Главният секретар на Върховния административен съд Александър Николов и Силвия Илиева, главен експерт – юрист в прокуратурата са двамата кандидати, допуснати до участие в конкурса за главен секретар на Висшия съдебен съвет.

Третият кандидат – Лилия Стратиева, която е била служител в Министерството на правосъдието, а сега в прокуратурата, не е била допусната, защото няма изискуемия юридически стаж от поне 8 години. Според правилата за провеждане на конкурс за главен секретар на ВСС, тя може да подаде жалба до съвета в тридневен срок от обявяване на списъците с кандидати.

Александър Николов започна работа в администрацията на Софийския градски съд по времето, когато Георги Колев беше негов председател. След като Колев беше избран за шеф на Върховния административен съд, Николов го последва там. През последните години е главен секретар на ВАС. Той е председател на Управителния съвет на Сдружението на администрацията в органите на съдебната власт.

Силвия Илиева има опит в администрацията на Висшия съдебен съвет. Била е началник на отдел „Нормативна дейност и процесуално представителство“ към съвета. През 2014 г., след пенсионирането на тогавашния главен секретар на ВСС Славка Каменова, Силвия Илиева е определена за изпълняващ длъжността. Била е временен ръководител на администрацията до избора на Димитър Тончев за главен секретар. Малко по-късно Силвия Илиева се мести на работа в прокуратурата. Там тя подпомага дейността ѝ именно във връзка с ангажиментите на главния прокурор в кадровия орган.

Събеседването с двамата кандидати ще се проведе на 5 юни в сградата на Висшия съдебен съвет.

Постът се оваканти в началото на годината, когато Димитър Тончев беше пенсиониран.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
4авдар
4авдар
14 май 2018 12:36
Гост

Дано да изберат някого, защото в последно време ВСС все отхвърлят кандидатите.

Anonimen
Anonimen
14 май 2018 12:36
Гост

Tova za men e li4no otno6enie.

Минувач
Минувач
14 май 2018 12:26
Гост

Много правилно е, че има изискване за стаж от 8 години. За този пост се изисква опит.

5-ко
5-ко
14 май 2018 12:33
Гост

Не съм съгласен. Лилия Стратиева има достатъчно опит. И как така изчислиха, че точно осем години са необходими?