Българинът с двойно гражданство Мохамед Абдулкадер е оправдан и на втора инстанция за терористични действия в Сирия, показа проверка на „Лекс“ .

През лятото на 2020 г. 21-годишният тогава Абдулкадер, който е син на българка и сириец, беше арестуван след шумна акция в Бургас и обвинен, че в продължение на две години е пътувал до Сирия, за да участва в терористични актове, след като бил привлечен от баща си за участие в такава организация.

Тогава бяха разпространени и снимки на младежа с униформа и оръжие, за които майка му Анелия след това каза, че са правени, когато синът ѝ е бил 15-годишен и с тях се хвалел пред приятели, а тя му се карала.

Миналата година Специализираният наказателен съд оправда Абдулкадер, след като прие, че срещу него няма никакви доказателства, а след протест на прокуратурата и закриването на специализираните съдилища, делото стигна до Софийския апелативен съд (САС), който потвърди присъдата.

От решението на САС е видно, че и двете инстанции са категорични, че само снимките с униформа не са достатъчни, за да бъде осъден младият мъж. Съдебният състав с председател Венелин Димитров, Даниела Врачева (докладчик) и Георги Ушев пише, че действително по делото има множество снимки, на които подсъдимият позира с униформа и оръжие.

„Верен е обаче направеният извод от първоинстанционния съд, че само въз основа на посочения снимков материал не може да се направи заключение относно твърденията на прокуратурата за осъществявана от подсъдимия противозаконна дейност (актове на насилие спрямо граждани) или постъпки, насочени към реализиране на съставомерната по чл. 108а, ал. 6 от НК цел“, пише САС и подчертава, че по делото няма информация нито за мястото, нито дори за периода, когато са направени снимките. Затова съдът отбелязва, че може само да се предполага, че те са от Сирия.

Останалите доказателства на обвинението са показанията на един таен свидетел и един служител на ДАНС, тъй като именно от оперативна информация на агенцията е започнало разследването.

Агентът е дал показания, че бащата на момчето Ахмет членува в организацията „Джабхад ал Шамия”, като дейността му се изразявала в контрол на турско-сирийската граница, патрулиране и разузнаване в полза на турските специални служби. При проучването в ДАНС установили, че групата е в тясна връзка с групировката „Фикрат ал Султан Мурад”, която била използвана от турските въоръжени сили за провеждането на операции на територията на Сирия, като действията били насочени срещу кюрдското население в областите Халеб и Идлиб.

Служителите на ДАНС засекли пътуванията на сина на сириеца от България, проверили и профила му във Фейсбук, където публикувал снимките. Според далия показания в съда агент, подсъдимият младеж имал и друг профил, в който се представял като „Мохамед джихадиста“, но от ДАНС не успели да го открият.

В крайна сметка съдът обаче приема, че тезата на прокуратурата за участие на Абдулкадер в терористични организации остава само предположение. В подкрепа на този извод апелативните съдии посочват, че по делото са използвани и специални разузнавателни средства, като са записвани разговори в семейството на младежа. В един от тях се споменавала „Свободната сирийска армия“, но разговорът бил свързан с актуалната обстановка в Сирия, а не с участие във военните действия.

При задържането на Абдулкадер в Бургас разследващите са иззели от дома му два компютъра, на които след това е направена експертиза, от която пък станало ясно, че той е търсил основно информация за автомобили, филми онлайн и музика. Иначе в хода на делото са разпитани и много от младежите, с които подсъдимият е учил в Бургас и е ходил на тренировки по борба, но никой от тях не е имал информация връстникът им да се е занимавал с тероризъм.

Разказана е и историята на семейството, което живеело в София и развивало малък семеен бизнес до 2006 г., когато заминали за Сирия и отворили фабрика за обувки и ресторант. След започването на войната там семейството преустановило бизнеса си. Бащата започнал работа като граничар, а момчето и майка му опитвали да напуснат страната. През 2014 г. двамата пътували до България, като отсядали при лелята на младежа в Бургас, като след това се връщали отново в Сирия. През 2015 г. военната обстановка се усложнила и преминали незаконно границата с Турция, за да могат да стигнат пак до България и да заживеят при лелята в Бургас. Мохамед завършил спорното училище в града през 2019 г., но през това време поддържал връзка с баща си и роднини, заради което и често пътувал до Турция.

„При оскъдната доказателствена съвкупност и изчерпаните способи за събиране на други доказателства, може да се изгради предположение досежно участието на подсъдимия в инкриминираните деяния, да се допусне напълно произволен механизъм относно начина на тяхното извършване, но не и да се изведат еднозначни и категорични изводи в такава насока. Въз основа на така събраните доказателства, въззивният състав счита, че в случая е възможно да бъдат построени и други различни версии от описаната в обвинителния акт“, пише в заключение съдът. Решението му обаче не е окончателно и прокуратурата може да го атакува пред Върховния касационен съд.

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Головодници!
Головодници!
08 февруари 2023 13:37
Гост

Пореден ритник за каскетите и специално за Пръскачката „сътворила“ тази идиотия за която скоро ще се плаща, а тя се издигне и от Пръскачка стане фонтан във ВКП!

“Ние сме съдебната власт, Лозане!”
“Ние сме съдебната власт, Лозане!”
08 февруари 2023 13:30
Гост

На нашата „съдебна власт“ и трябват няколко отрязани глави с биоматериал от извършителя. А дали и това ще им стигне? Очаквам да извадят на преден план процесуални недостатъци при събирането на главите…

123
123
09 февруари 2023 18:39
Гост

Еми трябва видеоклип, как извършва теростични действия, след това да се установят, щети близки на убити, че е възможно да е любителски филм с актьори. А и да е сниман с негово съгласие.

Манолев
Манолев
08 февруари 2023 12:41
Гост

Внимавайте как се снимате. Това е извода

Нищо ново
Нищо ново
08 февруари 2023 12:51
Гост

Поръчкоратурата може да повдигне обвинение и за неправилно дишане, стига то да е засегнало интереса на кукловодите им от ДПС и ГЕРБ.

Мавродиев
Мавродиев
08 февруари 2023 12:30
Гост

Поредната доза простотия и комедия от родната прокуратура. Вие хора там явно се учите сега на професията, която на свой ред е изключително млада. Само от има няма 10 години има професия прокурор в световен мащаб и няма от къде да почерпите опит. Разбирам ви.

Прост, по-прост, Гешев.
Прост, по-прост, Гешев.
08 февруари 2023 12:34
Гост

Колкото умен шефа, толкова и подчинените му, въпреки че последните съм сигурен, че имат повече умствен багаж и правен капацитет от него.

Андреев
Андреев
08 февруари 2023 12:41
Гост

Нищо чудно

Личност Х
Личност Х
08 февруари 2023 12:29
Гост

Е така работи ГЕРБ пропагандата и бухалката. Ако не сте наясно да кажа реален случай. Идват едни господа и се представят авторитетно за господа от правораздавателните органи. Казват ти да направиш каквото се изисква от теб (да се разбира от ръководството на ГЕРБ) и ако не искаш да го направиш ти се казва, че ще „ти намерят нещо или на твоето дете примерно“. Ако детето е над 10 годишно, нали. Все пак не са животни тия хора :D. Та така де. Ставаше дума за бивш кмет, който не искаше да разписва безразборно разрешителни за строеж. Това по дърто време, но… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 12:32
Гост

ОПГ „Каскет и Тиква“

Личност Х
Личност Х
08 февруари 2023 12:43
Гост

Еми не каскет. Това се случваше по времето на друга велика персона, която се махна от политическия живот, сега си бачка за много добри пари при един българин, който има бизнес в САЩ и има нужда от „консултант“ за Балканския полуостров – става дума за Цветан Цветанов. Никой в България не му търси отговорност за купищата репресии и ченгесарско поведение, което разболя не малко хора. А също и за времето на Ботьо Ботев.

Данаил
Данаил
08 февруари 2023 16:49
Гост

Тъжна гледка.

Андреев
Андреев
08 февруари 2023 12:41
Гост

Както писах горе, нищо чудно да е точно така.

Тошков
Тошков
08 февруари 2023 12:26
Гост

Поредната излагация на прокуратурата

Milenite
Milenite
08 февруари 2023 12:24
Гост

Еми прокуратурата само на база снимка с униформа ли са решили да съставят обвинение?
(Плясвам се по челото)

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 12:32
Гост

Колега, чело нямаше да ти остане, ако трябваше да се плясваш всеки път, когато главния каскет или калинките му сътворят поредната идиотщина.

Бойко
Бойко
08 февруари 2023 16:52
Гост

Тя най- добре да повдигне обвинения срещу тези, които го заслужават. Ама гуруто им не го позволява.

Име
Име
08 февруари 2023 12:22
Гост

Много екзотика последните години, явно е нормално – едни пък ги съдиха, че са манипулирали софтеура на пръскачките пред Парламента.

А имаше и един случай, обадили се на един Министър-председател, едни студенти, та ги осъдиха, за нелепа шега и това – сериозно го направиха.

Млад каскетолюбител
Млад каскетолюбител
08 февруари 2023 12:19
Гост

Родната Каскетура доказва опит за държавен преврат чрез хакване на пръскачките за вода пред парламента, та този щом е с военна унифрма, значи минимум престъпление срещу мира и човечеството! Не са прости каскетите, а съдиите са корумпирани!

Тошков
Тошков
08 февруари 2023 12:25
Гост

Мале, това си беше реална глупост от родната държава. И Европа тръгнала да ни говори за правосъдие. БЕ бегай бе.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 12:12
Гост

Съдията е Венелин ИВАНОВ, а не ДИМИТРОВ.

Пашов
Пашов
08 февруари 2023 12:25
Гост

Слуват се грешки де. Какво сте се наредили да биете тъпан. Тази статия е информативна, няма никой да ходи да търси конкретниия човек

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 12:51
Гост

Да не би вие да сте я писали, че се впрягате толкова. Като е информативна защо чак след 10-14 дни ни информират. Решението е обявено на 30.01.

Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 12:11
Гост

Председател на състава е съдия ВЕНЕЛИН ИВАНОВ, а не ДИМИТРОВ, както сте посочили.

Демирев
Демирев
08 февруари 2023 12:24
Гост

Защо? Има и Димитров ли? И ще се получи объркване или да покажете, че знаете кой е?