Служители от Върховния касационен съд (ВКС) обвиниха Висшия съдебен съвет (ВСС) в непряка дискриминация, поискаха да получат поне по 2,3 заплати премия за натовареност и заплашиха със съд, ако това не се случи. Това става ясно от писмо на служителите до председателя на бюджетната комисия Боян Магдалинчев и всички членове на съвета.

Причината за реакцията им е решението на ВСС от 25 ноември т.г., с което за първи път определи премии за натовареност на съдиите, каквито са изискванията в чл. 233, ал. 6, изр. първо от Закона за съдебната власт (виж карето).

Така за изключително натоварените магистрати, в това число и тези във ВКС и Върховния административен съд, получават по 2,7 заплати, във високо натоварените – по 2,3 основни възнаграждения, а за останалите магистрати (средно и ниско натоварени) – по заплата и половина.

Същевременно на основание чл. 233, ал. 6, изр. второ и чл. 345, ал. 5 от ЗСВ пък на специализираните съдилища и на служителите там беше определен бонус в размер на 2,3 заплати. А всички останали служители, включително и тези във ВКС и ВАС, получават по заплата и половина (виж повече туктук и тук).

Заради разликата в размера на премиите с колегите им от спецсъдилищата, служителите от ВКС обвиняват ВСС в неравно третиране и настояват и те да получат по 2,3 заплати отгоре.

Считаме, че това е недопустимо от гледна точка на определяне на допълнителни възнаграждения, доколкото съгласно чл. 359 от Закона за съдебната власт за неуредените случаи се прилага Кодексът на труда, а съобразно разпоредбата на чл. 8 от Кодекса на труда е установен принципът на добросъвестност при упражняване на трудовите права и задължения, като при осъществяването им не се допуска пряка или непряка дискриминация… Макар ВСС да не е работодател при осъществяване на правомощията си, е допуснал, формално позовавайки се на приети от самия ВСС правила, да се отклони от основен принцип за недопускане на всякакви форми на дискриминация и неравно третиране. Осъществяването на сходни дейности от страна на съдебните служители в различни органи на съдебната власт, които са с изключително висока натовареност, не дава основание да се прилага диференциран подход при определяне на техните възнаграждения, включително разпределението на допълнителни такива. ВСС следва да се ръководи от тези принципни законни положения, като осигурява равни условия на труд и равно третиране, без оглед на субективни критерии“, се казва в писмото.

Служителите твърдят, че при наличие на бюджет и добросъвестно и точно изпълнение на задълженията и постигнати резултати, липсват нормативни основания да не им се разпределят средства за бонуси, след отчитане на индивидуалния принос, инициативност и новаторство, постигнати значими резултати и действия при рискови и извънредни обстоятелства.

ВСС е допуснал непряка дискриминация, каквато не е допусната при определяне на възнагражденията на служителите в специализираните съдилища, където при изключително висока натовареност е определен съответно по-висок коефициент, както на съдиите, така и на служителите. При специализираните съдилища е отчетено, че в по-високо натоварените съдилища по-високо са натоварени както съдиите, така и съдебните служители, а при всички други съдилища различната степен на натовареност е отчетена само при съдиите, но не и при съдебните служители. Така на съдебните служители в изключително натоварените съдилища е определен същият коефициент, както в най-слабо натоварените, т.е. еднакво са третирани различни категории служители – тези в изключително високо натоварен съд, за които е определен коефициент, равен на този, който ще получат служители от най-ниско натоварените съдилища“, твърдят служителите.

Според тях с решението на ВСС се постига отрицателен резултат и се засягат по неблагоприятен и несправедлив начин служителите в по-високо натоварените съдилища, като им е определен равен коефициент.

Те настояват кадровиците да преразгледат решението си и да им определят по 2,3, а не по заплата и половина отгоре. При липса на реакция от ВСС, служителите от ВКС заявяват, че ще потърсят правата в съда с „оглед недопускане създаването на практика за непряко дискриминиране на служителите във ВКС, заети с дейност по подпомагане на правомощията на съдиите в условията на най-висока натовареност, за разлика от друга категория съдебни служители, на които е прието, че се следва определяне на допълнително възнаграждение в по-висок размер“.

Въпросът за премиите на служителите в изключително и високо натоварените съдилища беше обсъждан от членовете на ВСС. Те изтъкнаха, че ЗСВ (чл. 233, ал. 6, изр. първо) не предвижда допълнителни трудови възнаграждения за натовареност за служителите, а само за магистратите, като за последните бяха отпуснати целево от държавата малко над 9 млн. лв. Заради това ВСС реши хората от администрацията да получат по заплата и половина на основание на правилата за ДТВ – за толкова стигат икономиите от бюджета.

Същевременно в ЗСВ изрично са предвидени до 6 заплати за служителите в спецсъдилищата (чл. 345, ал. 5).

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Правилно
Правилно
03 януари 2022 13:47
Гост

Справедливо ще бъде да вземете заплатите на предсетателя на Комисията по натовареност към ВСС и ги разпределите на служителите.
Тя без това участва в толкова много проекти ,че не и трябва заплата.

Кет
Кет
01 януари 2022 14:59
Гост

А может и стоило бы

Адвокат със сак
Адвокат със сак
26 декември 2021 21:42
Гост

20 години практикувам – такава премия не съм видял.

При това съм в пъти и в пъти по-натоварен – защото съм в частният бизнес, където – няма ред удобства и аз съм свързан с разходки по инстанции.

Не се оплаквам обаче.

Става ми интересно – как имат просто наглост, след като се чака с месеци Решение – има вулгарност, безпристрастност – отсъства, всичко е пунта-мара един вид.

Би следвало да получават високи заплати – ако са обективни, а не – да играят игри.

Не им завиждам – те нямат идея за какво да ги харчат.

Та викате- не било истина чипирането?
Та викате- не било истина чипирането?
25 декември 2021 10:22
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
jurist
jurist
24 декември 2021 17:59
Гост

За да няма дискриминация, вместо да вдигат техните, да намалят на другите. Толкова пари се харчат а качеството на услугата един човек сигурно няма да е доволен. Съдиите дерибействат безнаказано и няма нито звукозапис, нито работещ инспекторат към който да обърнеш. Трябва със скрита камера за господари на ефира ли да ги снимаме? Ако е нещо драстично просташко, което даже някой като Рачков да разбере че е нередно би могло, но иначе. Правиш искания, после четеш в протокола не са отразени. Три дни от заседанието да го оспориш, а го изготвят след седмица. Що за нормативна гавра е това. И… Покажи целия коментар »

Адвокат със сак
Адвокат със сак
24 декември 2021 11:22
Гост

Не съм получил за 20 години стаж – 1 лев.

Натоварен съм като тях и си мълча.

Може би – не знам.

Анонимен
Анонимен
24 декември 2021 11:05
Гост

Като не им харесва да хващат пътя!

аман бе
аман бе
24 декември 2021 7:25
Гост

Точно във ВКС се постъпва с връзки и протекции.
Малкото изключения-само потвърждават правилото.
Случайни-почти няма.
А заплатите хич не са ниски.
Само за сравнение-професор от БАН е с 1200 лв заплата. Осигуровки-сам си плаща. Пари за дрехи-няма. При напускане-обезщетение-няма. Бонус за ЧНГ-точно нула лв.

Гост
Гост
24 декември 2021 0:44
Гост

Проблемът касае нарушени права и не само тези на служители на Върховния касационен съд, но очевидно само те имат смелостта да повдигат въпрос за разпределение на финансови средства по един несъответен на общи принципни правни положения начин. Няма как да бъдат предявени права от името на други засегнати лица, а некоректно е да се използват изрази като “заплашиха със съд”, доколкото в нормалните общества правата се защитават именно пред съда.

Г-ца Вера
Г-ца Вера
23 декември 2021 18:31
Гост

Служителите във ВКС са най-ниско натоварените изобщо в съдебната система. Срамота е да претендирате допълнителни средства за натовареност.
Нима не получихте такива от бюджета на самият съд?
Защо не сте споменали, че сте получили допълнителни възнаграждения в писмото?

Служител
Служител
23 декември 2021 21:28
Гост

Много е лесно да се пише наизуст. Първо си направете труда да разберете истината и след това взимайте отношение.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 15:20
Гост

Тия пък с това субсидиарно прилагане на Кодекса на труда? Ами като го прилагате субсидиарно, защо никой не спазва разпоредбите на КТ за работното време например и за обедните почивки? Всеки идва и си тръгва когато си пожелае или не идва изобщо на работа, а като излязат да обядват, минават едно 2 или 3 часа в запивки и сладки приказки.

наглярщина
наглярщина
23 декември 2021 14:34
Гост

Как смеете да имате претенции, при огромния срив в частния сектор. При частника 13-та заплата няма, то и редовни заплати често няма, а ида има заплати са несравнимо по-ниски от заплатите в съдебната система, а има съкращения.
Драстичен икономически срив, но пък към Съдебната система-се изсипва рог на изобилието.
Който е несъгласен, и смята,че е е недооценен-напуска.
Дискриминация има-в съдебната система бонуси , привилегии и свръхзаплати,неплащане на осигуровки , в частния сектор-тотален срив. Редно е субсидията да бъде напалена, да се спрат бонусите, парите за дрехи, да се спре неплащането на осигуровки,и парите да бъдат дадени на изнемогващите хора, извън бюджетния сектор.

Филип
Филип
23 декември 2021 14:21
Гост

Напълно прави са си.

коко
коко
23 декември 2021 13:09
Гост

Ръководството на ВКС си е послужило със служителите, за да продължи да интригантства.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 15:16
Гост

Много ясно!!!

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 13:08
Гост

Ейййй размазахте се от бонуси всички в съдебната власт-нема такова чудо никъде по света.

Скот
Скот
23 декември 2021 12:57
Гост

Смешни сте.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 12:56
Гост

Време е да се разпределят качествено пари. А не да се дават на приятели.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 12:56
Гост

Тези пари са въпрос на чест.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 12:55
Гост

В Парламента се чудят как да разпределят пари и да покриват загуби, които ГЕРБ натрупа. Да им имам „чудесното“наследство, дето викаше Бориосв, че оставя. А тия се гнявкат за смешни суми.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 12:54
Гост

Ама то е ясно, че за натовареност се натаманяват нещата така, че „наши хора“ да си вземат парите. То се знаеше това от преди месеци.

Дагенски
Дагенски
23 декември 2021 12:54
Гост

Еми да се надяваме, че ще си изяснят казуса.

Андибул Морков
Андибул Морков
23 декември 2021 12:53
Гост

Трябва да работите заедно и в разбирателство. Не да се дърляте. Шегувате ли се? Нямаме нужда от това.

Дичо
Дичо
23 декември 2021 14:24
Гост

Стават смешни просто.

Десислава
Десислава
23 декември 2021 12:53
Гост

ВСС са си таковали таковата. Така е.

Чавдар
Чавдар
23 декември 2021 14:22
Гост

Обикновено мислят само за себе си.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 12:51
Гост

Ето. Юристи да се съдят. Евала.

Цеци
Цеци
23 декември 2021 14:23
Гост

Пълен цирк.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 12:51
Гост

Битка за пари. Няма милост.