Председателят на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов се е обърнал към Висшия съдебен съвет (ВСС) заради случаи на коронавирус в съда.

В писмо от края на миналата седмица шефът на СГС моли Съдийската колегия да провери дали не се налага промяна в правилата за работа на съдилищата в условия на пандемия, приети през май 2020 г.

Питането на Трифонов е провокирано от положителни тестове за Covid-19 на четирима съдии. Те са били констатирани в средата на миналата седмица. Веднага са били установени контактните лица, които са си направили PCR тестове. Всички са отрицателни.

Същевременно помещенията и коридорите в СГС са били дезинфекцирани, а шефът на съда е издал заповед, с която е задължил всички съдии и служители да носят маски не само в коридорите, но и в кабинетите. Указано е магистратите да са най-много по двама в помещение, като се спазва необходимата дистанция, а тези, които имат възможност, да работят дистанционно. При установен положителен тест за коронавирус, ръководството на съда трябва незабавно да бъде уведомено, делата да бъдат отсрочени за най-близката дата, а заразените да останат под карантина до получаване на отрицателен резултат от изследването.

Както е известно, от месеци наред първата точка в заседанията на Съдийската колегия на ВСС е една – обсъждане на работата на съдилищата в условията на пандемия. По информация на „Лекс“ писмото на Алексей Трифонов е включено в утрешния дневен ред на СК и ще бъде разгледано.

Не само в СГС има установени случаи на Covid-19. Съдия във Върховния административен съд също е дал положителна проба. Всички контактни лица са били тествани, сред тях няма заразени.

Във Върховния касационен съд и в Наказателното отделение на Софийския районен съд пък положителни тестове са дали двама служители. В първия случай човекът от няколко дни не е бил на работа, когато е почувствал неразположение. Въпреки това, всички помещения и коридори са били дезинфекцирани.

Вчера пък стана ясно, че адвокатката на Миню Стайков – Анна Попова, е с коронавирус. Пред бТВ тя сподели, че се почувствала зле на 13 октомври, а на следващият ден тестът ѝ за Covid-19 е бил положителен. Попова разказа, че последно е била в Специализирания наказателен съд на делото срещу Миню Стайков и още 13 души, но не знае дали там се е заразила. Обясни, че представителите на прокуратурата са преброили хората в залата и те се оказали 70 човека. Самата зала била без прозорци. Адвокат Попова добави, че не всички са били с маски, като самата тя е махнала своята в началото на делото, защото пледирала, а и се задушавала при продължителен престой. По нейна информация и друг адвокат е дал положителна проба за коронавирус. Самата тя е уведомила съдебния състав и останалите, с които е контактувала.

В отговор на въпрос от спецсъда са казали за бТВ, че имат само една зала с прозорци, в останалите се отваряла вратата, а освен това имало препоръка при много подсъдими и адвокати, да се правят чести почивки. Заради позитивния тест на адвокат Попова в съда са започнали проверка на това колко хора е имало в залата по делото срещу Миню Стайков, колко са били почивките и през какъв интервал и къде са били местата за журналисти.

От спецсъда казаха за „Лекс“, че проверката все още не е приключила и уточниха, че нямат случай на заразен съдия или служител с Covid-19.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
123
123
19 октомври 2020 17:54
Гост

Колко пъти да се обяснява на ВСС да упражнява конституционните си правомощия, свързани с организация дейността на магистратурите. От март загубихме ценно време, затворихме ненужно съдилищата. И вместо незабавно да се започне дегитализация на делата, както и да се подготви надеждна система за дистанционни заседания (да се тества през летния сезон), се отдадохме отново на леност, сякаш проблемите някак си, от само себе си ще ни отминат. Но животът никога не чака, а следва своя логичен ход. Тук дори не говорим за далновидност, а за елементарна преценка за приоритети. Ако се карантинира цял съд (това е напълно възможно), едва тогава… Покажи целия коментар »

Филип
Филип
19 октомври 2020 16:33
Гост

Просто трябва колкото се може повече съдилища да работят дистанционно.

Вера
Вера
19 октомври 2020 16:34
Гост

Не за всички и за всичко е възможно това. Мерките за неотклонение например.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 15:42
Гост

Закъсаха го в съдилищата. Нямат и читава система за разпределение на делата.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 15:41
Гост

Нещата въобще не върват на добре. Все повече заразени има.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 13:44
Гост

е трябва да потърпим. Поне още 1-2 години го виждам аз да сме на тоя хал

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 13:43
Гост

Положението явно не е розово. Масово дезинфекция и така. Цял свят е на тоя хал

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 13:43
Гост

Сега заради тия на площада, дето кряскат Поставка, Поставка всеки ден не смее Борисов да затвори всички, щото да не го обвинят, че го прави за да спре „несъществуващ“ вирус. Абе да ви имам празните тивки

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 13:42
Гост

Опредлеено са нужни някакви мерки. Като държавата не взема такива, то поне сами да се пазим

Унчев
Унчев
19 октомври 2020 13:42
Гост

Изолация майка. Това е. и маска да се носи. Не да приказват, че нямало файда от нея видиш ли

Руменов
Руменов
19 октомври 2020 13:41
Гост

Да си мисли Бойко Бориосв и щабът какво ще се прави, щото лекарите, докато лятото всички миткаха на горе и надолу, лекарите си бачкаха и не почиваха. Сега ги чака вълна 2. Какво правим?

Ристевски
Ристевски
19 октомври 2020 13:41
Гост

Като имаше по 20 заразени на ден се бяхме окопали в къщи. Сега при близо 1000 на ден няма никакво затягане на мерките. Каква е логиката, не знам

Тошков
Тошков
19 октомври 2020 13:40
Гост

Еми подлагат се под изолация и толкоз бе. Каквото може да се прави дистанционно се прави и толкова. Така е в цял свят. Чакаме вездесъщата ваксина

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 13:40
Гост

Борисов да обмисля. Тия няма какво да го мислят. Да не излизат и това .е

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 13:44
Гост

Е,нали не го искате Боко? Сега пък той да решава. Хайде определете се!

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 15:40
Гост

Кой го иска Боко? Просто той не пуска кокала.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 13:39
Гост

КАкво да обмисли? То е изтърван коня

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 22:49
Гост

В Наказателното отделение на СРС е пълен ужас. Има болен деловодител, а всички 20 души, които са с него в една стая продължават да работят, без да са тествани, мешат се с гражданите, съдии и секретари но важното е икономиката да върви. Това е то, бизнес, бате! В залите няма прозорци, по коридорите също. Масово кашлящи и подсмърчащи служители, адвокати и заседатели, съдиите как не са изпопадали, не знам.