Софийският районен съд (СРС) призовава гражданите и адвокатите да се възползват от възможността за дистанционно подаване и получаване на книжа и документи, както и за извършване на справки по вече постъпилите и образуваните дела. Повод за призива е усложняващата се епидемична обстановка.

Молим участниците в съдебните производства да посочват електронен адрес за получаване на съобщения, както и телефони за връзка за своевременното им уведомяване в случай на отлагане или пренасрочване на делата. Използването на предвидения в закона начин на връчване на съобщения и книжа ще допринесе съществено от една страна за намаляване на струпването на хора в сградите на съда и съответно за избягване на рискове за здравето им, а от друга – ще облекчи работата на служба „Връчване на призовки  и съдебни книжа“, като се намалят рисковете за здравето на работещите в съда“, обясниха от СРС. Като обясняват, че призивът им е свързан с приетите, но все още необнародвани промени в закона за мерките след извънредното положение.

В съда е създадена организация за допълнително улесняване на извършването на отдалечени справки –  както чрез сайта му, така и на телефоните, посочени на него.

Съдебни книжа могат да се подават на следните имейли: documents.go@srs.justice.bg – за граждански и documents.no@srs.justice.bg – за наказателни дела.

Вещите лица, назначени по делата, трябва да посочват електронен адрес и мобилен телефон за връзка, както и профили в системи за онлайн-комуникация, чрез които биха могли да се провеждат видеоконферентни връзки с тях с цел изслушването им в открито съдебно заседание. Изготвените експертни заключения по граждански и наказателни дела могат да бъдат депозирани, както следва: ekspertizi.go@srs.justice.bg – за граждански дела и ekspertizi.no@srs.justice.bg – за наказателни дела.

За да се избегне струпване на хора, участниците в заседания ще се допускат в сградите на съда не по-рано от 20 минути преди началото на това, за което са призовани.

От СРС напомнят, че всички посетители трябва да бъдат с поставени предпазни маски, които плътно да покриват носа и устата и при влизане трябва да използват поставените на входовете дезинфектанти. Не се допускат лица с признаци на респираторни заболявания – хрема, кашлица и други грипоподобни симптоми. Движението по стълбищата в сградите на съда е еднопосочно, според поставените указателни табели и ограничителни ленти.

Времето за работа с граждани на службите е от 9 до 12 ч. и от 14 до 17 ч. След приключване на съответната дейност, посетителите на съда трябва незабавно да напуснат сградата.

Съдебните служители имат график, а за съдиите е въведена дистанционна форма на работа съобразно необходимостта от явяването им в сградите на съда за участие в заседания и обявяване на актове.

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любител
Любител
12 ноември 2020 12:07
Гост

В Софийски районен съд, като подадеш заявление по 410 или 417 ГПК, и то десетина дена стои със статус „приемане на заявление“ . При съдия отива в края на втората седмица. Чудно как короната е виновна за това ?

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2020 18:47
Гост

Тоя ковид само в съда ли е, бре, ай сиктир! В банките няма, в Метро, Била и Кауфланд няма, в полицията няма.. не затварят и не отлагат. Май идеята е да се отлагат делата, за да се оправят тия баталясалите от първата коронаистерия, когато всичко в съда си даде почивка?

адвокат
адвокат
11 ноември 2020 11:22
Гост

Преди единадесет днив качеството на адвокат подадох заявление за създаване на личен потребителски профил за електронно правосъдие. Безрезултатно ! Причината: технически проблеми, както ме информираха от Софийски районен съд. Та господа съдии и колеги адвокати не е ли време да изразим нашето недоволство по възможно най-радикалният начин ???

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2020 18:41
Гост

Колега, аз подадох заявление за ЕПЕП-а още април месец. Ама досега нямам отговор.

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
11 ноември 2020 4:37
Гост

В крайна сметка отдавна съм се отказал да се боря и да вниквам в безумните и хаотични разпоредби, наредби, подточки – човек си взима адвокат, за да му свърши работа – какъв ще е този адвокат, който го намират и в сауната за призовка. От друга страна – аз завеждам дело и веднага ме призовават – ми може да искам да се забави нещо – аз съм господаря на процеса, а някой – за статистиката ме мъчи да тичам – ми съдиите да си завеждат сами делата и да си ги приключват и за един ден – да трупат точки.

Eurov
Eurov
10 ноември 2020 18:05
Гост

Адвокатите все са „За“ електронното правосъдие, но… до момента, в който стане дума за връчване на призовки и съобщения по електронен път.

???
???
10 ноември 2020 18:24
Гост

Друго си е да си договориш месец- два с призовкаря, пък после системата била бавна.

Анонимен
Анонимен
11 ноември 2020 18:44
Гост

Абе тоя с въпросчетата- ако ми намериш призовкар/ка, с който/която може да се договарят месец-два отсрочка, ще ти дам 1000 (хиляда) лева. Ковидиран олигофрен!

Lawyer
Lawyer
11 ноември 2020 8:50
Гост

Колега, а как ще реагирате когато в с. з. Ви дадат 10 дни за писмени бележки, отбелязва се в протокола на кой адрес да бъде изпратен същия, но ГО ПОЛУЧИТЕ на 12 ден, защото детето на деловодителката било болно и НЯМАЛО КОЙ да го изпрати?! САМО питам?!

Димитриева
Димитриева
10 ноември 2020 18:01
Гост

Супер. Ще е далеч по-бързо и безопасно в условията на Коронавирус

М. Кирилов
М. Кирилов
10 ноември 2020 18:01
Гост

Според мен беше крайно време да се даде такава възможност на гражданите!

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 18:01
Гост

Не вярвам на модерните технологии. Ще ме извиняват!

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 18:00
Гост

Добре е, че дойде Ковид пандемията, че да се сетим, че можем да се дигитализираме, като народ говоря

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 18:00
Гост

Разгеле. Удобство!

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 18:00
Гост

Кога ще започнат да проверяват самите съдии и прокурори, на които охраната не смее да направи забележка, че влизат без маска

Валентинова
Валентинова
10 ноември 2020 18:00
Гост

А пък супермаркетите призовават да плащаме онлайн, а пък банките призовават да си направим онлайн банкиране, а пък авиокомпаниите призовават да си купуваме билетите с карти онлайн….

Стратиев
Стратиев
10 ноември 2020 17:59
Гост

За мен не бе нужно да чакаме Ковид пандемия или каквато и да било друга пандемия и нещастие, за да се сетим, че е далеч по-удобно да се подава по мейл

Spiro
Spiro
10 ноември 2020 17:59
Гост

Тооо на тия граждани… да им се чуди човек, защо досега не са подавали по мейл

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 17:58
Гост

Това е излишно. Всичко е описано в правилата, но просто никой не ги спазва

Ян Богосян
Ян Богосян
10 ноември 2020 17:58
Гост

Мисля, че е далеч по-удобно

Наблюдател
Наблюдател
10 ноември 2020 17:58
Гост

„За да се избегне струпване на хора, участниците в заседания ще се допускат в сградите на съда не по-рано от 20 минути преди началото на това, за което са призовани“. Toест, зорлем предизвикваме струпвания пред входовете и на скенера, за да не закъснеят страните за заседание, като се скупчват в последния момент.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 17:56
Гост

Аз викам Мангъров да стане председател на СРС и работата да не спира 😉

санчо панчо
санчо панчо
10 ноември 2020 17:57
Гост

не може, той вече е председател на ВКС

123
123
10 ноември 2020 17:56
Гост

A дали има някой, който е спрян заради симптоми на кашлица или хрема? Съмнявам се.

Анонимен
Анонимен
10 ноември 2020 17:59
Гост

В съдилищата масово се нарушават мерките. Влизат уж с маска и като се скрият от погледа на охраната, я махат

ковидка
ковидка
10 ноември 2020 17:54
Гост

Ами крайно време е, щото после и без да приемат в закона съдебна ваканция всички ще излезем в принудителен болничен и ще видим чудо тогаз

Адвокат
Адвокат
10 ноември 2020 17:54
Гост

Ами затворете го до края на месеца, бе!

moiraine
moiraine
10 ноември 2020 19:38
Гост

Тиквун бащицата не дава.