Собственикът на „Тад груп“ Иван Тодоров остава в ареста. Това постанови Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) днес.

Тодоров поиска да излезе от ареста миналата седмица, но най-напред Специализираният съд, а днес и АСНС отказаха да го освободят.

По време на заседанието за мярката за неотклонение вчера стана ясно, че собственикът на „Тад груп“ е получил второ обвинение – този път за образуване и ръководене на престъпна група с користна цел.

На 16 юли в редакциите на бТВ, „Нова телевизия“ и „Капитал“ беше изпратено писмото от анонимен хакер, който се представяше за руски гражданин, женен за българка и твърдеше, че е автор на кибератака в Националната агенция за приходите, в резултат на която изтекоха лични данни на 5 млн. граждани.

За атаката обвинение в тероризъм получиха Иван Тодоров, служителят във фирмата Кристиян Бойков и търговският директор Георги Янков, като собственикът на „Тад груп“ е сочен за подбудител. Само Тодоров е в ареста, другите двама са на свобода срещу гаранции от по 20 000 лева.

Днес апелативният спецсъд заяви, че обоснованото предположение за авторството на деянието не е отпаднало, освен това новото обвинение се опира на достатъчно доказателства и заради това Тодоров трябва да остане в ареста.

Наблюдаващият прокурор Даниела Ангелова заяви след заседанието: „Прокуратурата очакваше такова развитие на нещата, тъй като ние сме събрали абсолютно категорични доказателства„. Наред с това тя посочи, че „Тад груп“ са изнудвали фирми, като първо са хаквали информационните им системи, а след като са им предлагали киберзащита. Според прокуратурата именно заради това Тодоров е сложил камери във фирмата, с които да следи компютрите на служителите. Те трябвало всекидневно да му докладват за опитите си да хакнат различни компании.

Адвокатът на Тодоров – Ина Лулчева каза на свой ред, че определението на съда е незаконосъобразно. „Днес съдът каза нещо, което аз лично намирам за много опасно. Ние направихме възражение, че в постановлението пише „подбудил Кристиян Бойков“ и не пише с какви действия, т.е. преписан е текстът на закона и не се казва как е извършено престъплението. Съдът каза, че не е необходимо да се каже, достатъчно е това. Което означава, че всеки български гражданин може да бъде обвинен, че е извършил нещо като се препише законът, без да се посочат фактите, а това вече би следвало да ни притеснява много„, каза Лулчева.

Определението на съда е окончателно.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Стойчо
Стойчо
13 септември 2019 13:33
Гост

Свободен разпад! Ако предположим, че прокуратурата е права и има „абсолютно категорични доказателства“ – двама от ОПГ-то обвинени в тероризъм са пуснати под гаранция? Онзи ден обвинен в шпионство също пуснат под гаранция. В коя държава обвинени в тероризъм и шпионство ги пускат под гаранция?
А, че Иванчо Тодоров е изтеглил късата клечка, изтеглил я е!

Адвокат
Адвокат
13 септември 2019 12:10
Гост

Къде е Висшият адвокатски съвет, за да изрази публично тревогата си от подобни уродливи явления в българската съдебна система? Или и вие станахте подлоги на Цацаров и ние, макар и пасивни? Предприемете адекватни действия или оставка!

Анонимен
Анонимен
13 септември 2019 12:35
Гост

Те са особено активни когато трябва да защитят някой от адвокатската гилдия. Обаче срещу Цацарово-пеевската диктатура за да се изправиш, трябват топки.

Титаник
Титаник
13 септември 2019 12:35
Гост

Когато корабът потъва, мишките първи бягат.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2019 12:09
Гост

Браво на адвокат Ина Лулчева! Кратко, точно и ясно им натри носа.

Пешо
Пешо
13 септември 2019 12:07
Гост

Прокуратурата може само да гадае защо Тодоров е сложил камери във фирмата си. Напълно безпочвено обвинение.

Вълшебник
Вълшебник
13 септември 2019 12:03
Гост

Като реалист, въпреки че не симпатизирам на Борисов, не мога да не се съглася с него, че тези хора имат потенциал, който може да бъде използван за безкористни цели.

Буквояд
Буквояд
13 септември 2019 12:00
Гост

Това обвинение за престъпната група с користна цел е напълно възможно да не издържи. А за преписването на закона-нямам думи.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2019 12:06
Гост

То със сигурност няма да издържи. И накрая ЕСПЧ ще му присъди обезщетение, които всички ние ще плащаме. Ама на Цацаратурата не й дреме, за нея е важно да репресира, ако ще и с незаконни методи, всеки, дръзнал да се опълчи на господарите им от ДПС.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2019 11:38
Гост

Изроди. Пълни изроди. Такова извращение на правото в България след 1989 никога не е било! Ако не го закрият този обслужващ прокуратурата съд, скоро може да станем свидетели и на процеси от типа „Народен съд“.

Анонимен
Анонимен
13 септември 2019 12:05
Гост

В Цацаровия съд всичко е възможно. Няма начин да го закрият и при Гешев. Нали той трябва да доразрие кочината, която му оставят.

Спокоен
Спокоен
13 септември 2019 11:35
Гост

Прокуратурата най-сетне се събуди от летаргията на Прехода и започна активно да се бори с престъпността у нас. Както се вижда няма излишни и остарели текстове в НК. Целият каталог от редки и екзотични състави е предтсавен в рамките на няколко месеца, а лятото не е свършило! То не е опит за преврат, кибератака, заплаха за националната сигурност, а отскоро имаме и шпионство. Цацаров се доказа като блестящ блюстител на реда и националната сигурност! А Гешев има всички изгледи да бъде продължител на това!

Анонимен
Анонимен
13 септември 2019 12:15
Гост

Недялко, умствения труд никога не ти е бил силна част, така че по-добре вземай мегафона и ония тауираните контрапротестиращи от фенклуб „София – Запад“ и отивай на площада да величаеш Гешев. Всички сте на един акъл и с еднакъв умствен капацитет.

Колега
Колега
13 септември 2019 11:31
Гост

Права е адвокатката – няма никави посочени факти в подкрепа на обвинението! Това е опасен прецедент и не мога да повярвам, че съдът е приел искането на прокуратурата в този му вид. А за саклъпеността и цялата абсурдност на това обвинение изобщо няма да коментирам!

тад-мад
тад-мад
13 септември 2019 11:31
Гост

Ох тази история започва все повече да мирише. Че тези хубавци са си търсили бизнес по „втория“ начин, явно е така, но нашта прокуратура как го доказва, как го върти. Добре, че има спецсъд, че да им минават. За това в градския щяха да пият по една студена вода