Много въпроси, бурна дискусия, чувство на обида и извинения белязаха избора на председател на районния съд в Бургас.

Единствен кандидат беше Евгени Узунов. Той е бивш председател на районния съд в Несебър, но от близо две години е съдия в Бургас.

Той беше избран за поста с 11 гласа „за“ и 3 „против“ – на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, Атанаска Дишева и Олга Керелска.

Междувременно без всякакви разногласия единодушно Съдийската колегия избра Даниела Игнатова за председател на РС-Балчик, а Станислав Цветков за ръководител на съда в Севлиево.

Пред Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Узунов обясни, че е решил да се кандидатира за председател на РС – Бургас заради успешния си мандат начело на съда в Несебър. „Колегите ме припознават и ме подкрепят, имат ми доверие, ако не беше така, нямаше да съм тук днес“, каза той и припомни, че предишният опит на колегията да избере ръководител на съда беше неуспешен. „Аз имам енергия, опит и желание и съм уверен, че ако ми дадете мандат, ще се справя“, заяви той.

Атанаска Дишева го попита за приетия от СК модел 4 за реформа на съдебната карта. „Безусловно подкрепям модел 4. Не виждам нищо по-добро да е предложено на нашето внимание“, каза кандидатът. Той посочи, че ако модел 4 бъде осъществен, очаква 8-10 районни съдии от Бургас да отидат в окръжния съд. И заяви какъв ще е ефектът от тази реформа: „Ще позволи да балансираме натовареността по места и нашата обща натовареност. Ще има предвидимост в кариерното развитие. Ще се знае всяка година във всеки съд колко бройки се освобождават, колко съдии могат да се качат там и кои ще са те. Сега конкурсите внасят огромно напрежение сред колегите и ако не се направят промени, след 2-3 години системата ще гръмне“.

Тогава Олга Керелска го попита как след като е бил само 3 години и 9 месеца председател на РС-Несебър, т.е. не е довършил мандата си, сега ще убеди колегията, че ще довърши този начело на съда в Бургас.

Това накара Узунов да заяви, че е обиден. Той каза, че не само е изкарал мандата си, но и 7 месеца след изтичането му е бил и.ф. ръководител: „Аз съм човек на честта, държа си на думата и съм си изкарал мандата“.

Това недоразумение беше изяснено от Атанаска Дишева, която установи, че действително в атестационния формуляр на Евгени Узунов пише, че той е бил председател на РС-Несебър 3 години и 9 месеца, но това се дължи на датата, към която е изготвен.

Самата тя, както и Керелска попитаха Узунов за липсата на кандидати сред останалите съдии в РС-Бургас, които много по-отдавна от него работят там. „След като съм тук, значи мисля, че мога да обединя хората, да създам спокойствие и доверие“, отговори той. И понеже на няколко пъти стана дума за оставката на предишния председател Асен Радев, заяви: „Защо е подал оставка, може би него трябва да попитате. Той е прекрасен човек, добър съдия, според мен емоционалността му в определен период е дошла в повече, което в съчетание с липсата на достатъчно опит доведе до този резултат. Може да е имало и лични причини. Но е прекрасен колега“.

Иначе за това, че е отскоро в РС-Бургас, Узунов отговори, че е най-възрастният съдия там и освен това познава от години съдиите в него.

То беше питан и за атмосферата в съда и заяви: „Отношенията в колектива са прекрасни. Колегите са изключително отговорни, организирани, подредени, има хора с различен темперамент, на мен това не ми е проблем. Атмосферата е колегиална, творческа, диалогична. Говорим, обсъждаме“.

Дишева го попита бил ли е част от екипа, разработил модел 4, както и за опасенията на над 570 съдии, че ако той бъде приложен, районните магистрати ще се деквалифицират.

Тук се намеси Даниела Марчева, която заяви, че всъщност на Узунов се задават въпроси, на които трябва да отговори Съдийската колегия, а не един кандидат за председател на съд.

Евгени Узунов заяви, че ако СК реши, районните съдии ще гледат повече дела, те няма да се деквалифицират. И допълни: „За писмото на 570 колеги – уважавам мнението им, но моята вътрешна организация е различна –  когато кажа нещо, че не става и не работи, предпочитам да предложа друг вариант“.

Севдалин Мавров опита да разведри атмосферата. „Добре ви измъчихме“, заключи той и попита Узунов за видеоконферентните връзки и за работата на частните и държавните съдебни изпълнители по събиране на вземанията на съдебната власт. Тук кандидатът даде препоръка съдебната система да има свой софтуер за видеоконференциите, а не да ползва безплатни продукти и изказа личните си впечатления, че ДСИ в Бургас се справят по-добре със събирането на вземанията на системата.

„Рядко виждам такова мъжко и отговорно поведение. Ще го подкрепя с открита душа и сърце“, заяви Боян Новански.

В подкрепа на Узунов говори и Марчева, която каза, че се е запознала с него в работната група по определянето на допълнителните възнаграждения заради натовареност. Тя заяви, че е била силно впечатлена от него, тъй като сам бил изготвил проект на правила.

„Това ме респектира и впечатли. Той изпитва чувство за отговорност и за това, че следва да се свърши работата. Адекватен, ангажиран с проблемите, поема отговорност. Издържа на този кръстосан разпит, който надявам се, че не се дължи на това, че той е привърженик на модел 4. Изключително убедено ще гласувам той да стане административен ръководител. Точно такива хора с много емпатия и отговорност трябва да бъдат избирани за административни ръководители“, каза Марчева.

Боряна Димитрова подчерта, че общото събрание на съда е подкрепило Узунов. „Благодаря на общото събрание за проявената мъдрост. Този човек наистина винаги гори в работата си. На него просто му пука какво се случва в съдебната система и в съда, в който работи. Уверена съм, че той ще справи с доброто управление, с поддържане на добра атмосфера. Той знае как да работи с хора“, каза тя.

Олга Керелска пък заяви, че няма да подкрепи Евгени Узунов. „Той отговоря на обективните критерии на закона, но независимо от това, аз ще гласувам против. Считам, че той е сравнително отскоро в РС-Бургас и неговото представяне не можа да ме убеди, че познава проблемите там. Въпросите по модел 4 не са нито извънредни, нито са кръстосан разпит, задаваме ги при почти всички изслушвания“, обясни вота си тя.

Атанаска Дишева подробно изложи защо няма да гласува „за“ Узунов, като обясни, че е проблем, че никой друг от съда не се е кандидатирал. „Не останах убедена в неговите професионални и администраторски качества да ръководи този съд. Отговорите, които даде, преповтарят твърденията на двамата координатори по проекта за модел 4. Не можах да бъда опровергана в убеждението си, че се преповтарят тези, без да може да се изведе аргументация за тях“, каза тя. И продължи: „Много ме впечатли лесната обидчивост на кандидата и този спор с член на ВСС, който му задава въпрос не съответства на качествата на административен ръководител. Едно от тях е търпение, толерантност, възможност за обсъждане и изчистване на позициите. „Аз съм човек на честта“, този израз се употребява в едни среди, които не ми се иска да излъчват председатели на съдилища“.

„Страшно много трябва да се притесняваме, че съдии от съд като РС-Бургас не желаят да се кандидатират за председатели на този съд“, заключи Дишева.

Севдалин Мавров припомни, че отдавна повтаря, че съдиите вече не искат да се кандидатират за председатели. „Скоро няма да има кандидати за административни ръководители“, каза той и заяви, че ще подкрепи Евгени Узунов. „Направи ми впечатление, че е съдия със самочувствие, който днес се държа като равен с всички нас“, обясни Мавров.

Подкрепата си изрази и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков, който подчерта, че това, че Узунов е отскоро в РС-Бургас може да му даде „по-добра видимост за проблемите“.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 май 2021 9:59
Гост

Буря в чаша вода.

странно
странно
18 май 2021 15:09
Гост

На Лозан Панов не му ли е осигурен кабинет че се мъчи в общо помещение с маска на дистанционните заседания?

Анонимен
Анонимен
18 май 2021 14:46
Гост

Поредното състезание с 1 кон, запазена марка на куклите на конци и представители на задкулисието във ВСС.

Анонимен
Анонимен
18 май 2021 13:55
Гост

Нямало кандидати?!Кой е луд на 8 Септември да си купи мелница,освен…

Симо
Симо
18 май 2021 13:41
Гост

Безусловно подкрепял модел 4. Имах си аз! Нали точно ВСС избраха този модел.

Съдия СГС
Съдия СГС
18 май 2021 13:10
Гост

Човекът на Боряна, завършил ПУЦ , довчера милиционер, успя!!! Един от „гениите“, създали модел 4, за което се плащат добри европари.

Адвокат
Адвокат
18 май 2021 12:41
Гост

Във ВСС избраха поредния полицай начело на съд. Ако някой не знае този човек твори “ модел 4 “ на прекрояването на съдебната карта срещу която всички са против-и адвокати и съдии. Очевидно това му е кариерния бонус и дъното на спорните решения на ВСС. А, как гласуваха Шекерджийски, Боряна Димитрова, Пашкунова и други знаменити представители на съдийската общност? Явно“за“, щом не са били против. Жалко, толкова разочароваха колегите си и всички, които имат досег със съда.

Ваня
Ваня
18 май 2021 13:14
Гост

Подобни лъжи са подсъдни, анонимнико. Нито е полицай, нито пък е автор на идеята за модел 4. Дали като част от съдиите, които са включени в проекта да помагат е писал нещо в разработване на този модел, не самоняма нищо укоримо, но и заслужава адмирации за това, че се опитва да направи нещо в името на доброто в съдебната система. И още нещо: прави впечатление, че лобитата в съдилищата, които досега кадруват, са най-ярките противници на модел 4. Тези хора првят всичко възможно да го саботират защото се проваля цялата им схема на власт и подчинение сред колегите. Тази схема… Покажи целия коментар »

Пижо Пендин
Пижо Пендин
18 май 2021 15:24
Гост

Ванче, дали Узунов не е бил полицай, я провери пак дали не е работил като дознател?

Анонимен
Анонимен
18 май 2021 18:59
Гост

Поредната тъпа опорка. Ама много тъпа, защото след Узунов ВСС избра единодушно шеф на РС Севлиево, който е бил разузнавач, инспектор и следовател дълги години преди да стане съдия. И не е завършил Софийския Университет. Тука нещо за този избор да коментирате ?

анонимен
анонимен
19 май 2021 6:47
Гост

Не знам дали е полицай, но чаках да видя какво ще решат за атестациите за второ периодично – ако ме питате какво – нищо пак не решиха, но си бях пуснал да слушам с едно ухо. Никога не бях чувал за този Узунов, нито ме интерсува съдът в Бургас, но се заслушах. Знаете ли защо? Това беше най-увереният кандидат за адм. р-л на РС пред СК, когото съм чувал! Отговори на въпроси и то добре, които въобще не са му работа да знае. И взех да слушам внимателно! Изложи се само с отговора на един – за модел 4, че… Покажи целия коментар »

Anonimen
Anonimen
18 май 2021 12:29
Гост

Добре, че имаше въобще кандидат. За един съд е от изключително значение да има ръководител.

Kiki
Kiki
18 май 2021 12:30
Гост

Ако е качествен такъв. Иначе по-добре да няма председател.

Anonimen
Anonimen
18 май 2021 12:28
Гост

Има опит като председател на районен съд. Това е много добре.

Krasimir
Krasimir
18 май 2021 12:26
Гост

Чувство на обида и извинения? Пак е бил голям цирк.

Долен ляв педал
Долен ляв педал
18 май 2021 13:19
Гост

Да, и пак едни и същи хора правят панаири и се излагат тотално.
Сексизъм, Истанбулска конвенция и прочие глупости.

Анонимен
Анонимен
18 май 2021 12:22
Гост

Е, Панов не може да не е в опозиция.

Anonimen
Anonimen
18 май 2021 12:24
Гост

Има си право на мнение човекът. А и със сигурност ще изложи доводите си.

Костакиев
Костакиев
18 май 2021 13:17
Гост

Неговото мнение винаги е предвидимо- политически обосновано и професионално безотговорно.
Добре, че дойде края на мандата му.

Бобо
Бобо
18 май 2021 12:21
Гост

Престиж

Бандата
Бандата
18 май 2021 12:21
Гост

Защо така бе колеги с по един само кандидат

Анонимен
Анонимен
18 май 2021 12:21
Гост

Успех му желая

XNL
XNL
18 май 2021 12:20
Гост

Ами дано се справя

Анонимен
Анонимен
18 май 2021 12:20
Гост

Успех тогава на очвека.

Анонимен
Анонимен
18 май 2021 12:20
Гост

Голяма победа. Пак, че и един е имало да се кандидатира де.

Серафим
Серафим
18 май 2021 12:19
Гост

Единствен кандидат….

Лили
Лили
18 май 2021 13:43
Гост

И този като Гешев.

Дани
Дани
18 май 2021 12:19
Гост

Ще трябва да почерпи

Stratiev
Stratiev
18 май 2021 12:19
Гост

Честито да му е

Ерих
Ерих
18 май 2021 12:13
Гост

Такова разочарование са Керелска и Дишева за нас съдиите, които гласувахме за тях…

Spiro
Spiro
18 май 2021 12:25
Гост

В последно време много се излагат.