Повече от 16 години отнема на млад мъж, бит от униформени, за да признае държавата, че той е жертва на полицейско насилие и да му плати обезщетение. Налага се той да стигне до Комитета по правата на човека на ООН, след като без успех опитва да получи справедливост и от българските съдилища, и от Европейския съд по правата на човека.

Мъжът се казва Митко Ванчев и е бит буквално за нищо от полицаи в родния си град – Кърджали на 15 септември 2005 г. Решението да бъде обезщетен с 11 000 лв. (колкото е поискал) е взето от Министерския съвет на 22 декември 2021 г.

„Лекс“ разказа историята на Ванчев още преди тя да получи окончателната си развръзка. Струва си тя да бъде припомнена накратко, защото е показателна за това как действат понякога не само МВР, но и прокуратурата, и съдът.

Случката с Ванчев се разиграва, когато той, тогава студент в София, слиза от автобуса до Съдебната палата в Кърджали. Било към 20 ч., а уличното осветление не работело. Както си вървял по тротоара с пътна чанта в ръка, бил нападнат от висок мъж, който започнал да го дърпа и бута, хванал и чантата му.

Младежът решил, че това е опит да бъде ограбен и ударил нападателя си с юмрук. Тогава зад гърба на студента изскочил втори мъж, който започнал да го удря с юмруци в главата. След тези удари Ванчев паднал на улицата, а двамата мъже продължили да го удрят и ритат с крака. Младежът ги умолявал да престанат и ги уверявал, че ще им даде всичките си ценности. Тогава единият от нападателите извикал: „Къде е тревата? Дай тревата!“. Въпреки уверенията на студента, че няма трева и не се занимава с „такива работи“, двамата му извили ръцете, сложили му белезници и го качили в кола. Едва тогава се легитимирали и му обяснили, че са полицаи.

В полицейското управление се установило, че е станала грешка и търсеното от полицията лице не е Митко Ванчев. Самият той е откаран в болница, където престоял четири дни за лечение на травмите от побоя.

След вътрешна проверка в МВР двамата полицаи са наказани дисциплинарно. Ванчев сезира Военно-окръжната прокуратура в Пловдив, която внася обвинителен акт срещу двамата полицаи за нанесените от тях телесни повреди на младежа.

Пловдивският военен съд ги оправдава и отхвърля гражданския иск на Ванчев, който иска обезщетение от 8000 лв. за причинените му неимуществени вреди.

Военно-апелативният съд (ВоАпС) обаче признава подсъдимите за виновни и им налага административни наказания – глоби от 1 000 лв. за всеки. Гражданският иск на Ванчев е уважен за 1500 лв.

Добре е да се припомнят мотивите на въззивната инстанция. Тя подчертава, че двамата полицаи са били цивилни, не са се легитимирали и на това отгоре са объркали Ванчев с наркотрафикант, т.е. има грешка в лицето. „Като добре обучени полицаи, завършили висше образование в Академията на МВР, те е следвало да реагират адекватно, а не да се нахвърлят върху първия срещнат младеж и да му нанасят побой. Още повече, че той е бил самичък, а те са били двама – като са имали възможност да повикат и подкрепление от други полицейски служители“, пише съдът. И заявява, че съвсем основателно Ванчев е помислил, че е жертва на престъпници, а не, че се провежда полицейска акция.

Тук обаче историята претърпява обрат и присъдата на Военно-апелативния съд, която по закон е окончателна, е отменена по искане на главния прокурор. Жертвата на престъплението и граждански ищец по делото Митко Ванчев нито е уведомен за искането за възобновяване на делото, нито е призован за разглеждането му от Върховния касационен съд (ВКС).

ВКС връща делото за ново разглеждане на ВоАпС заради процесуални нарушения. И този път апелативният съд постановява оправдателни присъди за полицаите. При второто разглеждане на делото той приема, че след като двамата полицаи не са познавали Ванчев, провеждали са акция срещу наркотрафиканти, които също не познавали (имали само описание), било житейски нелогично да нанесат безпричинен побой на непознато лице и то, при положение че действията му са били под контрол. ВоАпС стига до извода, че побоят над младежа е следствие от съпротивата му и е целял само да я сломи.

Тогава Ванчев сезира Европейския съд по правата на човека в Страсбург, но жалбата му е обявена за недопустима без да се посочва защо. Така той решава да се обърне към Комитета по правата на човека на ООН.

Именно това е институцията, която слага финала на сагата. Комитетът е категоричен, че правото на Ванчев да не бъде подлаган на мъчения, жестоко и безчовечно отношение, гарантирано от Международния пакт за граждански и политически права, е нарушено.

И заявява в акта си по казуса: „В настоящия случай държавата е задължена да осигури адекватно обезщетение и подходящи мерки за удовлетворение, включително възстановяване на всички съдебни и медицински разходи, както и за неимуществени вреди, понесени от автора на сигнала. Държавата също така е задължена да предприеме всички необходими стъпки за предотвратяване на подобни нарушения в бъдеще“ (повече подробности за случая можете да си припомните тук).

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Симеон
Симеон
05 януари 2022 13:05
Гост

Разгеле! Човекът сигурно вече е изгубил надежда за справедливост.

Пепи
Пепи
05 януари 2022 13:06
Гост

Много ме учуди позицията на Европейския съд по правата на човека.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2022 11:05
Гост

Главният прокурор е гол.

Били
Били
05 януари 2022 13:06
Гост

По-скоро е гола вода, ама нейсе.

Кой ще ни пази от милицията?
Кой ще ни пази от милицията?
05 януари 2022 10:11
Гост

Практиката милицията да пребива хора на спорт тото принцип е рецидивираща. Друг пример е случаят с пребитият пред НДК през 2011г. Случаят е също изяснен и приключил с актове на съдебната власт-по несъмнен начин е доказано и установено,че Р.Б. е пребит от милицита през 2011г,, а тогава висш полицай обясни причините за побоя“лицето е било с дълга коса“. Ето този случай https://news.lex.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0%D0%B8-%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82/

Трети пример-от Айтос https://www.flagman.bg/article/149524 Милицията намират случайни хора, и ги пребива жестоко, за да си признаят ивъриено тежко престъпление. После се оказва,че престъплението уе извършено от друг, а набиитите-са набити по погрешка.

МиуШ
МиуШ
05 януари 2022 10:04
Гост

Да се надяваме, че и родния съд и този в Европа ще започнат да пазят правата и на белите, не само на малцинствените групи.

AmiBue
AmiBue
05 януари 2022 10:04
Гост

От тази статия разбирам, че мога все още и единствено да имам доверие на ООН.

Овчедушие
Овчедушие
05 януари 2022 10:03
Гост

Няма да се оправим скоро. Няма…

Ники
Ники
05 януари 2022 13:07
Гост

Надеждата ми е в сегашното правителство.

Осенска
Осенска
05 януари 2022 10:03
Гост

Страсбиург не отговаря защо жалбата е обявена за недопустима, защото вероятно българина не е негър, циганин, индианец, арабин или беженец. Това е.

Асен
Асен
05 януари 2022 13:08
Гост

Интересно защо законът обикновено е на тяхна страна.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2022 10:02
Гост

Позорно е това. И как точно се очаква да спрем полицейското насилие ако не санкционираме подобни престъпления?

Межетурчин
Межетурчин
05 януари 2022 10:01
Гост

Не съм изненадан от инертното действие в страната. Да се наложи да стигнеш до ООН. Явно тук си затваряме очите за да не обидим полицая. Да не нагрубим неговата нежна душа.

Йори
Йори
05 януари 2022 13:09
Гост

Крайно време е да се спре полицейския произвол.

Lev
Lev
05 януари 2022 10:00
Гост

Ами ето. И вие чакате в такава държава да има качествено правораздаване и органи.

Анонимен
Анонимен
05 януари 2022 10:00
Гост

Явно и тогава и сега съд и прокоратура имат за цел да бранят мутрите – полицай.

Лазар
Лазар
05 януари 2022 13:10
Гост

Много лоша практика.

Doni
Doni
05 януари 2022 10:00
Гост

Факта, че тови човек толкова години не може да стигне до адекватно решение и справедливост говори много лошо за родните съдилища. Не коментирам Европа или ООН.

Аналог
Аналог
05 януари 2022 9:59
Гост

Как може за да стигне до правосъдие да се наложи да пише чак на ООН ?

Кики
Кики
05 януари 2022 13:10
Гост

След като родното ни е натози хал…