След четири години спорове, обжалвания, съдебни решения и т.н. Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет най-сетне назначи двама адвокати, участвали във външен конкурс за апелативни съдилища през 2016 г.

Благой Потеров беше назначен на работа в апелативния съд в Бургас, а Стоян Германов – в АС-Пловдив. Така днес се сложи край на дългогодишната сага, в която няколко пъти Върховният административен съд отменя отказите на Съдийската колегия да ги назначи.

През 2016 г. шестима души се явиха в конкурс за първоначално назначаване, но всички получиха оценка под 4.50 на устния изпит, което не отговаряше на изискването на тогавашните правила на ВСС. Заради това кадровият орган прекрати конкурса. Кандидатите обжалваха. А ВАС отмени решението за прекратяване, защото към онзи момент в Закона за съдебната власт нямаше изискване за минимални оценки от устния изпит.

Така казусът отново се върна в кадровия орган. Междувременно двама от тези кандидати – Свилена Давчева и Надя Митева, вече бяха постъпили на работа в съдебната система. Първата в Районния съд в Сливен, а втората – в Районната прокуратура в Свиленград. Затова и колегията отказа да ги назначи в апелативни съдилища.

Но останаха другите четирима кандидати – Благой Потеров, който поиска да работи в АС-Бургас, Стоян Германов и Стефка Котрулева – желаещи да станат съдии в АС-Пловдив и Ивайло Николов – кандидат за апелативния съд във Варна. През лятото на 2018 г. колегията не ги назначи, като констатира, че те нямат необходимите професионални качества.

Четиримата обжалваха, ВАС отмени отказа да бъдат назначени, като изтъкна, че липсват мотиви.

През лятото на 2019 г. Съдийската колегия отново обсъди качествата на кандидатите и отказа да ги назначи. Последва нова отмяна на решението от Върховния административен съд.

През януари т.г. казусът отново влезе в дневния ред на съвета, като сред имената на кандидатите липсваше това на Якимова. Затова СК се занима само с Потеров, Германов и Николов. Но назначение пак нямаше.

Казусът отново стигна до ВАС, който за пореден път отмени решението на Съдийската колегия и случаят се върна в съвета, на този етап само за Потеров и Германов.

Днес Боян Магдалинчев заяви, че колегията трябва да изпълни съдебните решения, иначе рискува по-тежки последици.

Атанаска Дишева обаче заяви, че в нито едно решение ВАС не указва на Съдийската колегия да ги назначи, а че няма достатъчно обосновани мотиви.

И в двете решения на ВАС има ясни мотиви, че когато назначава кандидати в конкурс, Съдийската колегия действа при условията на оперативна самостоятелност. Двамата кандидати не са доказали, че притежават професионални качества, които да обусловят назначаването им. Доказателства се съдържат в поставените оценки от конкурсните комисии, наличието на професионални качества е видимо от данните, които се съдържат в пълните стенографски протоколи от изслушването на двамата кандидати. Имаме достатъчно много специалисти по наказателно право тук, включително съдии от ВКС, които могат да преценят. Липсват им познания, единият често казва „сбърках“, обърках се“, „ще поясня“, „не разбрах“. Не ни е вменено задължение да ги назначаваме, такива указания и ВАС не може да ни даде“, каза Дишева.

Боряна Димитрова обясни, че преди е гласувала „против“, но днес ще подкрепи назначаването на двамата кандидати. „Аз съм последният човек, който няма да изпълни съдебно решение. Това е процедура, която продължава четири години и не бих си позволила за задълбочаване на проблема с приключването на конкурса извън разумния срок“, каза тя.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Лукавий
Лукавий
01 декември 2020 12:46
Гост

Не вярвам аз, мълчи и стадиона!
С „уникална“ 5-годишна бързина СК на ВСС приключи конкурс, започнал от преди разделянето на ВСС и обявен от предишния му състав с решение от 21.01.2016 г. И то за 2 щатни бройки!
От името на Политбюро и лично от свое име горещо ги поздравявам за този колосален трудов успех и им желая крепко здраве, бодрост и заслужено усвояване на кариерните бонуси, за които не следва да пропускат сроковете за заявяване, а следващият състав на ВСС не следва в никакъв случай да тупа топката 5 години, подобно на процесния конкурс..

O tempora, o mores!

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 12:08
Гост

Боян Магдалинчев стопли най-накрая какво може да им се случи.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 12:06
Гост

Съдийската колегия се забързва само като трябва да си гласуват бонуси.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 11:51
Гост

Ей, голям успех.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 11:51
Гост

Тегава история.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 10:43
Гост

Да си оптимизират работата бе. Ковид има от края на 2019, преди това какво им е оправданието, че се туткат

Унчев
Унчев
01 декември 2020 10:42
Гост

Успех им желая

Temelko
Temelko
01 декември 2020 10:42
Гост

Ех че тромаво бее…

Дани
Дани
01 декември 2020 10:42
Гост

Егати чакането. Те забравили за какво са кандидатствали

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 10:41
Гост

Според мен трябва да се поздравят хората и да им пожелаем успех

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 12:07
Гост

При това търпение, което са имали 🙂

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 10:41
Гост

А вие смятате ли, че трябва да се влачат по толкова време тия жалби и глупости.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 10:40
Гост

Което само показва, че трябва да се намалят сроковете на тия жалби, защото реално е крайно бавно

Анонимен
Анонимен
01 декември 2020 10:39
Гост

Честито на назначените. Да им върви по вода

Spiro
Spiro
01 декември 2020 10:38
Гост

Е пак, че все пак са успели да назначат някого. Да ги поздравим

Коко-Роко
Коко-Роко
01 декември 2020 11:35
Гост

Не, че са искали да ги назначат, де 🙂

Димитрова
Димитрова
01 декември 2020 10:32
Гост

Евала