Снимки и профили с лични данни на магистрати, на членове на семействата им, както и на висш служител на МВР са били намерени на адрес в кв. „Симеоново“, съобщиха от Специализираната прокуратура (СП) днес. От там уточняват, че информацията е за магистрати, които участват в разследването за убийства, изнудвания и други престъпления срещу укриващия се в Дубай бизнесмена Васил Божков.

В профилите се съдържали както лични данни – домашни адреси, телефонни номера и др., така и подробна информация за членовете на семействата им, включително за непълнолетните и малолетните им деца. В един от профилите имало указание определен магистрат да бъде заснет, а член на семейството му – проследен. В друг пък се посочвало, че адресът на магистрат е установен чрез „техническо средство“.

Вчера стана ясно, че приближен на Васил Божков, за когото има подозрения, че е свързан с проследяването на обвинителя от специализираната прокуратура Ангел Кънев, е бил задържан.

В началото на седмицата в профила си във Фейсбук Божков публикува няколко снимки на обвинителя, който влиза в сградата на Националната агенция за приходите (НАП). В придружаващия текст той написа, че снимките са му били изпратени, благодари за сигнала и посочи, че в НАП и прокуратурата има честни и доблестни хора. Кънев е наблюдаващият прокурор по делото срещу Божков.

Според неофициална информация, като свързан с проследяването на обвинителя е задържан Славчо Марков, който е бивш служител на МВР.

Освен снимките и профилите, в кв. „Симеоново“ е открито и неподписано копие от постановление от обвинител от Софийската районна прокуратура от 2018 г. за отказ да се образува досъдебно производство. От СП уточняват, че става дума за преписка по уведомление от Министерството на икономика, според което има данни за извършени престъпления, свързани със злоупотреба с европейски средства. В хода на проверката са били разпитани служители на икономическото ведомство, както и Лиляна Деянова като управител на търговско дружество, Ася Йочева, представляващ въпросната фирма, и Александър Ангелов, управител и съдружник там. Деянова и брат й Александър Ангелов наскоро бяха обвинени в участие в организирана престъпна група за злоупотреба с еврофондове и данъчни престъпления.

От Специализираната прокуратура уточниха днес, че заради откритото копие на постановлението е била разпоредена незабавна проверка на случая. При претърсването на друг адрес в столицата, който се ползва от охранителна фирма, пък били иззети документи, свързани с предмета на доказване на делото, компютърни конфигурации, както и голяма сума пари с неизяснен произход, съобщиха още от СП.

 

А в кв. „Симеоново“ били намерени и разпечатки от публикации в шест медии – „Дневник“, „Frognews“, „Гласове“, „Topnovini“, „Press TV“, „Liberta“, аз разпоредената проверка за несъбраните милиони от хазартните дружества на Васил Божков.

Откритите материали ще бъдат анализирани, за да се прецени дали да се повдигне обвинение на още двама души за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков. За 72 часа са задържани Сл.М. (вероятно Славчо Марков) и В.Б. Утре спецпрокуратурата ще поиска от съда да ги задържи за постоянно.

Съобщението на СП завършва така: „Във връзка с открития снимков материал и профили с лична информация на магистрати и членове на техните семейства в имот на лице, свързано с обвиняемия Васил Божков, до внасянето на обвинителен акт срещу същия и членове на организираните престъпни групи по съответните досъдебни производства, Прокуратурата на Република България преустановява всякакви коментари по твърдения, направени от лица, привлечени в качеството им на обвиняеми“.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гостенин
Гостенин
05 юли 2020 19:04
Гост

Няма нищо за чудене. Очаквам скоро специализираната прокуратура да открие домашни клипове със сексуално съдържание в някой офис и да обвини някоя секретарка, че е създала материали с порнограско съдържание в изпълнение на решение на ОПГ с ръководител Божков.

Хаха
Хаха
04 юли 2020 16:39
Гост

Това ли да доказателствата? Изрезки от вестници и разни други неподписани хартии…

987
987
04 юли 2020 13:09
Гост

Какво значи, че ПРБ прекратява всякакви коментари по твърдения на обвиняеми лица. Да разбирам ли, че вече няма да заливате публичното пространство с избрани материали в отговор на изказвания на обвиняеми. Което много би ме зарадвало всъщност, че ми омръзна да чета глупави и нищо не значещи кореспонденции

Ивайло
Ивайло
04 юли 2020 13:11
Гост

И мен ме заинтригува последния пасаж. Дали се отнася само до Божков, или за всички изказвания на обвиняеми. Утре Бобоков ако каже нещо, значи ли, че вече няма да пускат негови лични съобщения с други хора. Защото друго втръсна

Mitko
Mitko
04 юли 2020 13:14
Гост

Вероятно говорят само за Божков, но е крайно време някой да набие в дебелата кратуна на разни там в ПРБ, че има презумпция за невиновност

123
123
04 юли 2020 13:16
Гост

А прокуратурата дали не дебне инакомислещите, дали не ги проследява и събира данни за тях

анонимен
анонимен
04 юли 2020 13:03
Гост

Това да те следят, снимат, да събират данни за теб е гадно, но още по гадно, когато стигнат до семейството ти. Това е непростимо и ужасно

Питагор
Питагор
04 юли 2020 17:44
Гост

Този въпрос към бай Каскет Гешев, когато арестува жена ти, децата ти, любовницата ти и всичките ти роднини.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2020 12:59
Гост

Толкова глупав ли е Божков, че да го хванат?

анонимен
анонимен
04 юли 2020 13:01
Гост

Възложил е задачата на такива хора

анонимен
анонимен
04 юли 2020 13:02
Гост

Сам си е виновен. Ако не беше пуснал онази снимка на Кънев, нямаше и да знаят

питанка
питанка
04 юли 2020 12:57
Гост

И кои са тези магистрати, че ми е любопитно

така, така
така, така
04 юли 2020 13:07
Гост

На мен пък ми е любопитно и кой е този „грешник“ от СРП, който отказал да образува дело. Сега ще го разпънат на кръст, а може въобще да не е виновен