако не съм прав. И му пожелавам всичко да е наред и да хванат извършителя, но нали знаете колко е важна репутацията. Може и да стане като овчарчето Калитко, на което накрая никой не повярвал, че идват вълци, когато дошли. Надявам се да не го използват за политически цели.

режисьорът
режисьорът
07 април 2022 8:28
Гост

Справка на страницата на Народното събрание показва, че днес Комисията по конституционни и правни въпроси ще разглежда на второ четене ЗИД на ЗСВ за закриването на спеца… Друго няма да кажа. Точно днес мирише на постановка

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 8:21
Гост

Случаят поражда доста въпроси
Да не е вътрешна работа

въпроси, въпроси
въпроси, въпроси
07 април 2022 8:26
Гост

Така е – първо това писмо с пощата ли е дошло, защото ако не е по пощата, явно вътрешен човек го е оставил. Не може всеки, който иска да си влиза по канцелариите и кабинетите и това е ясно. Освен това, поискал ли е прокурорът защита от Бюрото по защита?

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 8:20
Гост

Сега Надка ще му прати бюрото да го пази

Анонимен
Анонимен
07 април 2022 8:20
Гост

И как някой ще влезе в кабинета му. Няма ли пропускателна режим, не са ли отделени кабинетите. А камери? Много странно