Главният прокурор Сотир Цацаров ще предложи идеи, с които да събуди антикорупционната комисия, ако бъде избран за неин председател. Днес Цацаров се срещна с депутатите от НФСБ, след като преди два дни депутати от ГЕРБ, „Атака“ и „Обединени патриоти“ издигнаха кандидатурата му за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

„КПКОНПИ има потенциал и по някакъв начин мога да допринеса тя да получи това място, което ѝ отрежда законът. При всички случаи смятам в самата концепция да предложа съвсем конкретни и прагматични неща. Те при всички случаи ще бъдат свързани с това тя да бъде събудена от състоянието, в което се намира сега. Стремежът ми ще бъде за конкретни и прагматични предложения“, коментира Цацаров и каза, че ще направи максималното, за да възстанови имиджа на комисията, след като председателят ѝ Пламен Георгиев подаде оставка заради скандала „Апартаментгейт“, в който беше замесен покрай незаконните навеси на тризонета му.

Кандидатите за поста са двама, като освен Цацаров, претендент ще е и депутатът от „Воля“ Симеон Найденов. От БСП вече пък заявиха, че няма да подкрепят нито един от двамата, тъй като моделът бил сбъркан и настояват президентът да избира председателя на комисията, а не парламентът.

„Човек, който е зависим от решението на мнозинството, ако тръгне да разследва обективно – утре същото мнозинство може да се събере и да го уволни. По този начин създадена – комисията няма да пребори корупцията. Сега ни предлагат повече от същото. Досега имахме корупция, ако комисията и председателят ѝ продължат да работят по този закон, ще имаме повече от същото – повече корупция. Не се съмнявам в качеството на никого, моделът е сбъркан, който и да е там“, подчерта лидерът на левицата Корнелия Нинова.

По този повод пък Цацаров коментира, че предложеният модел от БСП не е най-положителният, като каза, че дори и патриархът да назначава председателя на КПКОНПИ, няма да се справи.

Относно евентуални промени в закона, той подчерта, че не е работа на председателя на комисията да предлага изменения.

„Това обаче не означава, че законът не се нуждае от промени. Действащият закон има доста несъвършенства. Аз и в своята концепция и в дай боже изслушването пред съответната комисия няма да скрия мнението си по отношение на всичко онова, което според мен трябва да бъде направено като изменение в закона. Дали обаче ще бъде направено, не е мое правомощието“, допълни Цацаров.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
24 ноември 2019 6:10
Гост

Бе който и да сложат, достатъчно е да се разходиш по прочутите вилни зони и да видиш какви къщички са се наредили – с две думи яко се е краднало. Това – всеки който е могъл е краднал, балъците стискат до пенсията и всякакви такива работи. Утопия е да се пребори корупцията – поне да се гледа фискално да е ок работата.

Президент
Президент
21 ноември 2019 15:44
Гост

Само Румен Радев остана, не ни предавай, ГЕНЕРАЛЕ!

Безнадежно
Безнадежно
21 ноември 2019 15:43
Гост

Сотир го преместиха от единия крачол… Аман бе, Цацаров никога няма да си тръгне. После и в КС ще го бутнат.

Синоптик
Синоптик
21 ноември 2019 15:37
Гост

Прогнозирам, че сега ще се събуди и Гешев и ще възлага на КПКОНПИ проверки. Може би по сигнал на Цаци.

Църна маца
Църна маца
21 ноември 2019 13:21
Гост

Дали не е лоша поличба, че ще завърши мандата на един друг, замесен в скандал с апартамент?

Разочарован
Разочарован
21 ноември 2019 13:19
Гост

Корнелия Нинова и всичките ѝ БСП-другарчета се изложиха яко. Имаха възможност да бъдат смислена опозиция. Имаха възможност да спрат да пръкат лиги пред микрофоните и да вземат с дела да покажат кои са. Обаче не – отново разочароваха. И показаха кои са.

Уви
Уви
21 ноември 2019 13:22
Гост

Щом БСП така бие отбой, това е явна индикация, че и президентът ще си зарови главата в пясъка. Няма мъжество в българската политика. само интересчийство и корупция.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2019 13:19
Гост

Изключително красноречив и убедителен както винаги. А и изряден в досъдебното производство. Сигурен съм, че ще е така и на изслушването и до края на мандата си.

Демократ
Демократ
21 ноември 2019 13:18
Гост

Няма опозиция в България. Всички мутации на своя ДС – прародител. Някои с агентурно минало, други с комсомолска биография. Не очаквайте демокрация там, където дългата ръка на БКП още дърпа конците.

наблюдател
наблюдател
22 ноември 2019 7:37
Гост

Дългата ръка е на олигархичния елит, който отдавна се еманципира от бремето на червения, синия и жълтия цвят и от щатната и нещатната служба в ДС. Все пак минаха 30 години човече, излез от нафталина ! Синьо-червената мъгла създаде този елит, а крадлив дедо от Мадрид и Тиквоча увеличиха неговото богатство.

Христо
Христо
21 ноември 2019 13:17
Гост

Нинова направо ги разби. И все пак моделът не е сбъркан. Такъв е по чисто популистки причини.

Георгиев
Георгиев
21 ноември 2019 13:15
Гост

За да възстанови имиджа на комисията ще трябва да се постарае доста. Все пак авторитета на председателя й е водещ в това отношение.

Мони СакСа
Мони СакСа
21 ноември 2019 13:10
Гост

Имаше едно време един, който обеща да ни оправи за 800 дни. Обаче в крайна сметка това не се случи и той си би камшика за Испания да харчи за комар.

наблюдател
наблюдател
22 ноември 2019 7:48
Гост

Не е виновен този, който изяжда баницата, а този който му я дава, нали ? Не крадлив дедо от Мадрид е виновен, а българското овче племе, който иначе гордо нарича себе си народ. Това племе, което дядо Славейков нарече мърша, и проф.Христов изчисли на 80% дебили. Дори Божидар Димитров беше казал „шибан народ“. 110 години се оправдавахме с турското робство за всичките си несполуки, а вече 30 години се оправдаваме с комунизма. Крадлив дедо е напълно прав за чипа на българите.

Вервайте ми
Вервайте ми
21 ноември 2019 13:08
Гост

Какво лицемерие само, драги ми зрители! Седем години задкулисие, обслужване на политиците от ГЕРБ. А сега и голи обещания.

наблюдател
наблюдател
22 ноември 2019 7:52
Гост

Да, защото сме само зрители, а не поне протестиращи като румънците, чилийците или французите. Българинът както е известно обаче не прави революции, а предпочита да го крадат или да отпътува от терминал 2.

Диди
Диди
21 ноември 2019 13:05
Гост

А Цаци дали е инструктирал Гешев как да събуди прокуратурата. Или това не е в техен интерес.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2019 13:03
Гост

Много са щедри всичките на обещания в началото. Обаче после май забравят какво са говорили.

без страх
без страх
21 ноември 2019 12:56
Гост

След „дъжд-качулка“.
По качествата на един кандидат за пост вкоято и да е от ТРИТЕ власти се съди по делата му, а не по обещанията.

Надайте се!

На това му се казва нагаждачество.

Сънчо
Сънчо
21 ноември 2019 12:49
Гост

А дано. Защото във ВСС по-скоро ги приспиваше. Може пък сега да си промени подходът.

наблюдател
наблюдател
22 ноември 2019 7:56
Гост

А, дано завали дъжд, я ! Е, тези голи надежди ви ядят главата 30 години и за още 30 години няма да го разберете.