Софийският адвокатски съвет ще поиска Висшият съдебен съвет (ВСС) да изслуша адвокатите за „практическата непригодност на Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП)“, заедно с председателите на столичните съдилища и „Информационно обслужване“. Това става ясно от съобщение на ръководството на колегията.

„Независимо от издаването на съдебни актове в електронна форма в Единната информационна система за съдилищата обаче, както съдебните актове, така и другите сканирани документи, не са достъпни за страните и техните адвокати в Портала за електронно правосъдие (ЕПЕП). Доколко между двете информационни системи – EИСС и ЕПЕП, съществува надлежна връзка, която е технически обезпечена за да осигури достъп до пълните електронни дела, включително и за обема дела, разглеждани в СГС и СРС, ще настояваме да установи Висшият съдебен съвет след проверка на системите съвместно с изпълнителя „Информационно обслужване“ АД“, заявяват от столичната колегия.

От САК съобщават, че готвят искане до Пленума на Висшия съдебен съвет и министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предприемане на незабавни действия по осигуряване на възможност за продължаване на работата на съдилищата през старите информационни системи. Адвокатите ще поискат и да се създаде възможност за мигриране на данните и информацията за делата към тези предходни системи, както и да се даде служебен достъп през специални профили за адвокатите тях, за да получават структурирана информация в хронологичен ред за процесуалните действия по делата и да могат да проверяват дела по ЕГН и имена.

„Ще настояваме и за приемане на пътна карта за подобряване функционирането на информационните системи ЕИСС и ЕПЕП, както и за създаване на условия в спешен порядък, за осигуряване на технологична връзка между ЕИСС и ЕПЕП, която да позволи преливане (или достъпност) на цялата необходима информация и от най-натоварените съдилища като СРС и СГС“, посочват от САК.

Както „Лекс“ писа, ръководството на колегията и председателят на Софийския градски съд Алексей Трифонов и заместниците му обсъдиха проблемите с ЕПЕП.

„От страна на Софийски градски съд бе споделено притеснението на адвокатите от Софийска адвокатска колегия от невъзможността да се достъпват електронните дела чрез ЕПЕП, като след обсъждане на конкретните причини се изясни, че решението на проблемите, на които това се дължи, са извън практическата и законова възможност на Софийския градски съд да съдейства за разрешаването им“, обясняват от САК.

От СГС са информирали адвокатите, че са предприели действия за сканиране на голям обем документи по делата.

И са отправили призив, за да се осигури ред и проследимост в деловодната система на съда, адвокатите да адресират всички електронни изявления до registratura@sgs.justice.bg.

Освен това в градския съд вече работят по създаването на Вътрешни правила за приемане и удостоверяване на електронно подписване на кореспонденция, който е бил предоставен на представителите на колегията за мнения и предложения.

От Софийския адвокатски съвет са подчертали, че трябва да има регламент по серия от въпроси, като

  • необходимостта да се уточнят файловите формати и големината на файловете, които ще се приемат по електронен път;
  • необходимостта да се подписват с КЕП само последната страница на електронното изявления и приложените доказателства;
  • необходимостта да се приемат адвокатски пълномощни под формата на електронни документи, подписани с КЕП или сканирани и заверени за вярност с КЕП;
  • необходимостта да се дава възможност на страната подател на електронното изявление да представи допълнително хартиени преписи за връчване на другите страни, в случай, че държавната такса, която страната е задължена да внесе за снемане на тези преписи е висока и неприемлива;
  • изискването за връщане на съобщение дали подаденото електронно изявление е прието за валидно и редовно, или следва да се отстранят недостатъци и редица други въпроси.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 август 2021 5:34
Гост

Хубава работа е Интернет, но е старомодна, това трябва да си се стане само за сведение, не може да те призовават на и-мейл, някога е било интересно, сега е ясно – трябва писмен текст. Не на ръка, разбира се.

Смисъл, делото трябва да стане писмено, да остане писмено и да пребъде писмено, в натурален вид, това е – това е и моето виждане, което споделям, съгласен съм със себе си.

Аз се нагледах, наслушах и изведнъж – насърбах с промени в Гражданският кодекс.
Живко Сталев – казва – недейте, направиха нов Граждански кодекс.

Анонимен
Анонимен
15 август 2021 0:59
Гост

Защо не изберете Христо Иванов за председател на Висшия адвокатски съвет и не мирясате? Ще се преродите!

NO PASARAN!
NO PASARAN!
14 август 2021 13:15
Гост

И Марчев и Конкубинатът ли са софийските адвокати, а?!

Advokat VG
Advokat VG
14 август 2021 11:24
Гост

Изключително добър анализ на проблемите и прецизно формулирани неща,които да се направят и дооправят в ЕПЕП, така че да стане и работи, а не само негативизъм. Така трябва и съдиите и адвокатите да работят заедно за разрешаване на проблемите.

Анонимен
Анонимен
15 август 2021 0:45
Гост

Хубаво, ама само на приказки. До следващите избори.

Анонимен
Анонимен
13 август 2021 23:51
Гост

Да напомнят, че са живи! Да бяхте си оправили единния регистър на адвокатите ! Още сте в 19-ти век, но дрънкате до небесата!

Немарчев
Немарчев
13 август 2021 15:52
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Лозан
Лозан
13 август 2021 14:00
Гост

Естествено, че трябва да има опция за връщане на съобщение дали подаденото електронно изявление е прието за валидно и редовно.

Пълен хаос
Пълен хаос
13 август 2021 14:59
Гост

Кой ти мисли! А това, че масово съдии си качват предварително изготвени съдебни актова как звучи? Защо изобщо да се гледат делата, като акта е качен преди заседанието?!

Анонимен
Анонимен
15 август 2021 0:48
Гост

Открихте топлата вода. Браво! Това ли измислихте за толкова време? Марчев да пита Гигова !

Хриси
Хриси
13 август 2021 13:55
Гост

Мигрирането на данните и информацията за делата към предходните системи надали ще е безплатно.

Дидо
Дидо
13 август 2021 13:56
Гост

До кога ще се харчат грешни пари не мога да разбера.

Флинтстоун
Флинтстоун
13 август 2021 13:57
Гост

Другият вариант е да дадат бумагите на лелките и те да вкарват данни отново.

Кики
Кики
13 август 2021 13:53
Гост

Най-добре ще бъде работата на съдилищата да продължи през старите информационни системи, докато EИСС не заработи пълноценно.

Гери
Гери
13 август 2021 13:53
Гост

Въобще да не я връщат. Изключително тегава и неудобна система за работа.

Анонимен
Анонимен
13 август 2021 23:53
Гост

Какво общо има ЕИСС с адвокатите. Нищо, освен, че видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала краче!

Anonimen
Anonimen
13 август 2021 13:45
Гост

Единния портал за електронно правосъдие работи точно толкова, колкото и единната деловодна система.

Spiro
Spiro
13 август 2021 13:46
Гост

ВСС о.раха нещата, а те на тях ще се жалват. Ефектът ще е нулев.

Филипов
Филипов
13 август 2021 13:48
Гост

А, защтото „Информационно обслужване“ АД“ не направиха същото.

Анонимен
Анонимен
13 август 2021 14:51
Гост

Важното е, че парите са усвоени.

Анонимен
Анонимен
13 август 2021 23:54
Гост

Дали?

Анонимен
Анонимен
14 август 2021 0:11
Гост

Да се жалят в Народното събрание да им променят НК, ГПК, ЗСВ…. Ама кой ли ги чете тези закони?

Анонимен
Анонимен
13 август 2021 15:27
Гост

Системата не е деловодна, бе тупан. Информационна е. Има 38 модула и деловодния е един от всичките. Но ти си глупав и дори не си проверил. Кажи ми, че не си тролче?

Анонимен
Анонимен
14 август 2021 0:09
Гост

Системата не е деловодна само и единствено , но ти си тъпо тролче, за да разбереш!