Специализираната прокуратура влезе в офиси на дружества, които стопанисват заведенията „Везувий“ и „Сръбски ресторант Бест“ (бивш „Кошарите“) в столицата. Акцията е по повод разследване срещу организирана престъпна група, която се занимава с нелегално производство на цигари и пране на пари. От спецпрокуратурата съобщават, че се извършват претърсвания и изземвания, разпитват се и свидетели като целта е да се задържат ръководителите на групата.

Заведенията са на Евлоги Станоев, известен с прякора Бирмата (виж по-долу видео от извеждането му от ресторанта), който е и бивш собственик на пернишкия футболен клуб „Миньор“, съобщи „24 часа“.

Пред медиите заместник-главният прокурор Иван Гешев заяви, че се претърсват 21 адреса, включително и складове в Перник. Той нито отрече, нито потвърди, че акцията е насочена към фамилията на Станоеви. Каза само, че на този етап няма задържани, но не изключи до края на деня на има такива.

Малко по-късно в. „24 часа“ съобщи, че във Велинград е задържана съпругата на Евлоги Станоев – Лидия, която е управител на едно от двете дружества, които стопанисват заведението „Везувий“.

В момента трима са наблюдаващите прокурори по досъдебно производство. То е изпратено във вторник от колегите в Пловдив. Събрани са доказателства, че е налице организирана престъпна група. От вторник започнахме да събираме доказателства за по-високите ешалони на престъпната група, преди това имаше подробности само са шофьори и работници. От сутринта има претърсвания и обиски на домашни адреси, офиси и ресторанти. Тези хора са били собственици на фабриките, те са организирали производството и са получавали финансовия ресурс. Ние сме малка държава – всеки бизнес познава съответните хора, които го практикуват. Хората, които могат да осигурят машини, са 10-15 човека. В момента може да си направиш незаконна фабрика в която и да е страна, докато не се забрани“, заяви Гешев.

Акцията е продължение на разследване, започнало от окръжната прокуратура в Пловдив. През август в три населени места – Дупница, Тутракан и Горна Оряховица, бяха разбити четири фабрики за нелегално производство на цигари. Тогава бяха арестувани 23 души, които бяха обвинени в държане на акцизни стоки без бандерол. Бяха намерени 42 тона тютюн за около 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки на стойност 1.5 млн. лева.

При акцията през август бяха иззети и всички машини и съоръжения от четирите фабрики, мотокари, агрегати, климатични системи, охладители, 11 камиона, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция и над 10 коли. Установено е било, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден.

Към момента двама от тези 23-ма души са с постоянна мярка „задържане под стража“, а четирима – с „домашен арест“.

По време на разследването окръжната прокуратура в Пловдив е събрала доказателства, които говорели за това, че откритите четири фабрики се ръководят от хора, които не са сред първоначално арестуваните и че производството на цигари без бандерол се осъществява от организирана престъпна група. Затова материалите били прехвърлени на спецобвинението.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев днес обяви, че не е намерена официалнла връзка с акцията срещу собственика на Миню Стайков, който беше задържан преди седмици. Заедно с още седем души той е обвинен в участие в организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления и нелегално производство на цигари. Акцията срещу него беше проведена, след като бе разбира фабрика за производство на цигари в Карнобат.

Преди той да бъде арестуван пък спецпрокуратурата влезе в хотелите „Маринела“ и „Марица“, собственост на бизнесмена Ветко Арабаджиев. Синът му Вълчо бе арестуван, а Ветко и Маринела Арабаджиеви все още се издирват за пране на пари и данъчни престъпления.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пушач
Пушач
14 септември 2018 12:50
Гост

Ще се произвеждат нелегално цигари докато вдигат цените на тези с бандерол.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2018 12:43
Гост

Интересно е какъв ще е изходът за семейство Арабаджиеви.

Наблюдател
Наблюдател
14 септември 2018 12:22
Гост

Интересно коя е къртицата, която се е прежалила. Подобни разкрития не могат да станат просто така и благодарение на интелигентността на полицията, нужен е вътрешен човек.

Вътрешен
Вътрешен
14 септември 2018 12:23
Гост

Къртицата е конкурент в бизнеса, нищо чудно да е самата държава.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2018 12:09
Гост

Като осъдят някои от виновниците, тогава ще има смисъл от тези акции.