Главният прокурор Сотир Цацаров е на посещение в Румъния, съобщиха от държавното обвинение. В Букурещ Цацаров ще се срещне с колегата си Богдан Лику. В българската делегация са още заместникът на главния прокурор Иван Гешев и завеждащият отдел „Международен“ във Върховната касационна прокуратура Цветомир Йосифов.

По време на посещението ще бъде подписан Меморандум за сътрудничество с румънската Дирекция за разследване на организираната престъпност и тероризма (DIICOT). Това е една от двете специализирани структури в Румъния. Другата е известната Национална дирекция за борба с корупцията (DNA), свързана с арести и дела срещу множество румънски политици, която беше оглавявана от кандидатката за главен прокурор на ЕС Лаура Кьовеши.

Българската делегация ще бъде запозната с работата на DIICOT и постигнатите резултати и цели в борбата срещу организираната престъпност и тероризма в северната ни съседка, посочват от прокуратурата. До момента България има подписани меморандуми за сътрудничество с прокуратурите на 14 държави.

В Букурещ ръководството на българската прокуратура ще се срещне и с главния прокурор на DIICOT Феликс Банила, и със завеждащия отдел „Международно сътрудничество“ на Дирекцията Камелия Стойна.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Парадокс
Парадокс
12 юни 2019 15:56
Гост

Да пратиш Цацаров да учи как се бори корупция от румънците е като да поставиш Пеевски начело на ДАНС – абсурдно, но у нас не е невъзможно.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2019 10:46
Гост

Хората се борят с корумпираните политици. А Пеевски кога?

Анонимен
Анонимен
11 юни 2019 11:18
Гост

Кога ли ще ги стигнем румънците?

Анонимен
Анонимен
11 юни 2019 10:44
Гост

Срещата ще е полезна за нас, стига да се поучим от полезните практики в Румъния.