Служителят на ДАНС Недко Добчев и трима иманяри са арестувани при опит да продадат златен венец за 2 млн. евро.

Те са участвали в престъпна група, която се е занимавала с търговия на културно-исторически ценности и са били задържани при опит за сделка в Симеоновград. На пресконференция днес бяха показани златният венец, който е трябвало да бъде продаден за 2 млн. евро, както и още три златни накита.

От думите на шефа на ГДБОП Ивайло Спиридонов стана ясно, че информация за дейността на групата е била получена в края на юли. В разработката активно са участвали служители от сектор „Културно-исторически ценности“, които чрез оперативна комбинация са успели да организират сделка за продажбата на венеца в понеделник, при която първоначално са били задържани 7 души.

Наблюдаващият прокурор Сийка Милева обясни, че Недко Добчев се е занимавал с координация между иманярите и купувачите, но проверявал и надеждността на клиентите, които са проявявали интерес към предметите.

„Има изготвени експертни справки на намерените вещи, които сочат, че те представляват културно-историческа ценност. Това е антично злато“, каза зам.-главният прокурор Иван Гешев и добави, че накитите ще бъдат предадени на Националния археологически музей. До момента не е ясно откъде е добито съкровището.

За разкритата схема и конфискуваните от иманяри златни антични предмети съобщи вчера премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет.

От прокуратурата съобщиха днес, че са внесли искане в Специализирания наказателен съд за постоянно задържане на четиримата обвиняеми. Освен Добчев, задържани са още Димитър Андинов, Петър Влаев и Антон Ивов.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Иманяр
Иманяр
11 октомври 2018 15:43
Гост

Разграбиха жалката ни държавица, или това което е останало от нея. Най- тъжното е, че когато се обърнеш към служител на реда не знаеш до колко е корумпиран, или дали се води от личен интерес. Тези продават национална реликва, за да си оправят живота без дори да са в час за истинската й стойност.

Око за око
Око за око
11 октомври 2018 15:48
Гост

Не виждам защо след като държавата е за едни майка, а за други мащеха, на нас да ни пука за нея. А как се живее на една мижава заплата.

Мунчо
Мунчо
11 октомври 2018 15:24
Гост

Какво доживяхме. Хора, които трябва да се грижат за държавата и да се борят с престъпността, да участват в престъпни схеми.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2018 15:06
Гост

Този опит им е неуспешен, но не се знае дали не са продали нещо друго преди това.