Прокурорка окончателно спечели дело срещу шефа на Специализираната прокуратура за това, че я е лишил от коледна премия от три заплати през 2019 г.

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Росен Василев и членове Сибила Симеонова и Александър Митрев (докладчик) потвърди решението на Административен съд София-град, с което беше отменена заповедта на бившия вече шеф на СП Димитър Петров, с която е изключил Мария Макрелова-Чернева от списъка с обвинителите, на които да бъдат дадени бонуси, защото срещу нея имало висящо дисциплинарно производство.

Мария Чернева е била обвинител в районната прокуратура в Своге. През 2018 г. срещу нея било образувано дисциплинарно производство за нарушение на етичния кодекс. От 1 юли 2019 г. тя е назначена в спецпрокуратурата след конкурс.

На 4 декември 2019 г. в Специализираната прокуратура е получено писмо от главния прокурор, в което той казва, че може да се определят допълнителни възнаграждения на обвинителите при спазване на критериите в правилата за индивидуална оценка за работата на всеки от тях.

На 6 декември с.г. шефът на СП издава заповед, в която посочва размера на премията – три основни заплати, като сред изброените за получаването им е и Мария Чернева. Тя трябвало да вземе общо 10 626 лева бонус.

На 11 декември 2019 г. в спецпрокуратурата пристига писмо от Висшия съдебен съвет (ВСС), според което седмица по-късно Прокурорската колегия (ПК) ще разгледа дисциплинарното производство срещу Чернева, като се уточнява, че предложението на дисциплинарния състав е тя да не бъде наказвана, защото не е извършила нарушение. Два дни по-късно Димитър Петров уведомява Чернева за писмото.

На 16 декември с.г. обаче той решава да пита Прокурорската колегия дали в периода от 1 януари до 30 септември 2019 г. има образувани и висящи дисциплинарки срещу обвинители от СП, като изтъква, че информацията е необходима с оглед определянето на допълнителното възнаграждение на магистрати и служители.

Още същия ден председателят на дисциплинарната комисия към ПК на ВСС Светлана Бошнакова го уведомява, че има такова и то е срещу Чернева. Бошнакова допълва, че съставът предлага прокурорката да не бъде наказвана, защото не е извършила нарушение и заключава, че случаят е включен в дневния ред на колегията за 18 декември, т.е. след два дни.

Тогава ПК на ВСС разглежда казуса и отказва да санкционира Мария Чернева, защото не намира да е нарушила етичния кодекс. Веднага след заседанието решението е изпратено на шефа на спецпрокуратурата.

При все това, още на 16 декември, той е издал нова заповед, с която е изключил Мария Чернева от списъка с обвинителите, които да получат коледен бонус. Прокурорката обжалва заповедта пред АССГ.

През лятото на миналата година съдия Маргарита Немска от АССГ отмени заповедта на Димитър Петров, защото е немотивирана. Съдийката посочва още, че не е направен анализ на доказателства, от който да стане ясно защо не трябва да се изплати премията на Чернева. А липсата на мотиви ограничава възможността на прокурорката да се защити и това представлява самостоятелно основание за отмяна на акта, каза още съдия Маргарита Немска (виж повече тук).

Според нея има и други нарушения, които водят до незаконосъобразност на акта като едно от тях е за „преждевременното произнасяне“ на шефа на спецпрокуратурата – преди да изясни всички факти, той лишава Мария Чернева от допълнително възнаграждение. Нещо повече, въпреки че е знаел за предстоящото произнасяне на Прокурорската колегия по дисциплинарното производство срещу Чернева и предложението на състава тя да не бъде наказвана, Димитър Петров е издал заповед, с която спецпрокурорката е изключена от определянето на коледни премии.

Решението на АССГ беше обжалвано пред ВАС от шефа на Специализираната прокуратура, но върховните съдии изцяло споделят аргументите на първата инстанция.

Правилен е изводът на първоинстанционния съд, че оспореният административен акт е постановен при нарушаване на предвидената в закона форма – чл. 59, ал. 1, т. 4 от АПК – липса на фактически и правни основания, при допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила. По делото са събрани достатъчно данни, че административният орган се е произнесъл преждевременно, преди да изясни всички факти и обстоятелства по случая, при условие че е знаел за датата на провеждане на заседанието на дисциплинарния състав на ВСС – Прокурорска колегия. Обоснован е и изводът на съда, че органът е имал възможност да извърши преценка и анализ за определяне на размера на допълнителното възнаграждение на основание чл. 233, ал. 6 и чл. 345 от ЗСВ, тъй като възнагражденията на магистратите от Специализираната прокуратура са изплатени ден след вземане на посоченото решение“, изтъква съставът на ВАС.

Той приема, че АССГ е постановил валидно, допустимо и правилно решение. Върховните съдии са осъдили спецпрокуратурата да плати на Мария Чернева и 800 лева разноски по делото.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 март 2021 13:50
Гост

Хубави бонуси в уж бедна държава!

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 22:19
Гост

Не си уредиха нещата с тези дисциплинарки и това е.

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 22:14
Гост

Тия спецове няма ли да ги закриват вече?

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 22:15
Гост

Напълно излишни са.

Адв
Адв
19 март 2021 0:01
Гост

То и ти си за закриване,но това е друга тема!

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 21:22
Гост

Тука един герберастки трол се е развихрил с първите 10 коментара. За какво „Браво“ бе, недоносче компютърно? Да не си мислиш, че всички тук четящи са прости като средностатистически гербераст и няма да забележат, че в рамките на шест минути си написал 10 коментара, някои по два в минута? Това да не е сбирка на имбесили в младежкия ГЕРБ, където раздават левчета за драскане по нета в полза на любимите на тиквата и под патронажа на каскета специализирани прокуратури и съдилища?

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
17 март 2021 16:02
Гост

Ето такива пари под формата на премии полуват магистратите в Специализираните мафиотски прокуратура и съд, за да изпълняват поръчките на управляващата хунта като едните вкарват абсурдни обвинения, а другите задържат под стража по тях. И накрая репресираните като осъдят за N-ти път България в Страсбург, трябва от техните заплати и премии да се изплащат обезщетенията!

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 15:59
Гост

Браво и честито

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 15:58
Гост

Добре. Браво за резултата.

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 15:58
Гост

Браво

Филип
Филип
17 март 2021 15:58
Гост

Не знам защо се гледа в миналото какво се е случило или какво и висяло. Значи тя работила ли е? Работила е. Еми да не я е назначавал, като нещо не му уйдисва.

Сердар
Сердар
17 март 2021 15:57
Гост

Права е жената, знае си цената

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 22:17
Гост

Така и трябва да е.

Авигел
Авигел
17 март 2021 15:57
Гост

Честито!

Лимоновски
Лимоновски
17 март 2021 15:55
Гост

Определено добро ршение. Аман някой да си пести пари и да се чуди как да оправдае стиснатостта си

Dimitrina F
Dimitrina F
17 март 2021 15:55
Гост

Ама тя премията е за свършена работа, не за предишни провинения или липсата им

Сен Жак
Сен Жак
17 март 2021 15:54
Гост

Честито

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 22:16
Гост

Да,човек трябва да си отстоява правата.