Предложените за изпълняващи функциите заместник-председатели на съд трябва ли да бъдат изслушани от общото събрание на всички магистрати в него или не? С този въпрос се занима днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет по повод на конкретен казус.

Става дума за предложение на и.ф. председателя на Софийския градски съд Десислава Попколева за временното определяне на Албена Ботева за зам.-шеф на съда и ръководител на Гражданското отделение.

Комисията за атестирането и конкурсите предложи искането на Попколева да бъде уважено. Беше посочено, че е проведено общо събрание на Гражданското отделение, което е изслушало Ботева и почти единодушно тя е била подкрепена за негов временен ръководител.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков обаче възрази. Според него не е спазена законовата процедура, която изисква кандидатите за заместници да бъдат изслушани от общото събрание на целия съд, а не на отделение или колегия. Затова той нямало да подкрепи предложението.

Същата позиция изрази и Боян Магдалинчев. Той заяви, че е правомощие на общото събрание на съда, не на колегията, да изслушва кандидатите за заместници. В случая това законово изискване не е било спазено и така е нарушен законът, обобщи Магдалинчев.

Даниела Марчева, Атанаска Дишева, Красимир Шекерджиев, Цветинка Пашкунова и Боряна Димитрова обаче бяха на друго мнение.

Според тях законът не изисква изслушване на кандидатите за изпълняващи функциите на заместник-председател.

Даниела Марчева заяви, че Албена Ботева е била в работната група по заповедните производства, където с хъс е работила с колегите. Добави, че Ботева е много добър професионалист, който ще внесе спокойствие в Гражданското отделение.

Атанаска Дишева пък на свой ред заяви, че чл. 85, ал.3, т.3 от ЗСВ регламентира процедурата за избор на заместник-председатели, но не и за изпълняващи функциите на такива. Колегите от СГС са направили нещо повече, изслушали са я, макар да няма такова законово изискване, каза Дишева. Тя заключи, че ВСС никога не е поставял изискването предложените за и.ф. да бъдат изслушвани от общите събрания.

Цветинка Пашкунова посочи, че ще подкрепи предложението за Ботева. Призова колегите си да сторят същото, защото има открита втора процедура за избор на председател на СГС и не е ясно дали тя ще приключи успешно, или ще последва съдбата на първата, при която колегията не избера нито един от кандидатите. Длъжни сме да обезпечим нормалната работа на съда, заключи Пашкунова.

Красимир Шекерджиев даде няколко примера за решения на СК на ВСС, с които са определени и.ф. заместник-председатели без кадровият орган да е поставял като условие предложените да бъдат изслушани от общите събрания. „Все пак става дума да се свърши една работа, а не да бъде повишен колега на определена административна длъжност. Не виждам особено кариерно израстване, виждам само още работа. Да помогнем на и.ф. председателя“, заяви Шекерджиев.

Боян Магдалинчев обаче не се съгласи. Според него нямало никаква разлика в обема на работата на титуляра и на и.ф. заместника. Той постави и друг въпрос – как така съдия, който от 8 месеца е в СГС, може да ръководи отделението, като едва ли Ботева е успяла да я опознае за този кратък период от време. И попита дали е нямало колега с повече опит.

Марчева отвърна, че Албена Ботева дълго време е била командирована в СГС, освен това е била и заместник-председател на СРС и ръководител на Гражданското отделение там.

Боряна Димитрова също не видя законова пречка за временното назначаване на Ботева, като също посочи, че става дума за това да се свърши една работа за определен период от време. Според нея обемът работа на титуляр и на и.ф. е различен.

А каква е, посочи Дишева – в ЗСВ са определени длъжностите и заместник-председател на съд е отделна длъжност. Изпълняващ функциите длъжността е нещо съвсем различно, каза тя.

С 9 на 4 гласа Съдийската колегия определи Албена Ботева за и.ф. председател на СГС. Председателят на ВКС Лозан Панов отсъстваше по време на дебата и вота.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 май 2018 16:23
Гост

Как имат очи членове на СК на ВСС, които са предлагали за и. д. председател на съд кандидат, който не е бил изслушван от ОС, че и са гласували за такъв, сега да твърдят, че предложен за и. д. заместник трябва да бъде изслушван от ОС ?!?

5-ко
5-ко
08 май 2018 12:29
Гост

Прав е Красимир Шекерджиев. В случая на длъжността не може да се гледа като на кариерно израстване.

Минувач
Минувач
08 май 2018 10:59
Гост

Добре, че беше Дишева, та да се свършва с тая сага.

5-ко
5-ко
08 май 2018 10:58
Гост

Магдалинчев пак с неговите капризи. Сега пък 8 месеца са малко.

Anonimen
Anonimen
08 май 2018 10:56
Гост

Леле с какви глупости си губят времето тия от ВСС.

Митето
Митето
08 май 2018 11:01
Гост

Не са глупости. Такива са правилата. Общото събрание на съда трябва да изслуша кандидата.