Да отпаднат критериите за преназначаване на спецмагистратите след закриването на специализираните съдилища и прокуратури като вместо това се въведе принцип на пропорционалност. Такова предложение за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) са внесли трима депутати от „Продължаваме промяната“ – Мирослав Иванов, Димитър Гочев и Стою Стоев, между първото и второто четене на законопроекта, с който се предвижда закриването на спецправосъдието и отпадането на кариерните и финансовите бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и инспекторите в ИВСС.

Депутати от БСП и ГЕРБ също предлагат да отпаднат предвидените в проекта критерии за преназначаване на спецсъдиите и спецпрокурорите (виж по-долу).

Идеята на тримата народни представители от ПП е до една четвърт от съдиите в Специализирания наказателен съд (СНС) да се преназначават в един окръжен съд, а до една трета от магистратите от Апелативния специализиран наказателен съд – в един апелативен съд. В проекта се посочва, че това трябва да стане по правила, предварително приети от Висшия съдебен съвет (ВСС).

По отношение на спецпрокурорите и следователите, е предвидено до една трета от тях да отидат в един съдебен орган.

Народните представители предоставят следния избор на спецмагистратите – те да подадат заявление за преназначаване в друг окръжен съд или да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди да отидат на работа в спецправосъдието (виж предложението им тук).

С цел да се преодолеят пречките, които биха възникнали при преназначаването на по-голям брой магистрати в един орган на съдебната власт в друг се поставя допълнително изискване за пропорционалност. Чрез представеното предложение ще се избегнат всички административни, организационни и технически трудности, които биха забавили процеса по преназначаване и биха възпрепятствали възможно най-бързо влизане в длъжност на преназначените магистрати. Не на последно място се предотвратява възможността закриваните органи на съдебната власт на практика да бъдат преместени в рамките на друг/други такива, което би обезмислило извършваната реформа“, посочват Иванов, Гочев и Стоев.

Според тях предвидената пропорция ще позволи натрупаната специализация на съдиите да не бъде концентрирана само в един съд, напротив по този начин тя ще бъде разпределена и в други райони, в които да бъде от полза.

Същевременно, при закриване на цялостен съд, какъвто е СНС, респективно АСНС, считаме, че е законодателно целесъобразно и в съответствие с компетенциите на законодателя да уреди последиците и рамките, в които ВСС да разпредели тези съдии с оглед на високата експертиза, с която те се ползват и политиката на държавата, свързана с правораздаването в страната, която предполага неконцентриране на такъв широк кадрови и специализиран потенциал в един единствен съд. Предвидените пропорции дават възможност за широка преценка от страна на ВСС и пропорционално разпределяне на съдиите“, аргументират предложението си народните представители от ПП.

Както вече стана ясно, според тях от проекта трябва да отпаднат критериите за преназначаване по чл. 194, ал. 1 от ЗСВ като в мотивите се посочва, че това трябва да стане по предварително приети от ВСС правила или по вече наличните от 2013 г.

С предложението се дава възможност на членовете на ВСС и инспекторите, които са работили в спецорганите преди избора им, да могат да бъдат възстановени на равна по степен длъжност след изтичане на мандата им.

Според тримата депутати трябва да се промени и разпоредбата от ЗСВ, която в момента предвижда хоризонтален кариерен бонус за ръководители на съдилища и прокуратури и техни заместници. В момента законът им дава възможност след изтичане на мандата да се върнат на предишната си или „на равна по степен длъжност“. Министерският съвет предлага да отпадне изразът „равна по степен длъжност“.

Депутатите от ПП обаче дават друга идея. Според тях чл. 169, ал. 5 от ЗСВ трябва да звучи така: „След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител лицата се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор и следовател, освен в случаите, когато са били назначени от по-ниско ниво на орган на съдебната власт. Те може да останат на длъжност съдия, прокурор или следовател в същия орган на съдебната власт, в който са заемали длъжността административен ръководител, съответно заместник на административен ръководител“.

Това означава следното – ако съдия от Русе е избран за шеф на окръжния съд в Стара Загора, след изтичане на мандата му, той може да бъде назначен или в Русе на старото си място, или в Стара Загора, като няма да има възможност да избира всеки окръжен съд съд в страната, както е сега.

Наред с това се предвижда отпадането и на хоризонталния кариерен бонус за онези магистрати, които са станали конституционни съдии, министри и зам.-министри, шефове на ДАНС и т.н. (чл. 195, ал. 1 от ЗСВ). За тях се предлага да се върнат на заеманите преди избора си длъжности.

По отношение на делата в спецсъда, Мирослав Иванов, Димитър Гочев и Стою Стоев предлагат следното: „Първоинстанционните наказателни дела пред Специализирания наказателен съд, по които не е даден ход на съдебното следствие се изпращат по подсъдност на съответните съдилища в 7-дневен срок от влизането в сила на този закон.

С влизането в сила на този закон първоинстанционните наказателни дела пред Специализирания наказателен съд, по които е даден ход на съдебното следствие, стават подсъдни на Софийския градски съд и разглеждането им продължава от съдебния състав, провел заседанието“.

Депутатите от ПП посочват, че Министерският съвет е поставил разграничителен критерий по отношение на висящите производства, съобразен с принципа за неизменност на съдебния състав, който гарантира продължаване на разглеждане на делата от съдебните състави, като този критерий е провеждането или не на разпоредително заседание. „Считаме, че по-точният и важен момент, който може да послужи като критерий за неизменността на съдебния състав, е моментът, в който съдът дава ход на съдебното следствие и от този момент се извършват действия, които при смяна на съдебния състав трябва да бъдат повторени от новия съдебен състав. Ето защо предлагаме в тези параграфи думите „проведено разпоредително заседание“ да се заменят с „даден ход на съдебното следствие“, казват народните представители.

Според трайната практика на Върховния касационен съд (ВКС) обаче разпоредителното заседание се провежда в състава, който трябва да разгледа делото, а изискването за неизменност е приложимо от провеждането на разпоредителното заседание. През 2018 г. в коментар по темата съдия Лада Паунова, сега зам.-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, посочва, че в разпоредително заседание се извършва по вътрешно убеждение преценка за справедливостта на производството по отношение на процесуалните нарушения, съдебният състав се ангажира със становище по всички въпроси по чл. 248, ал. 1 НПК, така че с тази преценка не може да бъде обвързан друг съдебен състав, ако не се спази неизменността. Лада Паунова добавя, че в това заседание съдът се произнася и по искания за събиране на нови доказателства, което също се свързва с изискванията за неизменност (виж коментара по темата тук).

Депутат от БСП иска запазване на кариерния бонус за съдебни шефове

Филип Попов (БСП) пък иска да се запази хоризонталният кариерен бонус за ръководители на съдилища и прокуратури с изтекъл мандат и да не важи за онези, които са с предсрочно прекратен.

Ето какво Попов предлага да се запише в чл. 169, ал. 5 и ал. 6 в ЗСВ: „(5) Административен ръководител и заместник на административен ръководител, с изтекъл мандат, след освобождаване от длъжността се връща на заеманата преди избора длъжност или на равна по степен длъжност в органа на съдебната власт, на който е бил административен ръководител.

(6) Административен ръководител и заместник на административен ръководител, с предсрочно прекратен мандат, след освобождаване от длъжността, се връща на заеманата преди избора длъжност съдия, прокурор или следовател, освен ако е бил назначен от по-ниско ниво на орган на съдебната власт“.

В мотивите си Попов посочва (виж тук), че шефовете на съдилища и прокуратури са натоварени със специфични правомощия и често пъти са длъжни да вземат непопулярни решения, които може да не се харесат от магистратите, но са в интерес на правораздавателния процес. Така в хода на мандата може да възникнат конфликти между председателя на съда и колегите му, поради което е необходимо да има възможност ръководителите да изберат в кой точно орган искат да бъдат възстановени, изтъква той.

Не става ясно как това предложение кореспондира с решението на Конституционния съд от 11 май м.г. по повод кариерните бонуси за членовете на съвета. КС не видя конституционен проблем с опцията кадровиците да бъдат възстановени на по-висока длъжност след края на мандата, но обяви за противоконституционна възможността те да бъдат възстановени на равна по степен длъжност. В решението си КС написа, че ВСС няма оперативна самостоятелност, а е обвързан от молбата на вече бившия негов член, респективно на инспектор, за възстановяване на друга, равна по степен длъжност, в съда или прокуратурата. Така според КС на практика се отнема свободата на ВСС за суверенна преценка при упражняване на кадровата си дейност, залегнала в Конституцията. В решението на КС се казва още, че ВСС не може да бъде лишен от преценка за качествата на всеки кандидат за заемане на равна по степен длъжност в орган на съдебната власт – преместванията трябва да се извършват при „подбор на кандидатите за определена властова позиция на основата на техните лични качества и способности“.

И Попов предлага да отпаднат критериите за преназначаване на спецмагистратите, като това стане единствено по реда на чл. 194, ал. 1 от ЗСВ.

ГЕРБ с два варианта за бъдещето на спецсъда

Същото становище застъпва и Дани Каназирева (ГЕРБ). Нейното предложение е спецсъдиите и спецпрокурорите да бъдат преназначени или в равен по степен орган или да бъдат възстановени на длъжностите, които са заемали преди това, стига да поискат.

Тя обаче настоява да се запазят финансовите бонуси за членовете на ВСС и инспекторите. „Основен принцип на правовата държава е забраната да се отнемат със закон права, които вече са възникнали в полза на техните носители. По същество с предлаганото изменение на чл. 225, ал. 4 от ЗСВ в § 32 от ЗИДЗСВ се отнемат, при това с обратна сила, вече възникнали права на онези членове на ВСС и ИВСС, които са навършили 65-годишна възраст по време на осъществяване на функциите си в споменатите конституционно установени органи, при това преди евентуалното приемане на ЗИДВСС, което е недопустимо“, изтъква в мотивите си Каназирева (виж предложението ѝ тук).

Колегите ѝ от ГЕРБ Десислава Атанасова, Николина Ангелкова, Екатерина Захариева, Стефан Мирев и Бранимир Балачев пък предлагат специализираните съдилища и прокуратури да се запазят като ще разглеждат само делата срещу организираната престъпност. А делата за корупция по високите етажи на властта да преминат към Софийския градски съд.

С предложението се предвижда промяна на подсъдността на част от делата, подсъдни на Специализирания наказателен съд. С това предложение се цели да се възстанови фактическото положение преди промените през 2017 г. относно компетентността по дела за корупционни престъпления, извършени от представители на централни органи на изпълнителната власт, както и други лица, заемащи висши публични длъжности, като се предвижда тези дела да бъдат подсъдни на Софийски градски съд. Запазва се подсъдността на Специализирания наказателен съд по дела за престъпления по чл. 321 и 321а НК, а именно – за образуване или ръководене на организирана престъпна група, съответно за участие в ръководството на организация или група, която чрез използване сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги“, се казва в мотивите към предложението петимата депутати от ГЕРБ (виж повече тук).

88
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
06 април 2022 11:13
Гост

Кога се очаква 2 ро четене на промените в ЗСВ ?
Това трябва да се случи час по-скоро!!!!

The Justice
The Justice
06 април 2022 13:38
Гост

Даже НЕЗАБАВНО, ако управляващите са решили да изпълнят обещанията си пред народа.
Следващия по ред е КАСКЕТА – олицетворението на българската крадлива мафия.
А след това по ред – Борисов, Цацаров, Пепи Еврото, Варненския кмет, Ботокса и т.н.

Анонимен
Анонимен
06 април 2022 8:45
Гост

Жалка работа е тази т.н. реформа. Първо се закрива, а после се мисли за магистратите, а за делата, които ще започнат от начало, кой да мисли? Вече е пределно ясно, че става въпрос за една адвокатско-политическа нескопосана издънка. Кой накрая ще понесе отговорност за проточилите се процеси срещу сталин известни семейства и още по известни и героизирани бизнесмени, ами българския народ, след като тези същите бабаити, които са поръчали т.н. реформа осъдят България за бавно правосъдие. Къде са тези професионални организации на магистратите? Не се чуват, а как гърмяха и оплакваха един конкретен от техните! Срам и резил, както за… Покажи целия коментар »

УВОЛНЕТЕ ИНСТАЛИРАНИТЕ в закриващи се звена!!!!
УВОЛНЕТЕ ИНСТАЛИРАНИТЕ в закриващи се звена!!!!
06 април 2022 7:17
Гост

Ама какво преназначаване, какви пет лева?

При закриване звено от съдебната система трябва да последват съкращения. Без изплащане на обезщетения.

Защото правилата са еднакви, и привилегиите са забранени. При частника, след закриване на предприятие следва уволнение без не повече от 1 заплата обезщетение. Че в съдебната система с 20 стомаха ли сте, че обезщетението е 20 заплати? Покажете ми томографско изследване-ако сте с 20 стомаха-да ви дават по 20 заплати!

Съдебната система е свърхраздута, и подобни преназначаванки -след закриване звено на съдебната са върха на цинизма.

Анонимен
Анонимен
06 април 2022 12:35
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
555
555
05 април 2022 21:05
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Натопорчен на тролове
Натопорчен на тролове
05 април 2022 21:05
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
05 април 2022 20:45
Гост

Какъв мандат за заместник административните ръководители, какво предсрочно освобождаване от длъжност?

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 21:16
Гост

Ами предложителят не е много добре запознат с мандатността в съдебната власт

1234567
1234567
05 април 2022 20:35
Гост

Млада украинка, движила се с автомобил с кюстендилска регистрация, попаднала в полицейски капан в Сандански.

Била спряна от ченгетата и се оказало, че дамата шофирала с 1.30 промила алкохол в кръвта и в това състояние, возила със себе си малко дете.
Struma. com.
При проверката украинката показала карта и снимка, че е прокурор. разбра Независимо от това е задържана. Образувано е досъдебно производство.

Извод – навсякъде прокурорите са боклуци

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 20:39
Гост

Със същия успех можеш да направиш извод, че навсякъде шофьорите са пияници, или жените пият. Разбора се тези изводи ще бъдат точно толкова обосновани, колкото и този за прокуратурата. Но в случая не е важно дали има каквато и да е причинно следствена връзка и логична такава на извода ти с изложението – по важното е, че то е илюстративно за кампанията, която се води срещу прокуратурата. ГРОЗНА И ПОСРЕДСТВЕНА КАМПАНИЯ.

Дамаджаната
Дамаджаната
05 април 2022 21:04
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
06 април 2022 11:09
Гост

Бате, къртиш мивки с тоя извод.
Иначе 1.3 за украинец/руснак си е трезво състояние по всички техни правила, така че ДП трябва да се прекрати на осн.чл.35 от Закона за редовната и навременна употребба на алкохол в Украйна.

фактите
фактите
07 април 2022 5:46
Гост

Че в украйна с 1,30 промила е нищо. там трезвите са с по 2 промила.

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 16:21
Гост

Бомбата ще гръмне от друго недоглеждане в законопроекта и то не е свързано толкова с магистратския статут. Но всеки трябва да си понесе отговорността, да е чел , да е мислил, но пусто бързане….

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 17:19
Гост

И аз открих един много интересен, мащабен пропуск ….не знам за едно и също ли говорим. Но и аз реших да си мълча. Ще е интересно.

Анонимен
Анонимен
06 април 2022 11:10
Гост

Аз също открих един пропуск.

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 19:22
Гост

Спец, стига плаши! Никой, няма да те премести насила. Предлагат ти за Сусурлево, отиваш ако искаш, ако искаш връщаш се от където си тръгнал. Ако не напускаш. Това, че искаш да си в София, да си спечелил конкурс за СГС, САС или СГП, САП. Ама за там, не ти стигаше оценката, на конкурсите, нали? Конкурса не е за град, а за съдебен орган. Закриват органа, разхвърлят компетентност по съдебни райони и отиваш, където, новата натовареност налага откриване на места. Силно се съмнявам, да има нужда в СГС за повече от 3 състава , САС 1 състав, 10 прокурори за СГП… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 20:28
Гост

Конкурсите не са страшни, а това как се провеждат е страшно. Явяваш се на конкурс, размазват те ССБ кадрите като бивш спец магистрат и не се плашиш. Ама стига съм ги хвалил тези от ССБ – и на тях рано или късно ще им дойде времето и то по много гнусен начин. Скъпо ще платят цената на кариерата си.

СДС са корумпирани
СДС са корумпирани
05 април 2022 21:08
Гост

Тия от ДСБ са долни, продажни душички,правещи всичко…за парички!

Васе Божков
Васе Божков
05 април 2022 21:07
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
06 април 2022 10:16
Гост

Къв си ти бе, отворко.

Анонимен
Анонимен
06 април 2022 21:26
Гост

Само дето ще е противоконституционно!

Анонимен
Анонимен
06 април 2022 21:29
Гост

Споко, следващите ще затрият СГС и САС. Тогава ще виеш като сесебейска мечка. А конкурса, който си спечелил, ако въобще си ходил на конкурс- изтрий го и се връщай в Разград. И там е за хора.

КОЛКО СА ЖАЛКИ. ТЕЗИ ,КОИТО ПИШАТ ПРОТИВ КОЛЕГИТЕ
КОЛКО СА ЖАЛКИ. ТЕЗИ ,КОИТО ПИШАТ ПРОТИВ КОЛЕГИТЕ
05 април 2022 15:59
Гост

Тази „реформа“ се прави от хора,които не са виждали наказателно дело с подсъдност на СНС .Жалки същества, давещи се в злобата на богатите „клиенти“ на спеца и …парите им.Да не пропускам парите на Сорос,пардон!Хора,кито не са влизали в зала по наказателно дело . Нима е тайна кои адвокати подхванаха тази „песен“ и коя партия даде тон за нея?! Чета с огорчение как съдии пишат против колегите си в СНС и прокурори против колегите си в СП. Тонът се дава от високо.Улицата налага стила на поведение. Значи протести в защита на Иванчева.Ами протестирайте сега в защита на колегите си от СПЕЦА!НИМА… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 16:08
Гост

Много точно.
ССБ пищяха за една дума срещу Мирослава уж по политически причини, а сега закриват цял съд изцяло с политически мотиви и смазват репутацията на прокуратурата директно от МС, но те мълчат, скрили са се. Къде сте ССБ? Сигурно мълчанието Ви се дължи на съвестта Ви, а не на паричките, командировките и длъжностите, които получавате. Тук става въпрос за ЦЯЛ СЪД и състава му и мълчите. НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ?

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 16:45
Гост

Че нали ССБ са автори на всички глупости в съдебната система, най- вероятно са автори и на тази съдебна реформа. Лулчева вероятно им е опищяла ръководството за липсата на респект от спецовете и често неуважаване на нейните правни доводи, които иначе у сесебейските съдии предизвикват оргазъм.

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 17:00
Гост

Да, така е, но се опитват ССБ да се правят на нещо друго поне пред младшите. Може би там единствено номера за независимостта минава все още.

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 16:46
Гост

За съжаление огромната част от колегите от спеца нямат висок морал и изпълняват мръсни поръчки на политиците! Колега, та кой нормален съдия от всички други съдилища в цяла България би държал с мярка ЗПС няколко години човек по отношение на който от самолет се вижда, че е повдигнато обвинение, което никога няма да издържи? С Иванчева пък беше показна гавра, за която просто нямам думи. Всеки си решава дали да си продаде душата на дявола, но това, което години наред беше практика в СНС беше в грубо противоречие с правото, но най-вече с морала.

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 16:53
Гост

Че не сте колега, не сте. Очевидно е, че сте близък или адвокат на подсъдим- кой друг би застъпил теза, че обвинението не издържа без да е заинтересован

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 17:02
Гост

Маринела, пий хапчетата! Нали сега делото ти отива в Градския и ще видиш висок морал. А щом от самолет се вижда, че обвинението не издържа, значи и от близо ще се види- има няма 2-3 метра до банката на съдията!

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 17:09
Гост

Спеца е единствения баланс на ССБ кадрите и Съда на свободата – САС. Там за сметка на спеца задържани няма, осъдени няма, има само предсрочно освободени. И там има груби противоречия на правото и много продадени души, но понеже са угодни на общия либерален и рушащ държавата политически тренд секретарката на Христо и Христо мълчат.

Мъка!
Мъка!
05 април 2022 21:07
Гост

И ме е срам! И ме е гнус! От вас! Джуджета и какви ли не гешевски слуги! Жалко е, че вместо да ви изхвърлят от съдебната система ще ви пръснат, като разсейки от рак на много места!

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 14:30
Гост

Крайно време е бухалката на каскета да отиде в историята. Както и самия каскет. Но по ред на номерата ще е явно.

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 13:48
Гост

След като прочел този материал съдия от КС спонтанно рекъл: „Това е едно правно нищо“.Надежда Йрданова се почувствала засегната. Затичала се да направи едно кайве на Христо Иванов, за да успокои непрегнатите си нерви, но се сетила, че вече е министър. …to be continued

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 14:17
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
05 април 2022 15:16
Гост

Защо триете коментарите? Не е срамно някой, който е правил компексно обслужване като секретарка да стане министър и да продължи да обслужва бившия си шеф – щом това са фактите и се случват пред очите на всички с безумни искания, а е срамно и неприемливо да ги пишеш тези неща?

Съдия
Съдия
05 април 2022 14:17
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
05 април 2022 15:47
Гост

Защо, като ги преназначат в Каспичан да не ѝ се вдигне капацитетът?

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 14:24
Гост

След като прочел поредната жалба на Гешев, която била отхвърлена, съдия от КС спонтанно рекъл: „Това е едно правно недоразумение. С каскет.“.

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 13:01
Гост

Едно е ясно. При българските политици ….иска ми се да напиша само политици, без „български“, няма НИКАКВА приемственост. Единият приема едно, другият го отменя и си приема друго.Ама последиците, уреждането….на кого му пука. Пример е правото за по-ранно пенсиониране. Въведе се, и след години, след ГОДИНИ,някой реши, че не е правилно и законосъобразно и започна да прави мизерии на възползвали те се от една законова постановка. Примерите са безброй. Та и тук. Единият създал нещо. Другият ще го маха. Ама правото, ама законът….на кого му пука. Че какво са виновни магистратите и сега трябва да бъдат унизявани и подценявани заради… Покажи целия коментар »

Съдия
Съдия
05 април 2022 13:32
Гост

Колега, абсолютно сте прав. Но ако имате дълъг стаж в съдебната система на България, не може да си правите илюзии, че тя е като съдебната система на Франция, например, и политиците ни имат същите демократични устои като английските. Ако сте адвокат, знаете, че и в СРС, в СГС, вСНС, във ВКс и ВСС може да се намерят подходящите хора, които да пристъпят закона, а народни избраници за подходяща сума, ще ви приемат какъвто си пожелаете законопроект. Затова не се гневете, с времето всичко ще си дойде на мястото. Да му мислят тези, които отиват в СГС, като ги притисне добре… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 12:53
Гост

За подалите молби за членство и плащащи редовно ССБ членски внос и активни в лобирането – апелативен съд; за тези, които им подписват подписките и изпълняват мълчаливо каквото трябва- градски, а за останалите изход от системата или дълбоката провинция. Критериите са ясни.Пак ни губят времето в маскиране на истинското кадруване с „квоти“ и „законопроекти“.

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 14:26
Гост

Страх тресе кочината на изпълняващите мокрите поръчки на ГЕРБ и ДПС, които години наред бяха свикнали на безкраен комфорт и бонус за „правилно“ правосъдие (по каноните на Каскетно-процесуалния кодекс).

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 20:45
Гост

Единственото, от което трябва да има страх е Страх Божи, а тези които мажат по съдебната система не знаят според мен как да се прекръстят. Те да му мислят за последиците на действията си. Всичко е конюнктурно и преходно, но душицата като си я продадеш за власт е много страшно.

Съдия от прованса
Съдия от прованса
05 април 2022 16:00
Гост

Бас държа, че в Специализирания няма нито един член на ССБ.

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 16:48
Гост

Голяма е вероятността в Специализирания да няма нито един член на ССБ. Все пак там се кланят на Доган и Пеевски, а не на Темида.

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 20:33
Гост

Българите сме християни, но има съдии се кланят на ТЕМИДА и се гордеят с това. Няма страх Божи, даже няма съзнание, че правят нещо нередно. И тази същата Европейска Темида като вкара гейскит0- педофилските закони пак ще се кланят и на закон и на Темида със съзнанието, че са по- добри юристи от тези с някакви християнски и български ценности и морал.

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 12:47
Гост

Този законопроект сложи край на независимото правосъдие в България. Кой съдия ще чете осъдителна присъда на корумпиран политик, като знае, че утре може да няма съд където да работи? Кой прокурор ще посмее да внесе обвинение, заплашен от същото. Осъдителни присъди няма да има, а прокопиевите медии ще убеждават, че корупция няма. Ако вие имате усещането за корупция, това е субективно мнение и резултат от вътрешни преживявания. Те така Кире ще докара нулева корупция. Вервайте му.

Христина
Христина
05 април 2022 13:16
Гост

То пък когато е бил съдия в съчинения герберушки съд – СНС, като че ли по друг начин са били нещата!

Адвокат
Адвокат
05 април 2022 12:35
Гост

Трябва просто Гешев и Ушев да подадат оставки и всичко друго си идва на мястото. Няма нужда от такъв правен хаос , за да си тръгнат двамата вредители.

гэзсщз
гэзсщз
05 април 2022 13:17
Гост

Де да беше толкоз лесно и с двама поставени от много други да се случваха нещата … ама не би.

Вирехайнен
Вирехайнен
05 април 2022 12:27
Гост

Първо – никой няма да поиска да бъде възстановен на предходна длъжност, защото това е равносилно на понижение/наказание за по-висока длъжност, която вече си заел въз основа на конкурс. Безумие, което ще доведе до много дела! Второ – каква пропорционалност?!? Веднъж фиксирана на 1/4, а после на 1/3 ? А тези които не попадат в квотата, къде ще идат?!? Те са кандидатствали и заели длъжност в София, не може да ги пращат в Бургас, Силистра и.н., защото така се нарушават и то съществено трудовите и човешките им права! Трето – никакви допълнителни условия пренареждания и т.н. не бива да се… Покажи целия коментар »

Съдия ВКС
Съдия ВКС
05 април 2022 12:32
Гост

Тази разпоредба за пропорционалност е противоконституционна и няма как да бъде приета.

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 16:09
Гост

Не е така. Има двам съдии, които бяха в СГС и може да поискат д бъдат възстановени там. Освен това шефът на Апелативна та спецпрокуратура беше в НСлС. Затова има нужда от такава разпоредба

Клакьорът стана зам. председател на НС
Клакьорът стана зам. председател на НС
05 април 2022 11:57
Гост

Пълна каша ще създадат! А господин Мирослав Иванов откога разбира от съдебна реформа като до вчера изпълняваше ролята на статист в уж радушното посрещане на Киро в Ямбол. Трагикомичната случка още е налична в мрежата.

https://glasove.com/novini/klakort-ot-predizbornite-sreshchi-na-kiril-petkov-stana-zam-predsedatel-na-ns

Aдвокат
Aдвокат
05 април 2022 12:25
Гост

Мирослав Иванов е юрист, завършил СУ, и адвокат от доста време, тъй че е по-квалифициран от теб, тролче 🙂

.............
.............
05 април 2022 12:36
Гост

вече не е достатъчно да си завършил СУ и да си адвокат, за да си квалифициран. С такива „законопроекти“ Гугленчо показва, че е много далеч от правото и адекватна квалификация в тази област.

555
555
05 април 2022 14:24
Гост

Хаха,комик!

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 20:35
Гост

Той и Зеленски е комик. За съжаление обаче не е смешно положението, а трагично.

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 10:06
Гост

Нещо рейтинга много тръгнал надолу!? Божков няма ли да хвърли някой милион за вдигане?! 60 милиона е дал, но след като са били 10 процента от печалбата, значи все около 540 милиона има. Стига и дубайците да не са му взели процент за престоя.

abcd
abcd
05 април 2022 10:04
Гост

Браво! Специално за Кояджиков да се разпише в закона – да се върне в районен съд Русе и да гледа граждански дела :))))))).
А може и в Русенското следствие ….

Трудно им е
Трудно им е
05 април 2022 10:42
Гост

Кояджик бей

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 9:49
Гост

Като закрият Съда за специализирани поръчки на мафията кой ли ще уважава исканията на Каскета за задържане под стража за по няколко години?

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 9:54
Гост

Ще го уважава Баретата. Кой разбрал, разбрал.

Мишо
Мишо
05 април 2022 12:09
Гост

Дано до тогава каскета вече да е минало.

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 9:47
Гост

Рядка боза.

АДМ съдия
АДМ съдия
05 април 2022 9:45
Гост

Ох, да падат вече, че скоро ще се вторачат в административното правораздаване и жална ни майка!

Адвокат
Адвокат
05 април 2022 9:43
Гост

Ясно е че се притеснявате от закриването, защото се опасявате от проблемите, които създавате за цялата съдебна система. Само че вече сте завъртяли колелото и трябва да изпиете горчивата чаша до край, съзнавайки че ви остава малко. Атанаска Дишева може и да стане конституционен съдия, но от това моралните й качества няма да претърпят положително развитие, нито мнението за нейната почтеност и ниво на независимост няма да се подобри.

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 9:47
Гост

Проблемите, които създават Гешев и Ушев на цялата правосъдна система са видни за всички юристи. Никак няма да е лесно закриването, но трябва да се случи, защото колкото и горчива да е чашата с отрова, забъркана от бившите управляващи, ползите в дългосрочен план ще се много повече.

Дечев
Дечев
05 април 2022 9:52
Гост

Аз като чуя, че това било мнение на всички юристи, знам че си трол. В България не можеш да намериш двама юристи на едно мнение, нищо че в Бюрото по труда най- много безработни са юристите. Всеки втори строителен работник, секретарка, продавачка също е юрист. В СРС болшинството секретари и деловодители са юристи без голям шанс някога да практикуват, поради пренаситения пазар.

Ивайло
Ивайло
05 април 2022 9:56
Гост

Аз съм студент и имам приятели младши адвокати и магистрати. С който колега съм говорил няма някой да се е изказал положително за Гешев и Спецсъда, даже и прокурорите. Не познавам всички юристи в България, но с който съм говорил е на това мнение.

Адвокат
Адвокат
05 април 2022 9:57
Гост

Аз съм адвокат и напълно споделям казаното от Ивайло

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 10:02
Гост

Ивайло, имаш много да учиш още, мойто момче. За положително или отрицателно изказване на някой, трябва последния да познава човека, за който говори. Иначе е мнение взето от предпочитаните за четене медии, а България е на 111 място по независимост на медиите. Като четеш Прокопиев- Гешев е лош, като четеш Пеевски- Гешев е добър. Дали можеш да прецениш истинност на изнесените факти зависи от много неща, интелекта най- вече.

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 10:25
Гост

На мен Дишева ми се вижда по голям проблем.

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 9:41
Гост

Крайно време е да закрият бухалката на каскета

Бисер
Бисер
05 април 2022 12:12
Гост

E, на там вървят нещата.

Адвокат
Адвокат
05 април 2022 9:37
Гост

Разбира се предложението на ПП е глупост, която ще се атакува пред КС и пак няма да има кой да гледа делата, защото съдиите ще си жалят квотите.

Панайот
Панайот
05 април 2022 9:20
Гост

Спецсъдилищата и спецпрокуратурите били поръчкови такива и затова трябва да се закрият, ама разбираш ли, не можем да си позволим да хабим тези експерти и трябва да ги пратим из цялата страна пропорцонално, за да може държавата да ползва експертизата им по-пълноценно….Поредният бисер в нормотворчеството на ПП

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 9:08
Гост

Т. нар. бонус за адм. р-л не е бонус, а необходимост. Трябва да имаш такава възможност след края на мандата. Няма да пиша защо, тъй като напълно споделям мотивите на депутата от БСП. Това не е бонус, това е вид стимул да си по-активен и да не се страхуваш да се конфронтираш с колегите си, когато се налага.

Унуфрий
Унуфрий
05 април 2022 10:14
Гост

Направо ме просълзи от умиление. Живи да ги ожалиш съдебните шефове – пуд какъв зор, пуд какво напрежение работят и то в името на народа.
Жертват се на ползу роду, вземайки 5-10 години значително по-големи заплати от редовите магистрати, но при значително по-малка /а на някои места и нулева/ натовареност по делата. И сега как да не им дадем едно кариерно бонусче – редно си е отвсякъде, не мислите ли.

Диана
Диана
05 април 2022 16:52
Гост

Дааа, редно е, ами !
Редно е да изкараш два мандата председател на РС, след това два мандата на ОС и след това два мандата на Апелативен съд.
Когато се качествен, си качествен.

практически въпрос
практически въпрос
05 април 2022 9:06
Гост

Е как ще се определи кой влиза в едната четвърт, а кой не влиза?

ЦВЕТАН КОЛЕВ
ЦВЕТАН КОЛЕВ
05 април 2022 10:53
Гост

Чрез теглене на клечки, доколкото разбирам.

Анонимен
Анонимен
05 април 2022 11:31
Гост

А може и хвърляне на боб-по достоверно е.

Напред в миналото
Напред в миналото
05 април 2022 9:04
Гост

Това някакъв майтап ли е или добре платена поръчка от мафията? Всички знакови дела да се върнат по окръжните съдилища на местно ниво. Че това е не крачка, а скок назад в 2011 г. Ще чакаме окръжните съдилища да осъдят някой местен олигарх ама друг път!

Ginka
Ginka
05 април 2022 13:21
Гост

То щото пуцаджиите, пардон – спецаджиите, много пък осъдиха!

Соцът е жив
Соцът е жив
05 април 2022 9:00
Гост

Щеше на е смешно, ако не беше трагично! Великите “юристи” на ПП са съчинили този соц каламбур. Уж млади хора, а в главата им квоти и петилетни планове. А че е противоконституционно това въобще не ги притеснява по навик.