Прокуратурата е започнала разследване срещу служителка на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Търговище за нарушение на карантинните мерки против COVID-19.

От държавното обвинение съобщиха, че жената ще бъде привлечена към наказателна отговорност, след като бъде излекувана.

На 1 октомври ѝ бил направен служебен тест за коронавирус, след като почувствала неразположение. Два дни по-късно резултатът от теста се оказал положителен. Неин колега от здравната инспекция ѝ връчил предписание за 14-дневна задължителна карантина.

Вчера обаче свидетели подали сигнал, че заразената служителката от РЗИ в Търговище е напуснала дома си, като с това е нарушила наложените ѝ карантинни мерки. Наказанието в Наказателния кодекс за нарушени мерки по време на епидемия беше завишено през пролетта и вече предвижда до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Това е поредно дело за нарушаване на карантинните мерки срещу коронавируса в последните месеци, като само преди седмица именно в Търговище мъж беше осъден на 3 месеца затвор при строг режим и 10 000 лева глоба. До ефективната присъда се стигна, след като мъжът се завърнал от Белгия и трябвало да бъде под 14-дневна карантина, но само за няколко дни три пъти нарушил мерките за задължителна изолация. Присъдата обаче беше произнесена при условията на задочното производство, тъй като подсъдимият пак не е бил открит.

От Националния оперативен щаб пък обявиха вчера, че задължителната 14-дневна карантина вероятно ще бъде намалена.

Освен това се смекчават и условията, при които заразен човек може да напусне дома си. В момента, за да бъде освободен носител на вируса, той трябва да даде отрицателен PCR-тест. От щаба поясниха, че изследване вече няма да се изисква, ако хората нямат симптоми, придружаващи заболявания и не са в рискова група.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Окръжен съдия
Окръжен съдия
11 октомври 2020 16:03
Гост
Окръжен съдия
Окръжен съдия
09 октомври 2020 19:47
Гост

Да обърна внимание – долния минимум на глобата в нормата на чл.355,ал.2 НК не е 10 000лв , а е само 10лв (ДЕСЕТ ЛВ). Справка- закона за изменение на НК от 14.03.2020г (ДВ бр.23/2020). това обаче убягва както на прокуратурата, така и на много от съдилищата, а за жалост – и на адвокатите, които трябва да защитават клиентите си.

Касационен съдия
Касационен съдия
10 октомври 2020 14:43
Гост

Смешен коментар, нека тогава всички щъкат наляво-надясно, кой болен, кой не, а самият факт, че наричате страха „имагинерен“ говори колко ви е умственият багаж, жалко, че такива почват да вярват, чак като се заразят сами и дотогава само пръскат глупавото си мнение наляво-надясно.

Окръжен съдия
Окръжен съдия
10 октомври 2020 21:40
Гост

И кое му е смешното ? От мнението Ви става яне сте юрист, не знам защо се пишете касационен съдия. Аз Ви посочвам точните аргументи, а от ваша страна ,поради липса на аргументи -само обиди. Всички ще се заразим, това е ясно,можем единствено да се надяваме, когато дойде -да мине по-леко. А като се изолирате в къщи или слагате маски ,какво си мислите – че този вирус ще изчезне от само себе си ли ? Не, той е тук и ще остане тук -като рак, като ебола, като всяка друго болест ; може да се поограничи действието му ,но няма… Покажи целия коментар »

Окръжен съдия
Окръжен съдия
09 октомври 2020 17:47
Гост

не разбрахте ли ,че с ненужната задължителна карантина ви подготвят за лъдещото поредно ограничаване на правата ? Карантината изобщо е ненужна , под карантина да стоят онези, дето се боят от заразяване. Вижте Швеция и разберете -свободата е по-важна от имагинерния страх. Но правителствата искат да ви накарат да ви е страх.За да ви държат в подчинение !

Касационен съдия
Касационен съдия
10 октомври 2020 14:44
Гост

Рядко глупав коментар, дано ваши близки не се заразяват и да видите какво по-точно представлява „имагинерното“ заболяване от първо лице, но тогава вече ще е късно.

Окръжен съдия
Окръжен съдия
10 октомври 2020 21:42
Гост

кой каквото пожелава другиму -него първи го стига същото

Окръжен съдия
Окръжен съдия
10 октомври 2020 21:46
Гост

Кое му е глупавото ? Аз съм в рисковата група, страдам от високо кръвно и диабет. Нужно ли е да се страхувам ,че ще умра, щом като така или иначе някой ден ще умра -като всеки един на тази земя ? Затова страхът е имагинерен -от смъртта няма спасение, ако се затворим в къщи,опаковани в маски и ръкавици и живеем в ежедневен страх от смъртта тогова защо изобщо живеем ? Затова не нося маска и в залата първото, което казвам на страните е,че в моята зала никой не е длъжен да носи маска, а когато говори трябва задължително да я… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 15:33
Гост

Безобразие!

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 15:33
Гост

Задължителната карантина трябва да се спазав и точка!

въпрос
въпрос
09 октомври 2020 16:27
Гост

Държавата дали е осигурила механизъм да снабдява с храна и лекарства лицата под карантина? В Ухан хора със специални облекла ежедневно носиха храна и лекарства, а в България-да си виждал система за раздаване на храна и лекарства?

Лазар
Лазар
09 октомври 2020 15:30
Гост

И това е служителка на Регионалната здравна инспекция! Какъв пример дава?

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 12:44
Гост

Ако отиват някой да си нагледа бизнеса по време на карантината си и обикаля страната, тогава си е за затвор. ако обаче има нужда от лекарства или да си метне боклука, друго е

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 12:44
Гост

Има хора, които може да са заразени и цялото семейство да седи у дома под карантина, да нямат близки, които да дойдат да им помагат с покупките, а те самите нямат пари да поръчват през платформте, защото извинете, но там цените са завишени, а продуктите изобщо не са нито по-хубави, нито по-различни от тези в ЛИДЛ и Кауфланд, но са с лев отгоре. Е мерси. Еми как да не излизат такива хора. Ще се дегизират от мъж на жена и пак ще излезе.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 12:43
Гост

Абе хайде бе. Човека убил Милен Цветков му гласяха 10 години, тука за нарушена карантина 5 години. Това е несериозно

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 15:34
Гост

напротив!

Лелиева
Лелиева
09 октомври 2020 12:42
Гост

Уви те не разбират, че могат да са животозастрашаващи за възрастни хора

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 15:31
Гост

разбират, но не им пука просто

Asparuhov
Asparuhov
09 октомври 2020 12:40
Гост

Бее то няма и как да не излизат бе. Боклука кой да им хвърли егати?

Мавродиева
Мавродиева
09 октомври 2020 12:40
Гост

Определено говорим за пълен позор. Може да зарази хората

Нешев
Нешев
09 октомври 2020 12:39
Гост

Пълен позор.

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 12:38
Гост

Бива ли такова нещо?

Анонимен
Анонимен
09 октомври 2020 12:37
Гост

Това не е престъпление

Окръжен съдия
Окръжен съдия
09 октомври 2020 12:21
Гост

Още ли не разбраха гешефтарите, че тук престъпление няма, а само административно нарушение ? Добре, че по тези дела, които стигнаха до втора инстанция, ние постановихме оправдателни присъди, за да спре този позорен напън на прокуратурата .Поне при нас ,де….за Търговище не знам …щом като има дори ефективна присъда при липса на престъпление .

още недоразбрал
още недоразбрал
09 октомври 2020 16:29
Гост

Може ли пример от съдебната практика?

Окръжен съдия
Окръжен съдия
09 октомври 2020 19:32
Гост

Практиката е на ниво въззивна инстанция. До момента в Окръжен съд Благоевград дойдоха само две дела и двете завършиха с оправдателни присъди , в различни състави. А освен това адвокатите намериха и друга възможност -тъй като предписанието е административен акт, го атакуват пред Административен съд. До момента няколко такива са прогласени от Административен съд за нищожни ,а в този случай също няма да има престъпление.

Окръжен съдия
Окръжен съдия
09 октомври 2020 19:44
Гост

А идеята е в следното : КОВИД 19 не е „заразна болест по хората“ ПО СМИСЪЛА,който законодателя е вложил в 355 НК. Прокуратурата не осъзнава, че за да има престъпление първо трябва да посочи поради какви съображения счита, че КОВИД 19 е „заразна болест по хората“. И това трябва да бъдат не разсъждения от типа „ами то е известно,във вестниците го пише“, а конкретни, правно обосновани аргументи. А такива няма -заразността при КОВИД е по-ниска от сезонния грип и поради това същия ДОРИ И КЪМ МОМЕНТА не попада в законовата класификация за „заразна болест по хората“. А за да има… Покажи целия коментар »