Прокурорската колегия възстанови Сотир Цацаров на длъжност прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП), считано от датата, на която бъде освободен като шеф на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

След като през декември 2019 г. Иван Гешев встъпи като главен прокурор, Цацаров беше преназначен като прокурор във ВКП, след което беше временно освободен, защото беше избран за председател на КПКОНПИ.

На заседанието на колегията днес стана ясно, че в заявлението си, с което иска да бъде възстановен като прокурор във ВКП, Цацаров е посочил, че на 17 януари т.г. е подал оставка като председател на КПКОНПИ. Тя все още не е гласувана от парламента, очаква се това да стане скоро.

Председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Огнян Дамянов обясни, че правното основание е в чл. 10, ал. 6 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Разпоредбата гласи: „След изтичане на мандата на Комисията или при предсрочно прекратяване на правоотношението на основание чл. 11, ал. 1, т. 2 член на Комисията, заемал длъжността съдия, прокурор или следовател, се възстановява на заеманата длъжност преди избора, като времето, през което е бил член на Комисията, се зачита за стаж по чл. 164, ал. 1 – 7 от Закона за съдебната власт“.

Без дебати колегията възстанови Цацаров като обвинител във ВКП.

На 13 януари Сотир Цацаров обяви, че ще подаде оставка, но ще поиска да бъде освободен от 1 март, когато трябва да внесе годишния отчет на антикорупционната комисия и тогава ще обяви мотивите си за напускането на поста.

Ден по-късно обаче Цацаров остана без допуск до класифицирана информация, след като той му беше отнет от ДАНС. Премиерът Кирил Петков обясни, че допускът е отнет, тъй като Цацаров не е минал т.нар. тест за надеждност, свързан с използването на класифицирана информация не по предназначение.

Шефът на КПКОНПИ пък огласи своя позиция, в която обяви, че отнемането на достъпа му до класифицирана информация е плод на натиск от Петков и е лично отмъщение на вътрешния министър Бойко Рашков, а поводът е „ЦУМгейт“. Според Цацаров проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като „ЦУМ гейт“, той е изнесъл класифицирана информация (виж повече тук).

 

 

52
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Законодателят да премахне "пазенето " на място.
Законодателят да премахне "пазенето " на място.
19 януари 2022 18:55
Гост

Такива „пазения“ на място са крайно нередни. Къде в частния сектор ти се пази мястото, докато работиш другаде?
Нали привилегиите на база служено положение са забранени. Като прокурор отиде да работи другаде е редно да напуска, никой не е незаменим.

адвокат от САК
адвокат от САК
19 януари 2022 19:06
Гост

“…Къде в частния сектор ти се пази мястото, докато работиш другаде?…“ Ха- че това важи за всичките политици- откъде накъде, без да са реално практикуващи адвокати, ще си стоят вписани в АК и ще се броят за адвокати, м… Само, че- я посмей да го кажеш това на онези “адвокати“, които в момента са и депутати, за да видиш какъв вой ще настане- веднага ще ти се противопостави закона и ще ти натрият носа, че те са част от законодателната власт в България, те създават и променят законите ни и те нямат интерес да премахнат това положение….Неслучайно искам пълно отделяне… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 януари 2022 23:28
Гост

За членове на ВСС това с пазенето няма как да стане. Има решение на КС.

Анонимен
Анонимен
20 януари 2022 8:22
Гост

Лицето не идва от ВСС, а от трети работодател. Това пазене на място е странно. Все едно да съм юрисконсулт някъде, да отида на друго място и да мога да се върна един ден при пазено място. Ама за юрисконсулт не става-що така,,нали няма привилигировани на основание професия-чл 6 ал 2 от конституцията.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 януари 2022 11:14
Гост

Съгласен съм. Който иска да си пробва късмета в изпълнителната власт, да си носи ползите и рисковете от това. Желаещи за високоплатена държавна служба бол, така че няма да има липса на кандидати. Пък било то и за 2-3 години на проветрив пост.

Ad nauseum
Ad nauseum
20 януари 2022 12:14
Гост

Само това да беше кусур.

Трябват не промени в настоящата, а нова Конституция!

Андрей
Андрей
19 януари 2022 18:35
Гост

И кво направихте сега, кирчовците? Страха си враговете в един отбор! А честито. Що не го оставих те да си отиде нормално, след като каза че ще подаде оставка, та ви бяха тия циркове с отнемането на допуска? Сега имате за враг един злобен и умен човек, който бавно и методично ще ви разкаже играта, заедно с другия, дето му се молите да си иде. Да ви имам протестърските умно красиви мозъци! Ще върнете толупа на бял кон!!!

Анонимен
Анонимен
19 януари 2022 17:15
Гост

След всяка зима идва пролет!! Това е колос не могат да го стигнат никога.

бай Ставри7w
бай Ставри7w
19 януари 2022 17:22
Гост

На килограми никой не може да го стигне. А по-старите му съкилийници как само ще по пощипват по пухкавите бузки…

Анонимен
Анонимен
19 януари 2022 17:07
Гост

Тепърва цаци ще разпердушини канадско-харвардските кокошки и пауни. Неслучайно, кокорчо се покри и се моли да изкарат само малко по-дългичко, че да гепят с къдрокосия убавец мако повече кинта от Плана за възстановяване и по други проекти с европейски пари.

Анонимен
Анонимен
19 януари 2022 17:18
Гост

Наближава този момент! В който Цаци ще се присъедини към Шиши, Геши и Тикви в Централния софийски и там толкова ще задобреят на белот, че ще разпердушинят всички протестъри на карти където ги хванат!

адвокат от САК
адвокат от САК
19 януари 2022 17:56
Гост

До “Анонимен 19 януари 2022 17:18“ Ще ти се, много ти се ще да хванат цацаров по “бели гащи“, но уви- цацаров такива като вас ги хруска на закуска….Впрочем, тази ваша фиксация към личността на Гешев и Цацаров е доста подозрителна- да не би някой от тях в качеството си на съдия в наказателния състав на ОС- Пловдив, да е издал съдебен акт, който не е отговорил на “очакванията “ Ви;0 Щото в един наказателен процес, който е и спорен процес, винаги има две страни и винаги едната твърди, че съдът е корумпиран, защото издаденият съдебен акт не я оправдава… Покажи целия коментар »

Димитър
Димитър
19 януари 2022 16:57
Гост

Протестърчета,ами сега бе милички златни,какво ще правим ,айде сега и КС да ви отреже мераците дали можете или не можете да махнете Гешев и всичко да е наред…..Но почакайте,ще ограничавате действията на прокуратурата,няма да може да разследва ,а? Милички наиграхте се подавайте оставка по-живо ,преди да ви съблекат и малко власт дето я имате…..

Анонимен
Анонимен
19 януари 2022 17:16
Гост

Протестърчетата са дълбоко прецакани. Колкото махнаха Цацаров, толкова ще изберат нов ВСС. Колкото избраха Панова като шеф на КС и Захарова на ВКС, толкова ще махнат и Гешев. Те си мислят, че постигат своето, а всъщност всичко това е една голяма победа за ГЕРБ.

Димитър
Димитър
19 януари 2022 17:57
Гост

И как точно „махнаха“ Цацаров-като си подаде оставката сам?Защо мислиш че избора на Панова или Захарова като не е победа конкретно за ГЕРБ е победа за протестърите? Виждал съм Панова искрено усмихната,на срещата с Кирчо й идеше да го изяде с парцалите и не от любов. Захарова иска да изземе част от функциите на чашков…. Как точно ще изберат НОВ ВСС БЕЗ ДПС И/ИЛИ ГЕРБ?! 160 човека за ВСЕКИ КАНДИДАТ ПО ОТДЕЛНО КАК ГО ВИЖДАШ? Или първо -промените в КРБ за който им трябват….180 души-значи И ГЕРБ И ДПС! …..Боли -толкова близо до властта протестърчета и все пак тъй далеч….

Митко трола
Митко трола
19 януари 2022 19:10
Гост

Ми точно така е, Цацаров не го махнаха, а той само напусна и така победи протестърите! Гешев да не мислите, че ще го махнете, той също сам ще си подаде оставката и ще натрие носа на всички протестърчета! Накрая двамата няма да ги вкарат в затвора, а те сами ще влязат да си изядят протестърите ушите от яд! Никога няма да ни победите, протестъри, никога!

Димитър
Димитър
19 януари 2022 21:29
Гост

Не Гешев няма да напусне тролчо,а вие не можете да го махнете….сега искам да видя как ще махнете ин-хауса при положение че е регламентиран в ЕС и НЕ МОЖЕТЕ!
Цацо доказа че Кирчо не е непобедим,дори и с подкрепата на Херо Мустафа…
Няма как да ги вкарате в затвора нито Гешев ,нито Цацо,дори и да се мразят ,вас мразят повече….Тоя кораб отплава милички примирете се….

Дамаджана
Дамаджана
19 януари 2022 19:49
Гост

Скоро всички тези протестърчета ще бъдат клиенти на прокуратурата…крадат бързо и по много,,но всичко се вижда.
Скоро,много скоро народа ще ги измете..

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 януари 2022 16:29
Гост

Айде сега да го правят заместник на Гешев, че да стане интересно. С тази повсеместно криза, това би било доста „освежаващо“.

А тека!
А тека!
19 януари 2022 16:24
Гост
Ad nauseam
Ad nauseam
19 януари 2022 16:14
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

адвокат от САК
адвокат от САК
19 януари 2022 16:47
Гост

Актуалната редакция на конституцията ТРЯБВА да остане в частта й относно чл. 46 ал.1; чл.6 ; чл. 57 ал.2 , чл. 58. Чл.1 ал.1 може да се промени в “ България е държава с пряка демокрация“. Да видим тогава – при един аброгативен национален референдум, какви ще ги дъвчат всички политици, особено, когато осъзнаят, че решенията на НС няма да бъдат окончателните решения;0 Предвиждам, че всички политически “симпатизанти“ ще изчезнат от този сайт и ще умре “професията“ платен политически трол;0

ген. от резерва, о.з. Пенги
ген. от резерва, о.з. Пенги
19 януари 2022 15:37
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Димитър
Димитър
19 януари 2022 18:00
Гост

на тебе може и да ти е писнало,ама на мен ми писна от скапани протестъри на които целия свят им е виновен,затова че не е устроен по тяхному….Но пък го гледай от хубавата страна,веднага като се освободи място за посланик в Казахстан ще ти кажа да си дадеш СВ-то тъкмо няма да се мъчиш с шопарите на държ.власт

Митко Дансаджийчето
Митко Дансаджийчето
19 януари 2022 15:28
Гост

Много натежа багажника на ВКП.

адвокат от САК
адвокат от САК
19 януари 2022 15:33
Гост

По-важното е, че е натежал с капацитет по наказателно право, който сега е прокурор, но преди това е бил над 15 години СЪДИЯ по наказателни дела- т.е. познава не само прокурорската, но и съдийската гледна точка по един наказателен процес. Никой политик вече няма да има шанса да оказва неправомерен натиск върху прокуратурата за овладяването й от политиците, защото ще му бъде отговорено по такъв начин, че нито един съдия или прокурор да няма правно основание да оспорва отговора, а това лично на мен ми е напълно достатъчно- само това ме интересува от цялата сага.

адвокат от ПАК
адвокат от ПАК
19 януари 2022 15:41
Гост

Ще може ли още една пържолка, ако обичате? От същите.

А по строф
А по строф
19 януари 2022 16:31
Гост

А моралът дали има значение? Защото и джебчиите имат добри познания по наказателно право в своята сфера на действие.

Re:
Re:
19 януари 2022 16:10
Гост

Ке скърши арматурната архитектура на съдебната палата. Но първо амортисьорите ке поддадат.

ХАх
ХАх
19 януари 2022 15:16
Гост

И считано от датата на възстановяване на длъжност прокурор във ВКП- автоматично ще си получи достъпа до класифицирана информация (по закон)!!!
Хах!

адвокат от САК
адвокат от САК
19 януари 2022 15:20
Гост

Точно така и точки, точки, точки политици останаха изиграни в мръсната им политическа игра за овладяване на прокуратурата от изпълнителната власт;0 Цацаров все пак е капацитет- неслучайно е бил тринадесет години председател на Пловдивския окръжен съд, съдия от наказателната колегия на съда…

адвокат от САК
адвокат от САК
19 януари 2022 15:15
Гост

И нека се знае- каквото и да е съдържанието на РКС по отношение на чл.103в от КРБ; МС, политическите партии, 47 НС и присъдружните им криминални лица и/или поддръжници, НЕ МОГАТ ДИРЕКТНО ДА ЗАПОВЯДАТ НА ЦАЦАРОВ ДА НЕ СТАВА ПРОКУРОР ВЪВ ВКП, КАКТО И НЕ МОГАТ ДА НАРЕДЯТ НА ВСС ДА ИЗГОНИ ЦАЦАРОВ, ОСВЕН АКО ПО СВОЯ ВОЛЯ ЦАЦАРОВ НЕ РЕШИ ДА СЕ МАХНЕ ОТ ВКП И ОТ СТАТУТА СИ НА ПРОКУРОР. ;D Това, неуки политикани, Е ЗАКОННО И СЕ НАРИЧА “ПРИНЦИП НА РАЗДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТИТЕ В ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА“, а вие си ближете сладоледа и се питайте кой и защо… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
19 януари 2022 15:04
Гост

Хахахаха, всички протестъри и шефовете им си намериха майстора в лицето на цацаров;D Грандоманията, която ги е обхванала; идеята, че те са единственият източник на правила в България дотолкова ги е заслепила, че са си самоповярвали, че са нещо, като на практика са едно голямо НИЩО по отношение на правни знания;0 Какво станА сега- ще “колите ли прасето“’ цацаров или той ще ви осъди за пряка закана за убийство на прокурор от ВКП по време на изпълнение на служебните му задължения;D Давай, цацаров, СМАЧКАЙ негармотните жадни за власт политически пигмеи- отдавна чакам този момент- поне ЕДИН магистрат да смачка и… Покажи целия коментар »

Пацо терасата
Пацо терасата
19 януари 2022 14:44
Гост

Сега да видим вертикалното излитане от покрива с барбекюто на ВСС.

Ще бъде ли принуден да напусне държавната софра тоз недохраненик?

Димитър
Димитър
19 януари 2022 18:02
Гост

Не съжалявам шамара за протестърите е звучен 🙂

Спящата красавица
Спящата красавица
19 януари 2022 14:42
Гост

Безценен кадър. Де и да го туриш, все ползи носи.

Anonimen
Anonimen
19 януари 2022 14:47
Гост

Особено за себе си 🙂

Прокурор без каскет
Прокурор без каскет
19 януари 2022 14:38
Гост

Ми правилно. Няма Човекът да се мъчи на свободния пазар на юридическия труд създаден през последните 33 години. Не и без негов сериозен принос.

Трудоустроен. Доживот или поне до максимално възможната пенсия.

Цветанов
Цветанов
19 януари 2022 14:42
Гост

Според мен в последните години е позабравил що е то юридическия труд .

Митко Дансаджийчето
Митко Дансаджийчето
19 януари 2022 15:30
Гост

Ще ходи на лов и риболов.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 януари 2022 16:32
Гост

Е още малко ще кажете, че специален асансьор са трудноподвижни ще му осигурят, за да стига безпроблемно до кабинета си. Малко по-сериозно, моля.

Алена
Алена
19 януари 2022 14:38
Гост

Тази нощ ще спя спокойно. Иначе не ми даваше мира мисълта какво ще прави милият след първи март.

Цветков
Цветков
19 януари 2022 14:39
Гост

Той отдавна си е оплел кошницата. Едно не може да му се отрече-изключително умен и предвидлив е.

Re:
Re:
19 януари 2022 14:45
Гост

О, Цветков.

Иска ли питане?

Анонимен
Анонимен
19 януари 2022 14:36
Гост

Цацаров е отмъстителен, очакват ответен удар

Анонимен
Анонимен
19 януари 2022 14:35
Гост

Много ми е интересно в кой отдел ще бъде пратен и в какви отношения е с Гешев – дали няма да му подлива вода, или двамата ще станат зъл тандем, който ще измисля схеми, за да атакува управляващите

Re:
Re:
19 януари 2022 14:40
Гост

Цацаров може да е всякакъв мръсник. Но поне има ниво за разлика от участниците в тъпите ви протестърски тандеми.

Zaki
Zaki
19 януари 2022 14:50
Гост

И тегло, и тегло. Умствено, разбира се. Да не ме разберете погрешно:)

Проскубания бухал
Проскубания бухал
19 януари 2022 16:58
Гост

Дамм

Михаил
Михаил
19 януари 2022 14:35
Гост

Ей, Върховната касационна прокуратура пак го приюти.

Кольо
Кольо
19 януари 2022 14:35
Гост

Честит да им е. Със здраве да си го ползват.

Къссметлия
Къссметлия
19 януари 2022 14:36
Гост

Малийййй, добре че не цъфна във ВКС или КС този.