На близо 30 въпроса отговори единственият кандидат за член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на следователите Стефан Петров пред колегите си.

Днес Общото събрание на следователите го изслуша, а след седмица ще гласува дали той да влезе във ВСС за малко повече от година на мястото на внезапно починалия Евгени Диков.

Събранието е безпрецедентно, тъй като се проведе изцяло онлайн и мина без всякакви проблеми.

Самият Петров предпочете днес да не излага отново концепцията си пред колегите си (какво предвижда тя виж тук), а да направи ретроспекция на случилото се със следствието през последните 30 години. Той мина през всички промени – изваждането на следствието от МВР, временното ликвидиране на дознанието и на Националната следствена служба, отлива на хора от професията, безуспешните опити за възстановяване на престижа ѝ с промени в законодателството и вкарването на следствието под шапката на прокуратурата.

И заяви, че основните му задачи са да се увеличи натовареността на следователите и да се издигне престижът на професията, както и защита на тези, които несправедливо са обвинени от ръководителите си, граждани и страни в наказателния процес. „Ние сме единствените в съдебната система, които се борим да имаме работа, да бъдем натоварени. И аз се учудвам как няма политическа воля един конституционно определен орган да бъде натоварен достатъчно с работа“, заяви Петров.

Той изложи и тезата си, че следствените отдели, които сега са към окръжните прокуратури, трябва да минат под административното ръководство на НСлС.

В отговор на въпросите на неправителствените организации Български институт за правни инициативи и Институт за пазарна икономика той припомни, че е бил противник на разделянето на ВСС на две колегии, но според него то не е формално и прокурорите и следователите не се месят в решаването на важни въпроси за съда и обратното.

Попитан за ниското доверие към съдебната система, той отговори: „Съдебната система е най-отдалечена от останалите власти. Аз съм противник на меренето на рейтинги в съдебната власт. Не може магистратите да се съобразяват с политически, икономически и прочее фактори, а също и с общественото мнение, за да се харесат на хората. Те трябва да решават въз основа на закона и вътрешното си убеждение“.

На въпрос за ролята на Инспектората към ВСС той заяви, че в момента ИВСС е делегитимиран, тъй като от една година мандатът му е изтекъл, но за съжаление в програмите си за изборите партиите не поставят това като първостепенен проблем.

Петров посочи, че сигурно е вземал неудачни кадрови решения, когато преди години беше член на ВСС, тъй като който не работи, той не греши. А за бившата председателка на Софийския градски съд Владимира Янева (номинирана за поста и от него), която напусна системата след т. нар. скандал за гнилите ябълки, заяви: „Владимира Янева преживя своя катарзис“.

Той заяви, че подкрепя и приветства, избрания от ВСС модел 4 за реформа на съдебната карта и го определи като смел.

Петров беше питан и на какво се дължи това, че и Иван Гешев беше единствен кандидат за главен прокурор, сега и той самият няма конкуренция за поста. Кандидатът за ВСС специално отличи двете процедури и обясни, че след като Гешев е бил номиниран от всички членове на Прокурорската колегия, всеки друг кандидат би бил само мюре, защото е ясно, че няма как да получи повече от недостатъчните за избор 14 гласа на останалите членове на съвета. За настоящата процедура пък заяви: „Малко е трудно да има кандидати за мандат от година и няколко месеца. А и виждате, че на някои партии първата точка в програмите им е разпускане на този ВСС“.

Стефан Петров каза, че няма никакви политически зависимости, като думите му дойдоха след въпрос за това, че преди години беше избран за член на ВСС по предложение на ДПС.

Той заяви, че е противник на новата фигура на специален прокурор, който да разследва обвинител №1. И припомни, че прокуратурата вече не е не е централизирана. „Това означава, че прокурорите и следователите вече не се подчиняват на главния прокурор при решаване на дела и преписки“, каза той.

Колегите му го питаха за мястото на прокуратурата, както и за разликата в натовареността на различните следствени отдели. Последният проблем беше поставен от Капка Милева от този към СГП, която изтъкна, че има голяма разлика между натовареността на колегите ѝ в отдела и тази в НСлС. Стефан Петров отговори, че ще работи за цялостно повишаване на натовареността на следователите.

„Да, в столичното следствие някои са свръхнатоварени, но има и в такива в криминалния отдел например, които не са. В момента сме сочени с пръст, че едва ли не най-малко работим в съдебната система. Трябва ни свежа кръв, а това може да стане при повече работа. Не трябва да се плашим от натовареността“, каза той.

Попитан за сигналите от Европейската прокуратура, че български следователи и съдии не могат да са европейски делегирани прокурори, Петров заяви: „Аз съм за равноправност между магистратите в участието в този конкурс. Не смятам, че следователите няма да се справят, когато влязат в съдебно заседание. През 2006 г. доста следователи станаха прокурори или съдии и са на много добро ниво“. И припомни, че самият български европейски прокурор Теодора Георгиев е бивш съдия.

Днес над 300 следователи се включиха в събранието, което откри шефът на следствието Борислав Сарафов. Той подчерта безпрецедентния начин а провеждането му – изцяло виртуално. „Кой друг ако не прокуратурата и следователите да направим за първи път нещо и да го доведем до успешен край“, коментира той. И апелира следователите да са остри и критични във въпросите си към Стефан Петров.

Преди да започне същинската дискусия към събранието се обърна главният прокурор Иван Гешев.

„Сигурен съм, че ще проведете открит и честен избор и ще изберете един достоен магистрат за представител на следователите във ВСС. В концепцията си за главен прокурор го заявих и сега го потвърждавам пред вас – за мен основен приоритет е възстановяването на престижа и достойнството на професията на следователя. Аз съм бил повече от 11 години следовател, моята заместничка Пламена Цветанова има над 20 години стаж в следствието и това е знак, че този процес е започнал“, каза той.

Главният прокурор изрази надежда с усилията на всички следователи, на Прокурорската колегия и на Народното събрание да бъде разширена компетентността на следователите и да се случи следното: „следствените органи да изглеждат по начина, по който изглеждаха в едни времена, когато бях по-млад и бях част от следствието“.

Събранието избра за свой председател шефът на камарата на следователите Петко Петков.

Стефан Петров е предложен за член на съвета от 62 следователи от окръжно ниво и от Националната следствена служба. Той е завършил право в Академията на МВР. Целият му професионален път е минал в следствието, където започва работа през 1989 г. От 2007 г. до 2012 г. беше член на първия постоянно действащ Висш съдебен съвет. Петров е зам.-председател на Камарата на следователите.

Имащите право на глас следователи са 427, като 393 заявиха, че ще гласуват електронно. За целта всеки от тях получава индивидуален талон. Останалите 35 магистрати ще могат да гласуват с хартиена бюлетина в сградата на НСлС.

 

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
К2 2021
К2 2021
14 март 2021 0:20
Гост

Стефчо не заспивай! Ти си следовател. Български следовател!

Опитен си! Бил си вече там. Влади идва към теб – не заспивай!

Валентин Ангелов
Валентин Ангелов
13 март 2021 19:48
Гост

Все повече боклуци се набиват в Правоохранителната и Правораздавателните системи.Всъшност , Чалгализацията отдавна се е настанила , в тези сектори.

Мирча Кришан
Мирча Кришан
13 март 2021 15:20
Гост

Бил/и се борил/и за работа… Ми работи БРЕ, работете! Някой да ви пречи или спира, а? Ама подписвате едни ведомости края на всеки месец … поради что се срамите да се наречете „работни“ или сте сите синове и щерки на „орачи и копачи на юридическата нива“?

Юридическата професия "следовател"
Юридическата професия "следовател"
13 март 2021 14:42
Гост

Справка – Явор Нотев. Винаги верни на Партията. Като видя „дебелия край“ на адвокатлъка, демек – може и адвокатурата да се „затвори“ за юдействащи лебоядци … стана част от „адвокатското лоби“. С акция в стил „немаше нужда, нищо нема да стане, ама да се отбележи“. Типична за ексследовател. Тези са СРАМ за всички юристи, като към последните не включвам миционери, пуцаджии, рабфакаджии и задочници. Заплатите им с поне 20% над тези на съдиите и прокурорите, а работата ми в най-екстрените случаи е 20% от тази на съдии и прокурори. Да не говорим, че кракът на над 90% от представителите на… Покажи целия коментар »

само минавам
само минавам
13 март 2021 14:35
Гост

Следовател, това звучи Гордо! Всичкото беше милиционер до 1989 година, а после – милионер. Справка – Кюлев. Този възпитаник на ЮФ на СУ са го изтупали за фасада, белким спасят огромната заплата, нищоправенето и тоталната деквалификация и депрофесионализация с профанизация в стил „мижи да те лажем“. Решението е само едно – всичкото на пазара на труда. И наново, барабар със съд, прокуратура, по нова К – мандатно, сменяемо, отзоваемо, избираемо, работливо и приветливо! Кадры решают все!

Re:
Re:
13 март 2021 14:57
Гост

Този не е завършил ЮФ на СУ, а Магнаурската школа в полите на Витоша. Автобиографията му е публична, барабар с предложението за Влади Янева, изживяла „своя катарзис“. Сега е ред и на неговия „катарзис“. В стил „Евгени Диков“.

Анонимен
Анонимен
13 март 2021 14:31
Гост

Жалка картина са. Трябва да бъдат изкарани от съдебната система. Особено НСлС са безбожно високоплатени лентяи.

Анонимен
Анонимен
13 март 2021 13:42
Гост

Оспорван избор с неясен край. Много напрегнато състезание

Vigo
Vigo
13 март 2021 11:58
Гост

Този избор се превърна във форум следователите да си изкажат мъките и тегобите, нищо де, поне да има някакъв смисъл от тази безсмислена процедура с един кандидат.

Анонимен
Анонимен
13 март 2021 11:05
Гост

Викам, направо да му кажем честито и да се приключва 😊

Анонимен
Анонимен
13 март 2021 10:58
Гост

Ама че избор е това. Онзи ден един член на ВСС така се изказа че все едно Петров вече е избран. И не сбърка 😊

Хм...
Хм...
13 март 2021 10:37
Гост

А тия дето ще гласуват с хартия не могат да се оправят с компютрите ли или им се ще командировка в София?

Анонимен
Анонимен
13 март 2021 11:01
Гост

Защо реши, че не са от София?

Анонимен
Анонимен
13 март 2021 9:55
Гост

Отново състезание с 1 кон – точно както Гешев и Ким Чен Ун обичат.

Анонимен
Анонимен
13 март 2021 9:43
Гост

мога да прогнозирам въпросите – какво ще направите, за да се върне достойното място на следствието ще е №1

голям избор
голям избор
13 март 2021 9:37
Гост

Ех, че избор ще е това от един кандидат, класика за тази колегия. Как не се намериха други желаещи за една година да вземат голямата заплата?

Пич
Пич
13 март 2021 10:30
Гост

Наистина ВСС е доста апетитно назначение, ама сигурно се иска и доста добра квалификация, поне формално.

Анонимен
Анонимен
13 март 2021 10:35
Гост

В този смисъл Евгени Диков беше най-доброто лице на следствието, лека му пръст на хубавия човек.

Анонимен
Анонимен
13 март 2021 11:03
Гост

Да, Евгени беше много добър човек и си обичаше работата. Мъчно ми е за него. Отиде си прекрасен човек

COVID 19
COVID 19
13 март 2021 15:25
Гост

Моля?!