Прокурорка спечели дело срещу шефа на Специализираната прокуратура (СП) за това, че я е лишил от коледна премия в размер на три заплати.

Административният съд София-град (АССГ) отмени заповед на ръководителя на СП Димитър Франтишек, с която в края на миналата година е изключил Мария Макрелова-Чернева от списъка с обвинителите, на които да бъдат дадени бонуси, защото срещу нея имало висящо дисциплинарно производство.

Мария Чернева е била обвинител в районната прокуратура в Своге. През 2018 г. срещу нея е било образувано дисциплинарно производство за нарушение на етичния кодекс. От 1 юли 2019 г. тя е назначена в спецпрокуратурата след конкурс.

На 4 декември м.г. в Специализираната прокуратура е получено писмо от главния прокурор, в което той казва, че може да се определят допълнителни възнаграждения на обвинителите при спазване на критериите в правилата за индивидуална оценка за работата на всеки от тях.

На 6 декември шефът на СП издава заповед, в която посочва размера на премията – три основни заплати, като сред изброените за получаването им е и Мария Чернева. Тя трябвало да получи общо 10 626 лева бонус.

На 11 декември в спецпрокуратурата пристига писмо от Висшия съдебен съвет (ВСС), според което седмица по-късно Прокурорската колегия (ПК) ще разгледа дисциплинарното производство срещу Чернева, като се уточнява, че предложението на дисциплинарния състав е тя да не бъде наказвана, защото не е извършила нарушение. Два дни по-късно Франтишек уведомява за писмото Мария Чернева.

На 16 декември обаче той решава да пита Прокурорската колегия дали в периода от 1 януари до 30 септември 2019 г. има образувани и висящи дисциплинарки срещу обвинители от СП, като изтъква, че информацията е необходима с оглед определянето на допълнителното възнаграждение на магистрати и служители.

Още същия ден председателят на дисциплинарната комисия към ПК на ВСС Светлана Бошнакова го уведомява, че има такова и то е срещу Чернева. Бошнакова допълва, че съставът предлага прокурорката да не бъде наказвана, защото не е извършила нарушение и заключава, че случаят е включен в дневния ред на колегията за 18 декември, т.е. след два дни.

Тогава ПК на ВСС разглежда казуса и отказва да санкционира Мария Чернева, защото не намира да е нарушила етичния кодекс. Веднага след заседанието решението е изпратено на шефа на спецпрокуратурата.

При все това, още на 16 декември, той е издал нова заповед, с която е изключил Мария Чернева от списъка с обвинителите, които да получат коледен бонус. Прокурорката обжалва заповедта пред АССГ.

Съдия Маргарита Немска я отменя на няколко основания. Най-напред тя намира, че заповедта е немотивирана.

Не са изложени фактически основания за издаването й, а това е императивно изискване за нейната законосъобразност. Съгласно чл.9 изр.2 от Правилата, при отказ за определяне на допълнително възнаграждение на магистрат или служител се издава мотивирана заповед за всеки отделен случай. Индивидуалните административни актове, какъвто е процесният, следва да съдържат конкретни съображения за издаването им – фактически и правни основания. Видно от съдържанието на процесната заповед, в същата е налице само формално посочване на приложимите законови разпоредби, но това не е достатъчно, за да се приеме, че тя е мотивирана. За да изключи жалбоподателят от списъка на магистратите, на които да се изплати допълнително трудово възнаграждение, административният ръководител на СП е посочил наличие на висящо дисциплинарно производство. Посочване единствено на този факт, не е достатъчно да се приеме, че заповедта съдържа мотиви“, изтъква съдия Немска.

Нататък тя посочва, че не е направен и анализ на доказателства, от който да стане ясно защо не трябва да се изплати премията на Чернева. А липсата на мотиви ограничава възможността на прокурорката да се защити и това представлява самостоятелно основание за отмяна на акта, продължава съдия Маргарита Немска. Но добавя, че са открити и други нарушения, които водят до незаконосъобразност на акта.

Едно от тях е за „преждевременното произнасяне“ на шефа на спецпрокуратурата – преди да изясни всички факти, той лишава Мария Чернева от допълнително възнаграждение.

Съгласно чл. 35 от АПК задължение на административния орган е да издаде административния акт, след като изясни всички факти и обстоятелства от значение за случая и се обсъдят обясненията и възраженията на заинтересованите граждани и организации, ако такива са дадени, съответно направени. Оспорената заповед е издадена на 16.12.2019 г., като към тази дата, на административния орган е било известно наличието на висящо дисциплинарно производство по отношение на прокурор Чернева. Също така е било известно на административния ръководител на СП, че дисциплинарното дело е включено в заседанието на Прокурорската колегия за 18.12.2019 г. и предложението на дисциплинарния състав е прокурор Чернева да не се наказва, тъй като не е извършила дисциплинарни нарушения“, посочва съдия Немска. Тя изброява всички писма от ВСС, които са постъпили в спецпрокуратурата и от които става ясно какво е предложението на състава, кога ще се гледа казуса на Чернева и какво е решението на Прокурорската колегия.

Без да изясни всички факти и обстоятелства, с оглед предстоящият изход на дисциплинарното производство по отношение на жалбоподателката, административният орган е издал оспореното решение… Съгласно законоустановеното служебно начало, прокламирано в чл.9 ал.2 от АПК, административният орган събира всички необходими доказателства и когато няма искане от заинтересованите лица. Допълнителен аргумент в тази насока е и обстоятелството, че допълнителните възнаграждения, по отношение на останалите магистрати са изплатени на 19.12.2019 г., който факт свидетелства, че административният ръководител е имал и обективната възможност да извърши преценка и анализ за определяне на размера на допълнителното възнаграждение в съответствие с индивидуалната оценка на резултатите от дейността на прокурор Чернева и съобразно изхода на дисциплинарното производство спрямо нея“, казва още АССГ.

Съдия Немска отбелязва още, заповедта не съответства и на целта на закона, защото с нея от бонус е лишен магистрат, който е получил оценка за работата си, близка до максимума. Затова тя отменя заповедта и връща преписката на шефа на спецпрокуратурата за ново произнасяне.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС).

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
lawyer83
lawyer83
20 август 2020 23:34
Гост

Какви са тези големи бонуси? Тези хора не живеят ли в България? Всички тръбят какви големи заплати получавали депутатите,а за бонусите в съдебната власт- нито дума.За мен това не е нормално в уж бедна България, като се има предвид, че пенсионерите получиха по 40 лева за Коледа. То бива, бива, ама……

МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
21 август 2020 15:08
Регистриран

Прав сте . На всичкото отгоре и не показва добри резултати а системно демонстрират некадърност и бездействие. Да бъдат така добри да практикуват адвокатска дейност да видя дали ще могат да изкарат такива заплати.

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 13:39
Гост

В Специализирания каскетен съд вземат още по-големи премии. Нали ВИНАГИ трябва да уважават дори най-безумните искания на Каскетурата за „задържане под стража“.

Мирела
Мирела
20 август 2020 13:26
Гост

Поне разбрахме, че на спецпрокуратурата са дали по 3 заплати коледен бонус. За съдиите бонусът бе една заплата. Това е реалността! Изводът е ясен!

Димо
Димо
20 август 2020 13:25
Гост

Този ще обжалва пред Върховния административен съд.

Симеон
Симеон
20 август 2020 13:24
Гост

Каква е тази заповед без фактически основания за издаването й?

Хриси
Хриси
20 август 2020 13:24
Гост

Невалидна!

Митко
Митко
20 август 2020 12:51
Гост

Друг път лато му казват от ПК какво да прави, май ще се съобрази с мнението им.

Тито
Тито
20 август 2020 12:53
Гост

Аз така и не разбирам защо я рвже. Пълен субективизъм. А и като че ли ще си сложи парите в джоба.

Лозан
Лозан
20 август 2020 12:46
Гост

А сега ръководителите да се научат, че наличието на висящо дисциплинарно производство не е повод за стопиране на премии.

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 12:40
Гост

Браво

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 12:40
Гост

Хора рязбиращи от закони като се захапят и става това което става

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 12:39
Гост

Голямо мазало.

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 12:39
Гост

Може би може да каже и че я дескриминират като жена

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 12:38
Гост

Мисля, че за тия пари е нормално да ги съди

Михаил
Михаил
20 август 2020 12:47
Гост

Въпросът е принципен. Не че сумата не е от значение.

Анонимен
Анонимен
20 август 2020 12:38
Гост

Егати големите бонуси

Унски
Унски
20 август 2020 12:36
Гост

Браво на жената. Права си е

Hanibal
Hanibal
20 август 2020 12:35
Гост

Не знаех, че може да съдим ьа неплатен бонус

Кирчева
Кирчева
20 август 2020 12:34
Гост

Браво