Служител на Националната агенция за приходите (НАП) е арестуван в София с 15 000 лева подкуп от бизнесмен. Това съобщиха градският прокурор на София Емилия Русинова и шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

Служителят е бил в екип със свой колега, за да направят ревизия на фирма и казали на управителя, че ще му бъде съставен акт за 800 000 лева за недекларирана печалба. Последвала среща на паркинг и след това в лоби бар на хотел, на която било обяснено на бизнесмена, че може да му се размине, ако плати 45 000 лева. Тогава данъчните щели да му съставят акт само за 16-20 хил. лева и отделно трябвало да им плати на три транша уговорената сума. Те дори подчертали, че му правят отстъпка, защото иначе вземали по 8%.

От МВР и прокуратурата признаха, че бизнесменът не е подал веднага сигнал срещу корумпираните данъчни, а това е станало след известно време и преговори за плащане. Мъжът поискал отсрочка, защото му било казано, че трябва да плати цялата сума до януари.

В крайна сметка, вчера е последвала нова среща с един от служителите на НАП, на която му предал първия транш от 15 000 лева и данъчният бил задържан.

Обяснението на бизнесмена пред разследващите било, че счетоводството било водено добре, но по някакъв начин му било изчислено, че има несъответствие от 800 000 лева. Според шефа на ГДБОП обаче, човекът заслужава благодарност, защото отишъл и се оплакал.

„Призовавам всички български граждани, които са пострадали от такива корупционни практики, които се опитват да налагат държавни служители, да ни съдействат, като дойдат и ни съобщят“, каза Спиридонов.

Прокурор Русинова пък каза, че по непотвърдена още информация, задържаният данъчен вече веднъж е бил отстраняван от НАП във връзка с обвинение за извършено престъпление, но впоследствие е бил възстановен на работа.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Предприемач
Предприемач
29 ноември 2018 15:16
Гост

Много е полезно, че разбрахме какъв е процентът на данъчните, да си заделим провизии за догодина.

Ало измамник
Ало измамник
29 ноември 2018 15:10
Гост

Тоя какъв е будала! Как ще се води добре счетоводство и ще има несъответствие.

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2018 15:09
Гост

Нападжийте вместо да се захванат с некоректните фирми и тези, които източват ДДС, хванали да се занимават с изрядните.

Черен петък
Черен петък
29 ноември 2018 15:06
Гост

Не знаех, че и за подкупите има отстъпка.

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2018 15:03
Гост

На този със сигурност не му е за първи път да взима рушвети.