Служител от Дирекция „Жандармерия“ към МВР участвал в организирана престъпна група за производство и разпространение на нелегален тютюн. Той е заловен в момент на транспортиране на стоката. Това съобщи днес говорителят на специализираната прокуратура Сийка Милева.

Тя обясни, че ГДБОП е разбила три нелегални бази в област Русе, в които са се съдържали съоръжения за обработка на тютюн с уреди за омекотяване, нарязване и пакетиране. В складовете са се произвеждали около 1 тон за пушене седмично. Всяка база си имала отговорник, който разпространявал тютюна на клиенти. Част от задържаните членове на организираната престъпна група са хванати в момент на производство. 11 души са обвинени за участие в организирана престъпна група с цел притежание и разпространение на акцизни стоки без бандерол. 10 от тях са арестувани на 12 юни и Специализираният съд вече е определил постоянен арест на петима от тях, двама са под домашен арест, а трима са пуснати под парична гаранция. Жандармеристът е задържан вчера, а днес спецсъдът го остави зад решетките.

Ръководителят на групата беше създал организация за закупуване на тютюн на листа, след което суровината се е обработвала от други членове на групата. Нарязаният тютюн за пушене се продавал на цена от 45 лв. за килограм. Акцизната ставка, която е трябвало да се плаща, е в размер на 152 лв. на килограм. Държавният бюджет е ощетен с 3 млн. лева. Установена е и книжарница в град Гоце Делчев, в която се поръчвали етикети с надписи на известни марки цигари. Продукцията се е пласирала в пластмасови кофички от един килограм, със залепени етикети на известни марки“, поясни днес говорителката на спецпрокуратурата.

За да се продава по-добре, тютюнът се е обработвал допълнително с ароматизатори. При обиските са иззети над 360 кг тютюн, тефтери с черно счетоводство, като според записаното в тях в някои периоди групата е имала печалби от над 100 000 лв. месечно.

Сийка Милева обясни, че служителят от жандармерията е задържан при транспортиране с личната си кола на над половин тон тютюн за пушене в 30 чувала. По думите й той транспортирал стока и с униформа, за да не го спират колегите му. Спирал е автомобила с нарязания тютюн на паркинга на жандармерията, докато е работил като полицай. Служителят е в дирекцията от 2015 г.

Групата е действала от 2017 година. „Информация за нея беше придобита в края на миналата година в Благоевград. Интересното в случая е засягането на държавния бюджет чрез неплащането на дължими акцизи за тютюневи изделия, отделно се засягат интересите и на легалните производители на тютюневи изделия. На тези 360 кг, заловени по време на акцията, дължимият акциз е над 52 000 лева“, казаха от прокуратурата.

2
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Оксиморон
Оксиморон
25 юни 2019 15:51
Гост

МВР-то ще гони престъпността по високите етажи, когато самото то е затънало в произвол и дребни престъпници.

Анонимен
Анонимен
16 юни 2019 17:48
Гост

Голяма работа. Прокуратурата да каже какво става с проверките по Апартаментгейт, а не да ни занимава с кокошкарски истории.