Софийският градски съд (СГС) регистрира партията на Васил Божков „Гражданска платформа Българско лято“.

Обвиняемият бизнесмен, който се укрива в Дубай, реши да учреди партия през лятото на миналата година, а преди месец от платформата обявиха, че са провели учредителното си събрание онлайн и на 13 януари внесоха документите си за регистрация в съда.

От прокуратурата бяха против регистрацията на партията, като прокурор Милен Ютеров каза, че няма доказателства за проведеното чрез скайп учредително събрание, а в документите имало поправени и непълни имена и ЕГН. Той поиска от съда да назначи експертиза за проверка на имената, както и да се провери в ГРАО дали тези хора съществуват.

Според обвинителя лъвът в емблемата на „Българско лято“ наподобява изображението на монетния двор, както и това на енергийна напитка, като поиска това също да бъде установено с експертиза.

Адвокатите на „Българско лято“ пък възразиха, че учредителното събрание е било заснето и са представени записи по делото, като подчертаха, че имат подписите на над 3200 души за регистрацията при задължителни 2500.

„Няма как да следим търговския пазар за емблеми, които наподобяват нашата“, отвърнаха представителите на Божков на прокурора.

След запитване от съдия Светослав Василев, прокурор Ютеров каза, че не може да представи за сравнение емблемите на монетния двор и на енергийната напитка.

Така съдът реши да остави без уважение исканията на прокуратурата за експертизи, след като прие, че всички изискуеми документи са подадени в срок, няма съвпадение на емблемата на партията с други подобни, а справка в ГРАО показа несъответствие само за петима от вписаните учредители.

Решението на СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд, като прокурор Ютеров каза, че ще реши за това следващата седмица.

Партиите имат срок до 17 февруари 2021 г., за да се регистрират за парламентарните избори, така ако ВКС не се произнесе преди тази дата, формацията, свързвана с Божков няма да може да участва в тях.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любител
Любител
08 февруари 2021 12:53
Гост

То затова ли беше това митингче пред съдебната палата ?

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
06 февруари 2021 7:57
Гост

Еми Божков е искал от съдбата да бъде това и – това е станал. Некадърността на ГЕРБ и на предишните – СДС е очевидна – то се вижда постоянно, наводнения, свлачища, мантинели, асфалти и изобщо – некачествени, прибързани действия, хаотични, да се спечелят едни избори (17 пъти ГЕРБ побеждава БСП, 17 пъти), както и да е – обаче – честно казано – БСП не може да стане алтернатива – като ги гледам – и те са потънали в сферата на ленивостта на Тодор Живков – дайте – да дадем, някакви половинчати мерки и – то като се огледаш – животът… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2021 22:03
Гост

Тия глупости с новите партии-спасители на отечеството се свършиха с настоящите управляващи-герберастите. А това пък да си слага лъвче като на загробилите България седесари ще го доведе точно до техния резултат- политически труп. Божков ще води активен задгробен живот като Плювналиев, Минджев, Ал Бож, Салама Паси и подобни отрепки, чрез драсканици по разни медии, които никой не чете.

българското тъпоумие
българското тъпоумие
05 февруари 2021 18:09
Гост

Много хора твърде бързо забравиха кой е Васил Божков -не обикновен криминален тип, а страховит бос, който го е виждал на живо знае, че тръпки те побиват от контакта с този човек. А сега се прави на спасител на нацията. Смешно и жалко е. Преди да го погне прокуратурата беше лош, сега като му повдигнаха обвинения за нищожна част от престъпленията – добър! Що за тъпоумие шества из българския народ

Пипо
Пипо
05 февруари 2021 18:30
Гост

Тъпоумието отдавна властва по тези ширини… наивно е да се разчита, че то може да се изкорени чрез лазум

12345
12345
05 февруари 2021 18:09
Гост

Хахаха, тия ще си останат с 3200 гласа, бас ловя

анонимен
анонимен
05 февруари 2021 18:06
Гост

Какво се пънат божковици, и един процент няма да съберат

Адвокат
Адвокат
05 февруари 2021 18:05
Гост

Може да се коалира после с Цветанов, заедно да рутят статуквото 😀

Спондж
Спондж
05 февруари 2021 18:08
Гост

За него не знам, но ако беше потърсил Иванчева, като нищо щеше да се съгласи.

малко сметки
малко сметки
05 февруари 2021 18:05
Гост

Сега аз ако съм Ютеров, ще си пусна протеста в последния момент на 11 февруари. Делото докато се кажи един етаж до ВКС ще стане 15 февруари и да видим ВКС може ли да бърза и да чете в зала

анонимен
анонимен
05 февруари 2021 18:04
Гост

И понеже ВКС са много бързи, партията на Божков ще духне супичката

анонимен
анонимен
05 февруари 2021 18:02
Гост

Не се съмнявам, че прокуратурата ще сезира ВКС в последния възможен момент, за да няма други изненади като четене в зала.

OMG
OMG
05 февруари 2021 18:00
Гост

Прокурорът трябваше да каже, че е открадната емблемата на кръчма „Синия лъв“ 🙂 Ама сигурно го е досрамяло.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2021 18:02
Гост

Може човекът да е комунист и да не посещава бивши клубове на СДС.

123
123
05 февруари 2021 18:03
Гост

Че то това е почти същото лъвче, като ъпгрейда на умрялото СДС.

дрън дрън
дрън дрън
05 февруари 2021 18:11
Гост

Има някаква бегла прилика с Nestle Lion 🙂 🙂