Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е подал оставка, а премиерът Бойко Борисов я е приел. Това съобщиха днес от правителствената информационна служба.

През министър-председателя Бисер Петков е заявил, че подава оставка поради невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания.

А напрежението продължава месеци, стигна се дори и до няколко протеста на майки и бащи срещу социалната политика на държавата, която според тях пречи за нормалното отглеждане на децата. Те недоволстват от измененията в Закона за интеграция на хората с уврежданията (ЗИХУ) и казват, че тези промени няма да подобрят положението им. Родителите изтъкват още, че ЗИХУ е остарял като философия и подход, а неговото приложение ще доведе до това хората с уврежданията да останат изолирани, необразовани, безработни и бедни. Протестиращите настояват да се премине към нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени от това увреждане, но с цел социалното му включване в общността – детската градина, училището, университета, пазара на труда и пр.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Име
Име
12 юни 2018 4:01
Гост

В тези моменти се сещам за социалната политика на древна Спарта, насочена тамън към деца с увреждания – чиста работа.

Петя
Петя
11 юни 2018 21:30
Гост

Бойко прие оставката, а сега кой ще решава проблема на децата с увреждания?

Анонимен
Анонимен
11 юни 2018 21:36
Гост

Ще му назначат заместник и ще протакат отново нещата. За сетен път се убеждавам, че нашата държава е за едни майкa, а за други мащеха.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2018 21:24
Гост

Оттегли се поне с достойнство.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2018 21:21
Гост

Аз лично разбирам, че е много трудно такива деца да се интегрират. Но все пак може да се намери разумно решение и да им се осигури място в обществото.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2018 21:28
Гост

Жалка картинка. В цивилизованите държави за такива деца се полагат специални грижи.