Бившите кметове на Перник Илинка Никифорова и Иван Иванов са обвинени в престъпления по служба във връзка с плащания към фирма покрай кризата с боклука на града през 2014 г.

Специализираната прокуратура е започнала разследване на случая след доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция на община Перник за 2011- 2016 г. През септември 2014 г. общината възложила кризисно сметосъбиране и сметоизвозване на фирма, на която били изплатени над 1,25 млн. лв. Освен че не е бил извършен анализ на цените и услугите, предложени от това дружество, посочената сума е била изплатена без в протоколите за приемане на свършената работа да е бил посочен район на изпълнение и без към тези протоколи да са били приложени документи, удостоверяващи реално извършените действия, посочват от прокуратурата.

По същото време общината имала договор с друга фирма, който бил със същия предмет и на нея били изплатени близо половин милион лева. Според разследващите двете фирми са били под контрола на един човек. В сряда от общината в Перник бяха иззети документи, а с предварително разрешение на Специализирания наказателен съд са претърсени жилища и офиси на фирми.

От прокуратурата съобщиха, че разследването се води за сключена неизгодна сделка от длъжностно лице, от която е произлязла значителна вреда.

По-късно от държавното обвинение поясниха, че обвиненията към двамата ще са за престъпления по служба. Никифорова е обвинена, че през септември 2014 г. като временно изпълняваща длъжността кмет на община Перник е превишила правата си по Закона за местното самоуправление и местната администрация и Закона за защита при бедствия. Това е станало, след като без да е възникнало бедствие в Перник, свикала кризисния щаб и издала заповед, с която възложила на фирма да започне почистване на битови отпадъци в града до преодоляване на кризисната ситуация. Според прокуратурата Никифорова е целяла да набави за фирмата имотна облага, въпреки наличието на действащ договор за същата дейност с друго дружество.

Обвиненията към Иванов са, че през декември е извършил плащанията към фирмата, която е започнала кризисното чистене. С три платежни нареждания фирмата получила над 1,25 млн. лева, което е и оценено като щета за бюджета на общината. На Иванов е наложена парична гаранция от 150 000 лева, докато Никифорова остава на свобода срещу гаранция от 30 000 лева.

Коментирайте

avatar