Ръководена от жена престъпна група е обвинена в източване на еврофондове с фиктивно производство на биохумус чрез преработка на почвата с калифорнийски червеи. От Специализираната прокуратура съобщиха, че са повдигнали обвинения на трима души за злоупотреба с еврофинансиране по програма за млади фермери.

Разследването до момента е установило, че бизнесдама, която била многократно осъждана, включително и за злоупотреби с еврофондове, създала престъпната група преди три години. Описаната схема за източването е позната – жената организирала регистрацията на роми като земеделски производители, изработвала проектите и всички други необходими документи, за да кандидатстват и да спечелят финансиране по мярка 112 на „Програма за развитие на селските райони“ – „Създаване на стопанства на млади фермери“.

Става дума за получаване на пари от програмата за производство на биохумус чрез преработка на почвата с калифорнийски червеи. Въпросният биотор все по-често се използва от българските фермери за производството на разсад. Със съдействието на ръководителката на групата, седем от фиктивните производители сключили договори за финансиране по програмата с по 48 000 лв. за организиране на производството. В повечето случаи били заявени земеделски площи, собственост на майката на бизнесдамата.

След първоначалната подготовка на лехите за биотор, „производителите“ получили преводи на първите траншове от по 24 000 лв., като на един тях било предоставено пълното финансиране от 48 000 лв.

Изненадваща проверка по изпълнението на договорите обаче установила, че след отпускането на общо 192 000 лв., не е извършвана никаква дейност. Разследващи пък разкриват, че ръководителката е получила всичките отпуснати пари, а на фиктивните производители платила все пак по свое усмотрение малка част от тях. Останалото разпределила с останалите двама участниците в групата, за които прокуратурата не съобщава подробности.

При операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Перник, Радомир и село Ракеловци, в пет претърсени адреса са били намерени и иззети множество документи, печати на нотариуси и други доказателства за престъпната дейност на групата. Тримата обвиняеми са на свобода срещу парични гаранции от 50 000 лв., 25 000 лв. и 5000 лв.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Фермер
Фермер
17 април 2018 15:26
Гост

Тези червеи са голям бизнес от години. За 1 кв. метър гадините се продават за 25 лева, смятайте за какво става въпрос. И за това далаверите с червеи са масови.

Bravo
Bravo
17 април 2018 13:47
Гост

Taq e trygnala s goliamata ko6nica. Ama si nameri maistora.

Анонимен
Анонимен
17 април 2018 13:36
Гост

Докато такива се разминават с парични гаранции, а не получават ефективни присъди няма да спре източването на фондове.

Уникална държава
Уникална държава
17 април 2018 13:05
Гост

Тая схема с ромите вече не се ли изтърка?

Мила родна картинка
Мила родна картинка
17 април 2018 12:44
Гост

Докато такива не започнат да се заседяват по затворите, колкото и проветриви да са, истинските фермери няма да стигат до субсидии. По-хубаво ще е обаче прокуратурата да се захване с онези, дето по разпределение получават пари за разпределение, ама едва ли.

Възмутен
Възмутен
17 април 2018 13:04
Гост

Петър Пищалов получи субсидия от €10 000. А глобата му е 4000 лв.

Анонимен
Анонимен
17 април 2018 12:42
Гост

Хахаха, айде сега да се погъчат като червеи