Ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев коментира случая с обвиненията и ареста на кметицата на кв. „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова пред Нова телевизия. Публикуваме интервюто с незначителни съкращения. Заглавието е на редакцията. 

Разбрахме, че посредникът – задържаният бивш кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров е взел парите в заведение кръстовището на ул.“Гурко“ и ул. „Раковски“ от там е отива в друго заведение, където са само двете дами и им дава парите, които е взел по-рано. В кашонче ли им ги предава? Имали броене на банкноти, за да светнат като коледни елхи? Къде са броени според вас парите?

Не са били в кашонче. Парите са били дадени на посредника, завити в лист хартия. Посредникът ги е сложил в чанта. След това е седнал при кметицата и зам.-кметицата. Съвсем целенасочено не ги задържахме в заведението, защото тогава щяхте да ме питате защо арестувате едни невинни хора, които просто са седнали с един човек, а той в чантата си е имал пари. Какво общо имат те с този случай.

Изчакахме да си пият кафе два часа, а доколкото на мен ми е известно, защото използвахме специални разузнавателни средства, част от парите са прехвърлени в чантата на зам.-кметицата, като междувременно посредникът си е взел 20%, които са 14 000 евро.

В заведението ли се прехвърлят парите, вътре, докато пият кафе?

Точно така, това са данните към момента. Снощи сме иззели камерите от заведението. Междувременно целият този процес беше контролиран със специални разузнавателни средства, след това целенасочено изчакахме да се разделят, всеки със своята част от парите. След като нямаха зрителен контакт, посредникът се обади на изнудваното лице, за да потвърди, че е изпълнил ангажимента си. В този момент задържахме посредника в градинката пред Народния театър. Веднага са се качили в колата (кметицата и заместничката ѝ – бел. ред.) и са тръгнали, колегите са започнали да действат и са ги спрели в първия възможен момент пред Министерството на младежта и спорта и то с цел да не изпуснем тази огромна сума, която е осигурена от гражданина. Не можехме да си позволим да изпуснем тази сума.

Иванчева в кой момент е пипала парите и каква част? Те са ги броили ли? В пачки ли са и къде излиза това вещество – в началото и края на пачките?

Не, по всичките банкноти. Парите са били маркирани. Парите са разделени в заведението. Къде точно ги е пипала, вече в колата няма как да контролираме какво правят.

Тоест, с това опровергавате версията за подхвърлени и оставени в незаключен багажник или задна седалка.

Моля ви, да си говорим спокойно и нормално. Кой нормален човек предполага, че 70 000 евро се подхвърлят в кола? Тук, в рамките на шегата, ми се обадиха приятели и попитаха къде да си оставят отворени колите, за да могат и на тях да им подхвърлят.

Адвокат Ирен Савова каза, че колата е била паркирана пред ул. „Московска“ и незаключена.

Вижте сега, работата на адвокатите е да измислят версии, да подпомагат клиентите си и да ги защитават. Това, че са измислили такава версия, която е смешна за всеки, който има нормални ментални възможности…Аз не мога да им забранявам да измислят невъзможни версии. Принципно възможно е и марсианци да са им поставили, да са телепортирали в колата парите. Всякакви варианти има, но са крайно невероятни.

Преди колко време изнудваното лице се обърна към вас, за да може да бъде организирана по начина, по който беше организирана, тази акция?

Делото и въобще действията по отношение на кмета са започнали миналата година. А изнудваното лице, в частност, преди около два месеца, веднага след сформирането на комисията за противодействие на корупцията (КПКОНПИ) се е обърнало към нея, те са ни сигнализирали и ние сме присъединили материалите, с които те разполагат, към нашето досъдебно производство, касаещо кмета на „Младост“.

Чухме, че има 20 срещи и са документирани, явно има звук поне, може и картина, и две от тези срещи са с Иванчева. Къде са били тези срещи и има ли вътре директно споменаване на въпросната сума от 500 000 евро или милион и сто хиляди лева?

Дали са точно 20 не мога да кажа, защото не съм наблюдаващ прокурор, но има множество случаи за срещи в различни формати – посредникът със зам.-кметицата и кметицата, посредникът с изнудваното лице, изнудваното лице с кметицата. Всички тези срещи са документирани. Използвани са СРС, известно ми е служебно какво има в тези разговори, но ако ги коментирам, ще осъществя състав на престъпление.

Иска ли тя парите, тези 500 000 евро, казва ли го в записа?

Аз твърдя, че в тези записи, както съм казвал преди по един друг случай, има всичко, което един прокурор може да мечтае и да иска. Това мисля, че ви е достатъчно.

Много се говори за това как са били набавени парите и че е бил теглен кредит. Съдействали ли сте, за да бъде взет този кредит?

Нали не мислите, че съм станал поръчител на някой кредит, за да си свърша служебната работа. Не съм съдействал, не съм се обаждал на никой банкер, засега такава процедура в НПК – теглене на кредит, няма. Но това в рамките на шегата.

Сериозната част от това е, че службите, едва ли ще издам държавна тайна, не разполагат с ресурса, с който би трябвало да разполагат за такива случаи. В Европа партньорите ни имат фондове, които могат да бъдат използвани точно в такива случаи – за разкриване на корупционни практики, за залавяне на хора, които получават пари. Тези фондове в България са смешни. За да се налага да водим мотивационни разговори с изнудвано лице, освен всичките неблагоприятни последствия, които търпи в резултат на натиска, който се упражнява върху него, да го убеждаваме, че трябва да търпи още неблагоприятни последици – като даде парите, като са веществено доказателство, като чака да си ги вземе. По този начин борба с корупцията не е сериозно да се води, но правим всичко възможно според възможностите на държавата, в която сме.

Минаваме към темата с начина на ареста, по която имаше много критики към вас и като че ли измести доказателствата – жена с белезници в центъра на София, която не може да отиде и до тоалетната, подължителността на акцията – броят се едни пари изключително дълго време. После заваля дъжд и се видя, че всичко това може да продължи в сградата на Спортната палата.  Действително ли няма пресоляване, за да си свършите пак добре работата, но да не правите цирк?

Не сме правили цирк. Ние сме спазвали закона какъвто е в България. Не съм виновен, че по този начин са регламентирани нещата в българския НПК. И на мен ми се иска законите да са като румънските и френските обаче не са и защо някой не ги приема не е моя отговорност.

Това, че е можело всичко да продължи вътре, е на базата на недостатъчната информация, с която разполагате. Когато лицата бяха въведени в Министерството на младежта и спорта претърсването и изземването от колата бяха приключили. Те бяха въведени за други действия вътре – личен обиск на лицата и освидетелстване, което описах като „светване“. По закон няма как лицето, което ползва помещението и колата, да не присъства на претърсването и изземването. Ако не присъстваха и не седяха до колата, сега щяхте да ме питате защо, докато местехте колата, примерно на паркинга на СДВР, адвокатите казаха, че сте подхвърлили парите.

Седим до колата и гарантираме правата на обвиняемите. Те стоят и гледат заедно с поемните лица откъде се вземат парите.

Ако бяха 5 млн. евро в колата, още ли щяхте да ги броите и още ли щеше да бъде г-жа Иванчева там?

Ако трябва, щяхме да ги броим докато не свършим. Това е законът в България. Това не е въпрос към мен, а към Народното събрание. Много странно е, когато обществото и гражданите искат борба с корупцията и в един момент започват да се случват някакви неща и държавата прави нещо, а се търсят някакви оправдания в обратната страна. Това ми звучи като, както казваше Любен Дилов-син – „Корупцията е далавера, в която не участвам“. Искаме закон и борба с корупцията, до момента, в който не опре до нас, да сме от страната на тези, които са разследвани и проверявани. Или искаме да правим нещо, а ние го правим по начина, по който го правят в цяла Европа, или не искаме. Да си изясним нещата.

Гражданите искат ли тези пари, вместо да отиват в кметовете, да отиват в детски площадки, в градинки, училища, в пенсии.

Всички ще ви кажат „да“, но ще добавят, че това не е кмет от властимащите, за който лесно може да бъде използвана бухалката на властта. Има такива коментари.

Коментари винаги ще има. Нашата работа започва да пречи. Влизаме в НАП, задържахме за пръв път 11 служители, които са с корупционни практики, държавата направи анализ, извършва преструктуриране, закрива определени сектори. Сега правим нещо за корупция и то в размери, в които никога не се е случвало в България. Имаме едно дело за присвояване на 3-4 млрд. лв. Просто случват се нещата, а коментари винаги ще има.

Хората, които извършват такава дейност, ще стоят отстрани и ще гледат и ще си казват: „Следващия път ще стигнат до нас“. Логично е да има отпор.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
юрист
юрист
19 април 2018 22:48
Гост

Това интервю ми хареса. Г-н Гешев има много добро чувство за хумор, а и съобразено с нивото на журналиста.

Гражданин
Гражданин
19 април 2018 11:42
Гост

Първоначално и аз се ядосах на показния арест, но вече си мисля, че този път МВР и прокуратурата са си вързали гащите и няма да се изложат като друг път. Дано, защото такива като Иванчева са много и вредят и на хората, и на бизнеса.

гражданин
гражданин
19 април 2018 13:34
Гост

и аз съм на същото мнение, че имаше старание което можеше да бъде спестено, но пък когато си станала кметица от партия Нормална държава, трябва да не приемаш подкупите на едро. Този път беше изпълнена перфектно операцията, въпреки забележките на някои адвокати, които досега съм уважавал

Възмутен
Възмутен
19 април 2018 10:30
Гост

Преди да стане кметица тая тръбеше на ляво и дясно, че ще се бори срещу застрояването на квартала.

Анонимен
Анонимен
19 април 2018 10:31
Гост

Няма нужда да се бори. При тия суми, които иска някои ще се откажат доброволно.

юрист
юрист
19 април 2018 22:49
Гост

Те доста хора като се озоват във властта така я разбират борбата..

RRR
RRR
19 април 2018 10:17
Гост

М, да, слабичко се познава НПК от някои отговорни другари от върховете на Прокуратурата.

RRR
RRR
19 април 2018 10:16
Гост

М, да, слабичко се познава НПК от някои отговорни другари по върховете на прокуратурата.

Огорчен
Огорчен
19 април 2018 10:06
Гост

Нас май ни взимат за марсианци

Анонимен
Анонимен
19 април 2018 10:05
Гост

Никакъв цирк не е ареста и. Само така за такива като нея.

Съгласен
Съгласен
19 април 2018 10:08
Гост

Наистина тази показност в случая беше нужна.