Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), с изключение на представляващия, председателите на отделения във върховните съдилища, шефове на отдели във ВКП, ВАП и националното следствие, председателите на апелативните, окръжните (в т.ч. и СГС) и районни съдилища и ръководителите на прокуратури (вкл. и СГП), ще имат право на служебни паспорти. Това гласят предложения за промени в Закона за българските документи за самоличност, внесени в парламента от Министерския съвет (виж тук).

В момента право на дипломатически паспорти имат председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и техните заместници, главният прокурор и заместниците му, а от близо 8 месеца – и представляващият ВСС. За останалите магистрати не бяха предвидени нито дипломатически, нито служебни паспорти.

Прави впечатление, че в сегашния проект са изпуснати председателите на административните съдилища и на специализираните съдилища и прокуратури, но пък се предлага право на служебни паспорти да имат и „директорите на окръжните следствени служби и на Столичната следствена служба“. Такива вече няма, защото следствените служби отдавна преминаха към държавното обвинение и в момента са отдели към съответните окръжни прокуратури. Директори няма, има шефове на отдели.

Главният секретар на ВСС и началниците на кабинетите на тримата големи също ще може да ползват служебни паспорти.

В мотивите към законопроекта няма изложени аргументи кое налага тази промяна по отношение на съдебната система. Но ако бъде приета това означава, че върховните съдии и прокурори, както и следователите от НСлС няма да имат право вече на служебен паспорт, както е според сега действащия ЗБДС.

Темата с паспортите по върховете ѝ няколко пъти занима ВСС, като за първи път беше поставена от представляващия Боян Магдалинчев преди две години, когато поиска да се изравни статутът на членовете на съвета с други органи на изпълнителната и законодателната власт. Тогава Магдалинчев заяви, че няма да ползва дипломатически паспорт, но иска ВСС да заеме подобаващо място в нормативната уредба. Тогава мнозинството в съвета реши да поиска изменения в нормативни актове, за да може ВСС като институция бъде включен в Закона за държавния протокол, в правилника по прилагането му и с предложение на промяна на решение на Министерския съвет за това кой може да използва правителствения ВИП на летище „София“ (виж повече тук).

С подготвянето на тези изменения бяха натоварени няколко комисии от ВСС, които включиха дори възможност кадровиците да имат право на билет във влак за спално място в отделно купе, а в самолет – за бизнес класа. Сред другите предложения бяха представляващият ВСС да има дипломатически паспорт, а целият състав на съвета и придружаващите ги лица да може да преминават през правителствения ВИП на летище „София“ (виж повече тук).

В началото на миналата година ВСС изпрати свои представители в работна група на Министерството на външните работи, която подготви промени в законите за протоколната дейност. А през юли м.г. Законът за българските документи за самоличност беше променен чрез преходните разпоредби на ЗМВР и беше предвидено и представляващият ВСС да има дипломатически паспорт.

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любител
Любител
23 февруари 2021 12:00
Гост

От предложенията на мене ми направи най силно впечатление искането им да летят в бизнес класа, минавайки безплатно през ВИП-а на летището.

служебен мидъл фингър са тези паспорти
служебен мидъл фингър са тези паспорти
23 февруари 2021 6:16
Гост

Ама какви служебни паспорти? Има си нормални, „редови “ паспорти. Точка. Привилегии, специални паспорти на база заемано служебно положение са противоконституционни. По тази логика и в хлебопроизводството трябва да им дават служебни паспорти. Никой не е по-голям от хляба, казал народа. Лекари в Ковид отделение също трябва да са със служебни паспорти. Оксиженисти-професия-в която има остър дефицит на кадри-също трябва да са със служебни паспорти-държавата днес има нужда от оксиженисти, не от съдии-мераклии да са съдии- стотици за едно работно място.Асансьорни техници-рядка, дефицитна, и крайно необходима професия-трябва да са със служебни паспорти. Съдии-много, кандидати-още повече, ама асансьорни техници недостигат. Драма… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2021 23:07
Гост

Communism is BACK !

Питагор
Питагор
22 февруари 2021 19:42
Гост

Позор.
Срам.

ала бала
ала бала
22 февруари 2021 18:29
Гост

аз казвам – всички БГ граждане и селяне да имаме и служебни, и дипломатически паспорте…они ша имат – я не? Е от тъй? Я лукова глава ли си сум?

аман от привилегии за номенклатурата
аман от привилегии за номенклатурата
23 февруари 2021 6:20
Гост

Чл 6 ал.2 от Конституциятга забранява привилегии на база служелно положение. Съдия не е нещо повече от хигиенист в мол-напротив, това ,че е съдия доказва само,че е намерил връзки и кой да протежира за него, често даже хигиенистите имат и юридическко образование. Хигиенист, завършил право е лице без връзки, или няма кой да му даде казусите на магистратски изпит.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2021 15:44
Гост

Чак пък право на билет във влак за спално място в отделно купе!

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2021 15:44
Гост

Богопомазаните…

КосмонаФт
КосмонаФт
22 февруари 2021 15:36
Гост

За БДЖ – добре, да си ходят по-често на село, но за самальот е прекалено. Защо не им издават направо и “ открити листа“ за „горещи точки“ по земното кълбо. Ебати пародията.

AnimalMan
AnimalMan
22 февруари 2021 15:18
Гост

Те какво, искат да ги размятат по света, като карти на ФБР ли? Като агенти? Да ги пускат където им скимне?

Харалампи
Харалампи
22 февруари 2021 15:17
Гост

Да дадат и на всички депутати и на кметове и на зам. кметове и на служители на НАП, НОИ, други държавни институции. Така е редно! Как не. Всички трябва да имат бе. Това ти дава привилегия.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2021 15:17
Гост

За мен това са глупости и смукане от пръстите

Серафим
Серафим
22 февруари 2021 15:16
Гост

Според мен е излишно, но щом така са решили

Бобо
Бобо
22 февруари 2021 15:13
Гост

Абе изобщо държавната администрация и държавата, като цяло, се намира в 20ти век. Обаче служебни паспорти дай да раздаваме. Те само кметовете на общини дето нямат паспорти още

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2021 15:13
Гост

Пак някакви странни неща се случват. Пусто да са повече от другите бе. Служебен паспорт чак…

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2021 15:15
Гост

Поредните привилегии. И се чудя кому е нужно това.

Павлова
Павлова
22 февруари 2021 15:12
Гост

В мотивите към законопроекта няма изложени аргументи кое налага тази промяна по отношение на съдебната система.

Ми налагат я лобите и проятели вероятно. Какво да я налага. Те не могат дори да седнат да си измислят обосновка. А и нали никой няма да ги пта.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2021 15:11
Гост

Прави впечатление, че в сегашния проект са изпуснати председателите на административните съдилища, но пък се предлага право на служебни паспорти да имат и „директорите на окръжните следствени служби и на Столичната следствена служба“. Такива вече няма, защото следствените служби отдавна преминаха към държавното обвинение и в момента са отдели към съответните окръжни прокуратури. Директори няма, има шефове на отдели.

Хахаха те мислите, че от МС знаят за тия неща ли?

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2021 15:18
Гост

МС знаят, обаче както винаги се правят на ударени.

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2021 15:10
Гост

Смислено е да им се дадат служебни паспорти

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2021 15:10
Гост

Напълно нелепи предложения.

Drob4ev
Drob4ev
22 февруари 2021 15:10
Гост

А за какво са им тия служебни паспорти? Та е такъв зор да ги имат

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2021 15:19
Гост

Е, така! Просто привилегии да има.