Софийският адвокатски съвет изразява силна тревога от факта, че задържането на адвокати на подсъдими, чиито дела са широко отразени в медиите, все повече се превръща в опасен прецедент. Това се заявява в позиция на колегията, приета днес (пълния ѝ текст виж тук).

Миналата седмица бяха арестувани сочените от прокуратурата за близки до Васил Божков – Славчо Марков и Веселин Балтов. Марков е бивш полицай и настоящ адвокат, но според прокуратурата той и Балтов са следели магистрати и семействата им, снимали са ги и са им изготвяли профили. Двамата бяха обвинени за участие в престъпна група за убийства и изнудвания, ръководена от Божков, а Специализираният наказателен съд ги остави в ареста. Адвокат Филип Марков, който е син на Славчо Марков каза след заседанието, че са били подхвърлени доказателства в дома им, като визира намерена папка, която никога не били виждали.

„Преди месеци бяхме свидетели на задържане на адвокат – пълномощник на привлечения към наказателна отговорност Цветан Василев (Лазар Карадалиев – бел. ред.). Сега сме свидетели на задържане на адвокат на обвиняемия Васил Божков (Славчо Марков – бел. ред.)“, пише днес САК. А позицията на колегията идва ден преди Апелативният специализиран наказателен съд окончателно да се произнесе дали Славчо Марков да остане в ареста.

От САК посочват, че на 5 юни, когато специализираният съд постанови задържането му, това е станало в закрито съдебно заседание, без да бъде допуснат представител на колегията в лицето на секретаря ѝ Пейчо Пейчев, не са допуснати и медии.

„Публичността и допускането на орган, призван да защитава интересите на адвокатите до непосредствена информация и до участие в процеса  е гаранция за прозрачност и избягване на съмненията, че се извършва произвол.

Софийският адвокатски съвет като професионална организация, призвана да защитава честта и достойнството на членовете на Софийската адвокатска колегия, изразява своето дълбоко притеснение от задържането на адвокат от Софийската адвокатска колегия в непрозрачна процедура“, се заявява в позицията.

От САК припомнят, че когато делото се гледа при закрити врати, председателят на състава може да разреши присъствието на определени лица (чл. 264, ал. 1 НПК). „В случая съдът не е обсъдил искането на секретаря на Софийския адвокатски съвет да присъства и е разпоредил да напусне съдебната зала“, посочват от колегията.

И заявяват: „Изразяваме силната си загриженост от информацията, изнесена в медиите, за нарушения при претърсването и задържането на адвоката от Софийската адвокатска колегия и от обстоятелството, че информация по делото се изнася само от прокуратурата“.

От САК подчертават, че ще настояват представител на колегията да присъства утре на съдебното заседание по мярката за неотклонение на адвокат Славчо Марков пред Апелативния специализиран наказателен съд.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Алууу детската градина
Алууу детската градина
09 юли 2020 14:04
Гост

Въпроният е задържан в лично качество, а не в качеството на адвокат. Абe, колегията, започнахте да приличате на едни други /ССБ-то/, излагате се бе…

Анонимен
Анонимен
09 юли 2020 14:29
Гост

Алооо, пеевския трол! И на Иво Прокопиев Цацаратурата и Поръчкоратурата му разкатават фамилията в лично качество, а не на медиите му, ама всички се сещаме защо, нали? И да, знаем Ви на вас кафявите „журналисти“ на пряко подчинение на Догансарай голямата болка – независимите медии и независимата съдебна система, както и всеки, който може да осветли далаверите на госпорадите ви!

Алууу детската градина
Алууу детската градина
09 юли 2020 14:44
Гост

Извинете ме анонимен, аз съм под вашето ниво. Очевидно притежавате специални качества щом квалифицирате хора, които не познавате. Продължавайте в същия дух – развивайте ваиити си теории. Убеден съм, че ще намерите последователи в общество, в което 80% от членовете му са дебили.

Колев
Колев
09 юли 2020 10:20
Гост

Може ли някой да каже поне един чист адвокат,общото мнение че такъв,,,няма,всички до един са печалбарски мърши, ако се разприказвам на тези от ВАС свят ще им се завие,,измет адвокатска.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2020 13:42
Гост

Всички адвокати са маскари, а всички престъпници ползват армия от адвокати. Само честните хора не наемат адвокати – Доган и Пеевски например как нямат нито един адвокат, имат само един главен прокурор…

Анонимен
Анонимен
09 юли 2020 9:23
Гост

Не само тревога, но и вдигане на шум и предприемане на активни действия, вкл. запознаване на всички европейски институции с върховенството на закона у нас при разпределяне на новия бюджет на ЕС!

Анонимен
Анонимен
09 юли 2020 10:34
Гост

Съжалявам, че ще кажа това, но европейските институции знаят изключитлено добре точно какво се случва в България. Истината е, че по една или друга причина вече напълно толерират абсурдното безправие, което царува тук. За всички е ясно, че българските „граждани“ активно желаят държавата им да бъде точно това, което е.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2020 21:55
Гост

Адвокатите на Васил Божков много добре знаят за какво иде реч. Така че е нормално да ги задържат.

Лектър
Лектър
08 юли 2020 21:56
Гост

Извинете, а Вие сигурен ли сте че сте нормален?

Анонимен
Анонимен
08 юли 2020 21:51
Гост

Поздравления за позицията на Софийският адвокатски съвет.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2020 21:52
Гост

Е, ти очакваше ли друга реакция въобще?

Анонимен
Анонимен
08 юли 2020 21:24
Гост

Да се възмущават колкото си искат. Да защитаваш престъпник означава, че и ти си такъв.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2020 21:45
Гост

Всеки е невинен до доказване на противното.

Рори
Рори
08 юли 2020 21:46
Гост

Особвно Маргините и Галевите.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2020 20:36
Гост

Трябва още по-остра реакция по отношение на Специализирания мафиотски съд, създаден с една цел – да репресиира брутално неудобните на властта!

Анонимен
Анонимен
08 юли 2020 21:48
Гост

Всички много добре знаем под чие крило са спецовете. Именно за това те са недосегаеми.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2020 0:00
Гост

Няма недосегаеми!!

юрисконсулти на мафията
юрисконсулти на мафията
08 юли 2020 18:15
Гост

Какъв адвокат е този бе? Вписало се бивше ченге,. сигурно едно дело не е изгледал, а само е слугувал на Черепа. Хайде по-сериозно. Иначе от колегията са прави да се възмущават от съда. Но от задържанията нямат право, защото това са юрисконсулти на мафията.

Отврат
Отврат
08 юли 2020 18:15
Гост

Цялата дандания е заради закритото заседание. Да им се чуди човек на спеца…все едно няма да им лъснат срамотиите в определението, ако е за срам.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2020 18:13
Гост

Утре ще се чуе какво, що, Ушев ще пусне, нали вече е ларж.

цаца, ама риба
цаца, ама риба
08 юли 2020 18:12
Гост

А Цацаров беше обещал да се спазват правата на адвокатите и при претърсване на кантори и всичко. Дали има значение смяната на върха в прок?

Наблюдател
Наблюдател
08 юли 2020 18:11
Гост

Не е ОК да се обобщават случаите, защото единият може да се окаже тревожен, а другият срамен. Примерно.

Анонимен
Анонимен
08 юли 2020 18:10
Гост

Недопускането на представител на колегията е недопустимо! СНС безобразничи. да се надяваме, че АСНС няма да постъпи по този начин.

LeeeBooker
LeeeBooker
08 юли 2020 18:09
Гост

Ама убедени ли са, че им е чиста работата, че са се разтревожили?

До LeeeBooker
До LeeeBooker
08 юли 2020 18:11
Гост

Само недопускането до залата е достатъчно!!!