Тук бяха най-хубавите ми години. След поздравленията за празника, това беше репликата, която най-често повтаряха десетките гости на 20-ата годишнина от създаването на Софийския апелативен съд (САС).

„Дали 20 години са много – не. Дали са малко – също не. Надяваме се обаче, че някой ден ще бъдат определени като 20 справедливи години. А тези, които ни предстоят – и по-добри. За държавата и за хората, които останахме, и работим в родината си не „заради“, а „въпреки“, заяви председателят на САС Даниела Дончева.

Фоайето на Съдебната палата в София събра в петък вечерта бивши и настоящи съдии от САС и други високопоставени гости, за да отбележат празника на съда. Сред дошлите да уважат колегите си бяха конституционните съдии Кети Маркова и Гроздан Илиев, членовете на Висшия съдебен съвет Цветинка Пашкунова, Даниела Машева,  Севдалин Мавров, Красимир Шекерджиев, Даниела Марчева и Стефан Гроздев, председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и заместниците му Павлина Панова и Дария Проданова, десетки върховни съдии, почти всички председатели на апелативни съдилища в страната, зам.-министърът на правосъдието Десислава Ахладова и много други.

Две светли годишнини

„Това не е просто годишнина на институция. Създаването и функционирането на съдилища е част от белезите на държавност, по които съдим за степента на цивилизованост на един народ. На обществото, в името на което е създадено правото като наука.

За всички нас – съдиите от Софийския апелативен съд, за всички магистрати и служители, които през тези немалко години са работили тук и малко или повече са оставили част от себе си в него, това е светъл празник“, каза Даниела Дончева.

Тя напомни, че празникът всъщност е двоен и се честват не само 20 години от възстановяването на съда, но и 140 години от създаването на Апелативния съд в София през 1878 г. – годината на Освобождението на България. Тогава с временни правила за съдопроизводството в Княжество България, утвърдени от Княз Дондуков – Корсаков, са създадени първите общи и второинстанционни съдилища, наречени към онзи момент губернски съдилища. Сред тях е и второинстанционният Софийски съд – днес Софийски апелативен съд.

„Всички ние сме част от същото това общество, което през столетията гради своя облик, стремейки се към държавност, демократичност и цивилизованост, неизменна част от които е именно правото. Общество, което със сигурност има своето право на гордост и вяра“, обърна се към гостите Дончева. Тя припомни известната история от XVIII век за мъжа, спечелил дело срещу пруския крал Фридрих II Велики за мелницата си, построена в границите на „Сан Суси“. „В Берлин има съд“, казал тогава мелничарят, а за краля не останало нищо друго, освен да приеме съдебното решение.

„Много бих искала ние, българите да имаме тази убеденост в справедливостта на съда. Дълг на всички нас, които сме тук днес, е да работим всеки ден, за да може това да се случи. Познавайки вас, изразявам убеждението си, че можем“, заяви председателят на Софийския апелативен съд.

От 10 първопроходци през 1998 г. до 71 съдии днес

Преди 20 години Софийският апелативен съд започва работа с девет съдии и един председател – Евгени Стайков, в малката сграда на ул. „Позитано“ №24. И до днес в съда е Снежана Душкова, която беше аплодирана от колегите си.

Сред първите съдии в САС е членът на Висшия съдебен съвет Севдалин Мавров, който дойде, за да поздрави колегите си и да връчи плакета на съвета на председателката на съда. Той е и част от съдебния състав, провел първото заседание на Софийския апелативен съд през 1998 г., чийто председател е Ивета Анадолска, която днес е адвокат, а членове са Мавров и Галина Тонева, която сега е съдия във Върховния касационен съд.  Той пожела на всички здраве и сили в отговорната им работа, както и здрави нерви.

От името на министъра на правосъдието Цецка Цачева ги поздрави и заместничката ѝ Десислава Ахладова, а поздравителни адреси изпратиха председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Конституционния съд Борис Велчев, председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, главният прокурор Сотир Цацаров, главният съдебен инспектор Теодора Точкова, шефовете на останалите апелативни съдилища и много други институции.

Софийският апелативен съд е съд в развитие, заяви Даниела Дончева. И припомни, че от 10 първопроходци, заради непрекъснато нарастващия обем работа днес в САС работят 71 съдии. „Зад успехите на съда стоят упорит труд и много неотпразнувани празници. Въпреки усилната работа, вярвам, че всички гости – съдии, вече работещи в по-висши инстанции, ще се съгласят, че точно в Софийския апелативен съд са прекарали едни от най-хубавите години в трудовата си кариера. Заради колектива и незабравимите мигове заедно. Надявам се този дух да се запази и в бъдеще. Защото да си съдия означава не само да си добър юрист, не само да имаш силно развито чувство за справедливост и морал, но и да имаш сърце и дух!“, каза тя.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 май 2018 11:09
Гост

Честито. През годините изключителни съдии работеха в този съд. Сега част от тях са във ВКС, други все още са там. Успех и на попълненията в последните години.

пламен р.
пламен р.
12 май 2018 10:03
Гост

САС беше еталон. Банка с кадри на върховния съд. неща следващите 20 години да са още по-добри

Анонимен
Анонимен
12 май 2018 9:14
Гост

Честито колеги! Преди 17 години за първи път влязох в заседание пред САС и помня респекта, който внушаваха съдиите. Предайте го и на по-младите!