Над 120 000 лева е вече сумата за обезщетения, която прокуратурата е осъдена да плаща на оправданите за източването на „Кремиковци“. Делото срещу бившия шеф на дружеството Александър Томов, финансовия директор Божко Бонев, Александър Гарибов и Иван Иванов приключи с оправдателни присъди след 12-годишна съдебна сага, а сега Томов, Бонев и Гарибов съдят държавното обвинение за над 900 000 лева, като в крайна сметка парите се изплащат от държавния бюджет.

Както „Лекс“ писа вече, на първа инстанция Софийският градски съд (СГС) уважи частично исковете им, като им присъди общо 82 000 лева обезщетения, но и тримата обжалват решенията на съда.

Така, Софийският апелативен съд (САС) вече е увеличил повече от два пъти обезщетенията за бившия финансов директор на „Кремиковци“ Божко Бонев, показа проверка на „Лекс“.

На първа инстанция прокуратурата беше осъдена да му плати 27 000 лева, от които 12 000 лева за неимуществени вреди от незаконно обвинение, а останалите за разноски. Бонев беше поискал над 100 000 лева, но съдия Любомир Василев от СГС се мотивира, че такива обезщетения се присъждат, когато пострадалите са били задържани и осъждани на някоя от инстанциите. Освен това, според съдия Василев, като пълномощник и част от ръководството на „Кремиковци“, Божко Бонев „носи своята морална вина за най-тежкия индустриален фалит в историята на България“.

Не така мисли обаче втората инстанция, която увеличава обезщетението за неимуществени вреди на Бонев на 25 000 лева и уважава напълно иска му за разноски за 41 300 лева. Така, общата дължима сума на бившия директор в „Кремиковци“ става 66 300 лева или с близо 40 000 лева повече от присъденото на първа инстанция.

Според състава на САС с председател и докладчик Атанас Кеманов, от голямо значение за определяне размера на обезщетението за неимуществени вреди е продължителността на делото срещу Бонев, което се проточи 12 години. Съдът пише, че независимо от сложността на предмета на обвиненията, не може да се приеме, че процесът е приключил в разумен срок, а през цялото време Бонев е понасял всички вреди от това да е обвиняем и подсъдим.

За да увеличи обезщетението му, втората инстанция отчита не само широката публичност на процеса, отразяван от всички медии, но и личността на Бонев.

„Към момента на повдигане на обвинението, ищецът е заемал длъжност „финансов директор“ на голямо промишлено предприятие, което е имало национално значение. Същият е бил известна личност в сферата на металургията“, пише съдът и цитира показания на свидетели, според които след обвиненията Бонев се променил коренно – станал затворен и раздразнителен, отбягвал публични събирания, като пропуснал възможността да започне нова работа. Апелативните съдии обаче не коментират тезата на градския съд, че Бонев носи морална вина за фалита на „Кремиковци“.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Тепърва предстои апелативните съдии да се произнесат и по делата на Александър Томов и Александър Гарибов. Бившият шеф на комбината осъди прокуратурата да му плати общо 50 000 лева, но обжалва решението, защото претендира за близо 700 000 лева. Делото на Гарибов също е в САС, след като на първа инстанция му бяха присъдени само 5000 лева.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Действие
Действие
01 юли 2019 16:40
Гост

Защо спим? Защо оставяме престъпниците да бъдат оправдани, че и да им плащаме обезщетения после, от собствения си джоб на данъкоплатци, сякаш малко са ни ощетили те с милионите, източени от дъжавата, за които сега биват оправдани?

Анонимен
Анонимен
28 юни 2019 13:32
Гост

Българите пак ще плащат от името на некадърната прокуратура?

Анонимен
Анонимен
28 юни 2019 10:55
Гост

Явно никой не е виновен за източването на Кремиковци.

Фарс
Фарс
28 юни 2019 10:51
Гост

Божко Бонев хем носи вина, хем го обезщетяват.

Анонимен
Анонимен
28 юни 2019 10:52
Гост

Тези, които докараха „Кремиковци“ до фалит, носят и морална вина за съдбата на работниците там и техните семейства.