Служител в Агенцията по вписванията отказал регистрация на фирма, защото в името ѝ имало чуждици и така не било спазено изискването да е изписана на български език. Случаят е приключил благополучно за собственика, след като завел и спечелил дело в Пловдивския окръжен съд, което обаче е оскъпило в пъти процедурата, съобщава „Дневник“.

На 30 април служителят в Агенцията по вписванията Диян Емилов Крил отказал вписване на фирмата „АУТСОРСИНГ БЕЪР“ ЕООД. Собственикът обжалвал отказа ио съдия Румяна Панайотова, чието решение е окончателно, е указала на длъжностното лице да извърши вписване на първоначална регистрация на дружеството.

„Длъжностното лице е мотивирало постановения отказ с това, че не е спазено изискването на чл. 7, ал.3 от Търговския закон, съгласно който търговецът изписва фирмата си задължително на български език, като според длъжностното лице законовата разпоредба визира не просто изписване наименованието на търговеца на кирилица, но и това че наименованието следва да има смислово значение на български език“, се посочва в решението.

Съдът обаче не споделя мнението на експерта: „Безпротиворечива е съдебната практика, че с посочената законова разпоредба, законодателят има предвид изписването на наименованието на дружеството с български букви, но не и че търговецът е ограничен да извършва търговската си дейност единствено под наименование, което има смислово значение на български език. В процесния случай наименованието на дружеството е изписано изцяло с букви от българската азбука, които се четат, така както се изписват, следователно съдът намира, че е спазено посоченото законовото изискване“, се казва в съдебното решение.

Обжалването отнема обаче време и така фирмата получава регистрацията си след 2 месеца, вместо за стандартния срок от седмица.

Освен това съдът отказал да присъди съдебните разноски в полза на жалбоподателя – „АУТСОРСИНГ БЕЪР“ ЕООД с аргумент, че производството е охранително и затова не се дължат разноските.

Според адвокат Тодор Грозданов, подал жалбата, регистърните производства наистина са охранителни, но жалбата се разглежда по реда за обжалване на определенията според Закона за търговския регистър, което е състезателно производство и разноски би трябвало да се присъждат. „Сега за клиента остава само да съди държавата по Закона за отговорност на държавата за вреди“, коментира пред изданието Грозданов. Така се оказва, че сумата от 55 лв за вписване е набъбнала до 400 лв.

Тези разходи обясняват защо адвокати съветват клиентите си при отказ за вписване да не обжалват по съдебен ред, а да подадат отново заявление. Практиката показва, че обикновено вторият документ попада при друго длъжностно лице и получава одобрение. Така, въпреки че плаща повторно таксата (110 лв. за заявление на хартия и 55 лв., за електронно), клиентът харчи значително по-малко, отколкото при съдебна процедура.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
юрист
юрист
10 юни 2018 18:42
Гост

Освен за разноските, да съдят и за дискриминация. Как така за едни ще може, а за други – не, защото на някакво мекере му скимнало инак..

юрист
юрист
10 юни 2018 18:40
Гост

„служителят в Агенцията по вписванията Диян Емилов Крил отказал вписван“

Егати смешника. Че той самия има чуждица в името си!
Ако навремето дл. лице по гр. състояние беше отказало да го запише, щеше ли да му бъде драго..?
Може би да.. Може би мрази чуждата си фамилия и проектира комплекса си върху заявителите които му попаднат в жертва..
Всеки случай, в администрацията НЯМА МЯСТО за такива вманиачени фанатици, олигофрен-патриоти!!!

Станев
Станев
09 юни 2018 15:43
Гост

Агенцията да вземе мерки, това е малоумщина от страна на служителите!

Сашо Томов
Сашо Томов
09 юни 2018 14:41
Гост

Може да съди Агенцията по вписванията за вреди (заплатените разноски за обжалване) по чл. 49 ЗЗД.