Следователка поиска да оглави Софийската градска прокуратура. Тя е Илиана Кирилова от следствения отдел към СГП и е първият кандидат за поста. Срокът за подаване на документи изтича след седмица.

Длъжността се освободи, след като предишният градски прокурор – Емилия Русинова, беше назначена за заместник-шеф на Софийската апелативна прокуратура.

Илиана Кирилова е дългогодишен следовател. Завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Първоначално е работила като юрисконсулт, а през 1994 г. влиза в съдебната система и става следовател.

От 2005 до 2011 г. е била инспектор в Инспектората към Министерството на правосъдието, след което се връща в съдебната система като следовател.

Считам, че кандидатурата ми е естествено продължение на работата ми като инспектор и следовател. Познавам по-голямата част от прокурорите в Софийска градска прокуратура, някои от които в годините са били и следователи. Причините да сторя това е моето убеждение, че съществуват начини и средства, които могат да бъдат използвани в процеса на работата, за да може авторитетът на прокурорите и следователите да бъде издигнат в по-висока степен, доверието в тях да бъде повишено от страна на останалите звена в съдебната власт, институциите в държавата и гражданите“, пише в концепцията си Илиана Кирилова.

Тя изтъква, че професионалният ѝ опит е доказал, че когато прокурори и следователи имат доверие в ръководителя и той проявява загриженост към техните проблеми, подкрепя ги и им помага при изпълнение на задълженията им, желанието за работа е налице. По думите ѝ важно условие е да има спокойна и творческа атмосфера.

Илиана Кирилова казва още, че ръководителят трябва да умее да поощрява и стимулира колегите си и служителите, да може да води диалог, да решава по мирен път възникнали конфликти и ежедневни проблеми и това е така, защото всички те заедно изграждат авторитета на прокуратурата.

Един ръководител не следва да дели магистратите и служителите на приближени и неприближени, защото уравновесената и позитивна работна среда е предпоставка за по-големи резултати и ефективност. Смятам, че мога да изградя такъв работещ колектив, да формулирам необходимите цели и това да стане след проведени конструктивни разговори с прокурори, следователи и съдебна администрация. При ясни правила, прозрачност, взаимно доверие и екипност считам, че с усилията на всички, работещи в този орган на съдебната власт, ще бъдат реализирани целите. Мисля, че мога да мотивирам колектива да работи енергично, да дава нови решения по отношение на организацията на работния процес, да показва другото „човешкото лице“ на съдебната система, за да бъде тя уважавана от обществото“, казва още Кирилова.

Тя си поставя следните цели, ако бъде избрана за градски прокурор – по-добра координация между прокурорите и разследващите органи с оглед срочното приключване на делата; намаляване на субективните предпоставки, които водят до връщане на делото от съда поради допуснати съществени процесуални нарушения по време на разследването; ефективен контрол над разследващите полицаи с цел събиране на достатъчен обем от доказателства; подобряване качеството на изготвените обвинителни актове като заместник-градските прокурори трябва да изготвят анализ на причините за върнатите обвинителни актове, както и на съдебната практика.

Наред с това Кирилова предлага конкурсните комисии да се запълват на ротационен принцип, за да се преодолее субективният елемент при оценяване на магистратите.

Ще положа усилия, за да бъде решен въпросът със съдебните медици от катедра „Съдебна медицина“ в УМБАЛ „Александровска“. От изказване на бившия апелативен прокурор на София Албена Вутова става ясно, че съдебните медици отказват да правят аутопсии на място, липсва транспорт за труповете. В тази връзка ще отправя молба за помощ към ВКП, за да се проследи получени ли са отговори от министъра на образованието, министъра на вътрешните работи, министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието. Тези отговори следва да бъдат в резултат на сигнали, които Инспекторатът към ВСС е изпратил до тях за решаване на проблемите. Считам, че при постоянство и настоятелност този въпрос ще бъде решен“, казва още Кирилова.

Освен това тя ще предложи всеки месец да се изготвят справки за самоотводите, когато прокурорите и следователите изтъкват като основание т. нар. други обстоятелства, поради които един магистрат може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото. Идеята ѝ е да се прецени дали има системност и злоупотреба със самоотводите на това основание.

 

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Георги
Георги
09 март 2020 13:59
Гост

Няма нужда да се проверява дали има системност и злоупотреба със самоотводите. Естествено, че ДА!

Пенев
Пенев
09 март 2020 14:02
Гост

Ей, така като почнете да злословите… Жената тепърва ще проверява. Да не сте хвърлял на боб, та сте толкова сигурен? Един съвет: не е добре думите да изпреварват мисълта.

Кирилов
Кирилов
09 март 2020 13:58
Гост

А сега дано от ВКП бъдат достатъчно отзивчиви, за да се реши проблемът със съдебните медици от катедра „Съдебна медицина“ в УМБАЛ „Александровска“.

Димитров
Димитров
09 март 2020 13:54
Гост

Много сериозна заявка. Дано успее в това авторитетът на прокурорите и следователите да бъде издигнат в по-висока степен. Малко ми се вижда „мисията невъзможна“.

Анонимен
Анонимен
09 март 2020 13:56
Гост

Струва ми се, че имате резерви относно колегата просто защото е жена. Тя обаче със сигурност има данни да изгради позитивна работна среда.

Тихомир
Тихомир
09 март 2020 13:52
Гост

Мисля, че тя ще е първият и последният кандидат за поста. Той не е лъжица за всяка уста.

Бойко
Бойко
09 март 2020 13:53
Гост

Вярно е. Но няма да е за първи път. Някои просто се хранят с пръсти.

Antoan M.
Antoan M.
09 март 2020 13:41
Гост

Уви от едно време до такава степен се е сринал авторитетът на прокурори и следователи, че мисля, че ще минат години за да се оправи. Но, все от някъде трябва да се почне, нали така?

Севделина D.
Севделина D.
09 март 2020 13:40
Гост

Авторитетът на прокурори и следователи няма как да се издигне до никакви нива, като се знае за тях, че са подкупни от време оно.

Анонимен
Анонимен
09 март 2020 13:43
Гост

Всяко правило си има изключения!

Pintev
Pintev
09 март 2020 13:38
Гост

Всеки с лидерски качества ще бъде слушан и обичан от служителите си. Това не важи само за съдебната система. Но е добре, че тя знае това. Дано го и прилага. Защото тия реплики сме ги чували в частни фирми и в държавни учреждения, а след месец ни помен от обещанията. Един шеф трябва да е лидер, не да дава задачи и да не му дреме как се чувстват служителите му. Като го видят сутрин и да им се дохожда до тоалетна. Но уви малко са лидерите. Много са псевдо началниците. Смята, че като си дава заплатата на време и пуска… Покажи целия коментар »

Григорова
Григорова
09 март 2020 13:39
Гост

И аз искам да съм управител, но знам, че няма да се справя с лидерските изисквания и си кротувам. Нямам болни амбиции да управлявам фирма, защото там заплатата е най-голяма и да си миткам по почивки.

Илиева
Илиева
09 март 2020 13:34
Гост

Е не е завършила школа на ФБР някъде по света…но и СУ става. А и като няма други кандидати.

Геро
Геро
09 март 2020 13:46
Гост

За ваше сведение от ЮФ на СУ излизат блестящи юристи. А и сега като премахнат задочното обучение, броят им ще се увеличи.

Харалампиев
Харалампиев
09 март 2020 13:33
Гост

Изглежда образована и е минала по пътя за да стигне до тук. Считам, че е добра кандидатура. За разлика от куцо, кьораво и сакато дето става шеф на нещо си без да има нужния опит и работата после се дъни, тя поне изглежда читава, че може да върши това, за което ще бъде избрана.

Панатлеев
Панатлеев
09 март 2020 13:32
Гост

Това, че прокурори и следователи работят по-добре ако имат вяра в ръководителя си е общо приложимо. Това важи за всяка една професия. Лошото е, че в България рядко се случва това да имаш доверие към ръководителя си.

Асенов
Асенов
09 март 2020 13:34
Гост

Същото е валидно и за магистратите. А иначе доверието се гради с години, но може да се изгуби само за миг.

Mavri
Mavri
09 март 2020 13:43
Гост

Да не може. Ама като видиш как се стрелят по улиците наркотрафиканти и подземни босове, за които толкова пък да не може да се докаже, че са престъпници и ти става ясно, че парата е играла и някой прокурор и следовател си е купил къщичка или апартаментче, като е прикривал престъпленията на хора с животински или аграрни прякори. Честни бизнесмени ли как им викаха преди години.

Pintev
Pintev
09 март 2020 13:36
Гост

Ма защо да имат доверие в ръководителя си, като ръководителя често става такъв защото А) Има пари в излишък примерно от лотария или наследство и прави фирма за нещо, за което хал хабер си няма. Но не назначава специалисти, които да ръководят бизнеса му. Защото и футболисти отварят ресторанти, но самия футболист не седи вътре да готви, а дава куп пари на Шеф! Б) Назначен е от някой защото е поставено лице и трябва да съблюдава не дали колектива е довоелн, а да върви далаверата. В) Защото е минал по стълбицата и е бил на нивото на служителите си, НО… Покажи целия коментар »

Гешевист
Гешевист
09 март 2020 13:49
Гост

Сещам се за един такъв ярък пример. С изключение на първото, което не е на 100% сигурно, той напълно отговаря на останалите 3 критерия. Е, не е с фирма, но пък върти яко бизнес. Жив и здрав да ние, слънце наше!