Двама кандидати за председател на окръжния съд във Видин се явиха днес пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Единият с роднина в съдебната администрация, другият – с дете от окръжния прокурор на града. Единият, макар и номиниран от колегите си, не получи нито един глас в своя подкрепа. Вторият – с два ръководни мандата зад гърба си, иска трети на по-високо ниво и получи два гласа, въпреки че не отговаря на изискването заради него да се направи подобно изключение. Това накратко се случи днес на заседанието на Съдийската колегия в процедурата за избор на шеф на окръжния съд във Видин.

Първият кандидат е зам.-шефката на съда Анета Петкова. Тя е номинирана от общото му събрание с шест гласа „за“, два „против“ и два „въздържал се“.

Вторият е зам.-шефът на районния съд във Видин Даниел Димитров. Той е бил два мандата председател на РС-Видин. За негов наследник е избран заместникът му Даниел Цветков, който четири месеца след встъпването си в длъжност е предложил на Димитров на свой ред да му стане заместник. И на 9 юли 2019 г. Съдийската колегия го назначи за такъв.

Няколко дни преди решението на СК на ВСС обаче Димитров подава документи за председател на Окръжен съд-Видин.

По време на днешното изслушване обект на дискусия от кадровиците станаха известни два факта около кандидатите.

Стана ясно, че снахата на Анета Петкова е била служител в районния съд в града, после е била повишена в окръжния, а след това е била преместена в административния съд във Видин. В тази връзка тя беше попитана дали е ходатайствала за кариерното развитие на своята близка. Петкова отрече и обясни, че преместването на снаха ѝ от окръжния в административния съд е след съгласуване между двамата председатели.

Даниел Димитров пък се оказа в отношения с окръжния прокурор на Видин Ваня Ненкова. Той беше попитан каква точно връзка имат двамата и дали, ако бъде избран за председател на ОС-Видин, няма да възникне конфликт на интереси при разрешаване на използването на специални разузнавателни средства.

Димитров заяви, че с Ненкова имат общо дете, но не са женени, не са и във фактическо съжителство, просто са „родители на общо дете“.

Шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков обаче заяви, че в случая наистина има конфликт на интереси. Димитров пък отговори, че няма такъв и няма да има проблем при преценката за даване на разрешение за използване на СРС.

След изслушването на двамата Драгомир Кояджиков заяви, че няма да ги подкрепи, защото изборът на който и да е от тях ще доведе до разединение на колектива. Кояджиков каза още, че Петкова не е показала необходимите качества за ръководител, а Димитров не е демонстрирал изключителност по чл. 169, ал. 1 от ЗСВ, за да бъде назначен на по-висока позиция.

Олга Керелска също заяви, че няма да подкрепи нито един от кандидатите. И тя приема, че не е налице изключението по чл. 169, ал. 1 от ЗСВ по отношение на Димитров. „Представянето му не беше убедително. Аз не бях убедена, че той познава проблемите на съдилищата в района, не чух конкретни проблеми, които да извежда, съответно и как биха били решени те, за да се подобри работата на съда“, каза Керелска. По думите ѝ изборът му не би бил посрещнат добре от съдиите във Видин.

Що се отнася до Петкова Олга Керелска заяви, че, независимо че е съдия от окръжния съд във Видин, кандидатката не се е представила убедително, не е дала конкретни отговори на питания за случайното разпределение на делата и по други организационни въпроси.

Неприятен привкус оставиха поставените въпроси, свързани със странното кариерно развитие на снахата на г-жа Петкова“, каза още Керелска.

Така Анета Петкова не получи нито един глас, а за Димитров гласуваха само Вероника Имова и Боян Магдалинчев.

 

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Gerov
Gerov
21 юли 2020 15:53
Гост

какъв е конфликта на интереси, ако имаш дете от окръжната прокурорка и в какво се изразява той? Може ли някой да ми обясни?

Gerova
Gerova
21 юли 2020 12:48
Гост

Успех в търсенето на специалисти в малките градове. Обезлюдяването е страшно

Коко-Роко
Коко-Роко
21 юли 2020 13:45
Гост

Ще долети някое мамино детенце от далеко, ще постои някоя годинка и после обратно … а кризата с кадри няма да се реши. Ама на никой не му пука, че няма хора, дето да вършат работа.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 8:31
Гост

Кой от двамата върши работа? Когато става въпрос за конкретен казус, неуместни са принципните говорения…. изборът е отговорност

Равиоленска
Равиоленска
21 юли 2020 12:48
Гост

Надяваме се да се справят с намирането на специалист

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 12:47
Гост

Трагедия. Как пък няма други кандидати ми само такива.

AnimalMan
AnimalMan
21 юли 2020 12:47
Гост

Е какво да има? Във Видин да не мислите, че се прескачат специалисти? Града е страшно хубав и с много потенциал, но няма човешка маса

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2021 13:07
Гост

Има „специалисти“ , обаче такива не се избират, и те го знаят…

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 12:50
Гост

Чудно е, че въобще има такива.

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 12:47
Гост

Напълно съм съгласен с Драгомир Кояджиков.

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 12:48
Гост

Да, неподходящи кандидати.

Десислава
Десислава
21 юли 2020 12:46
Гост

Добри решения. Добре е, че не са избрали никой, като и двамата са обвързани

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 12:46
Гост

Много жалко за Анета Петкова.

Валентинова
Валентинова
21 юли 2020 12:46
Гост

Не е драма./ Ще се намерят хора за позицията, въпроса е да не са роднински обвързани,че не е ок

Кънчев
Кънчев
21 юли 2020 12:46
Гост

Пълен потрес. Няма да имаме специалисти скоро, защото са създали семейство

Емилиева
Емилиева
21 юли 2020 12:45
Гост

Ма те ако са ОК, като хора и специалисти, не е проблем

Абагард
Абагард
21 юли 2020 12:45
Гост

Както и да го гледам тия връзкарските неща не са ОК

Филипа
Филипа
21 юли 2020 12:44
Гост

Е добре де, а кого ще вземат тогава? Като няма други кандидати. У Видин не се прескачат хора, като цяло, камо ли специалисти

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 12:39
Гост

Правилно. До кога с тази шуробаджанащина.