Трябва ли да бъде осъден човек, отнел живот в защита на семейството си? Този въпрос са поставили учениците от 10 „а“ клас на Гимназията за изучаване на романски езици в Бургас пред съдия Румен Йосифов от Административния съд в града по време на открития урок по „Право“.

От съда съобщиха, че гимназистите сами са насочили разговора към нашумелия случай с пловдивския лекар Иван Димитров, който застреля крадец в гаража си. Те попитали съдия Йосифов как би приключил подобен казус.

Магистратът им обяснил, че съдът е този, който ще реши дали лекарят е виновен и какво да е наказанието му. „Обществото получава информация от медиите, но за да бъде произнесено съдебно решение е необходимо време, доказателства и факти, които съдът да изследва и анализира“, е казал съдия Йосифов на учениците.

Той цитирал текстовете от Конституцията, според които всяко посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление, а обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда. „Всеки случай трябва да се разглежда много внимателно и прецизно, за да се установи истината“, е казал магистратът на гимназистите.

Съдия Румен Йосифов е представил пред десетокласниците текстовете от основния закон, разяснил е смисълът от съществуването на трите власти и необходимостта от баланс между тях. Разказал им е и любопитни факти от историята на конституционализма по света.

Лекцията пред учениците от ПГРЕ „Г.С.Раковски“ е част от Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката, чиято цел е да повиши правната култура на младите хора.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Memento
Memento
10 март 2018 11:04
Гост

Добра идея, особено предвид печалното гражданско образование в училище.