Стефан Петров влиза във Висшия съдебен съвет (ВСС) за година и половина. Днес общото събрание за следователите го избра за член на Прокурорската колегия към ВСС от квотата на следователите с 287 гласа.

311 от 426 следователи, имащи право на глас, са участвали във вота (73% избирателна активност) като недействителните бюлетини са общо 24. Електронно са гласували 299 от 391 желаещи, а с хартиени бюлетини 12 от 35, като една е недействителна. Изборният ден започна в 8 ч. и приключи в 18 ч.

Стефан Петров беше единствен кандидат, той ще заеме мястото на внезапно починалия Евгени Диков. Мандатът на сегашния състав на ВСС изтича на 3 октомври 2022 г.

След обявяване на резултатите Петров благодари на членовете на избирателната и секционните комисии, както и на администрацията на ВСС за организацията за избора, защото, по думите му, „такова мероприятие няма осъществено в България“.

Стефан Петров поздрави целия български народ с настъпването на пролетта, както и всички именици по случай Тодоровден.

Искам да благодаря на всички следователи в международния ден на щастието. Около ¾ от тях участваха в днешния избор. Това много ме задължава като бъдещ член на ВСС. Ще се старая да оправдая доверието им.

И накрая искам да пожелая здраве, здраве и още веднъж здраве на всички и се пазете“, каза Стефан Петров.

Той беше предложен за член на съвета от 62 следователи от окръжно ниво и от Националната следствена служба (НСлС). Той е завършил право в Академията на МВР. Целият му професионален път е минал в следствието, където започва работа през 1989 г. От 2007 г. до 2012 г. беше член на първия постоянно действащ ВСС. Петров е зам.-председател на Камарата на следователите.

По закон изборите за член на ВСС се провеждат в две последователни събота като през първата се изслушват кандидатите, а втората се провежда самото гласуване.

Миналата седмица Стефан Петров отговори на близо 30 въпроса на свои колеги и на неправителствени организации.

Петров посочи, че основните му задачи като член на съвета ще бъдат увеличаване на натовареността на следователите, издигане на престижа на професията, както и защита на тези, които несправедливо са обвинени от ръководителите си, граждани и страни в наказателния процес. „Ние сме единствените в съдебната система, които се борим да имаме работа, да бъдем натоварени. И аз се учудвам как няма политическа воля един конституционно определен орган да бъде натоварен достатъчно с работа“, заяви Петров.

Според него следствените отдели, които сега са към окръжните прокуратури, трябва да минат под административното ръководство на НСлС.

Пред колегите си Стефан Петров заяви, че подкрепя одобрения от Пленума на ВСС модел 4 за реформа на съдебната карта, като го определи като смел.

Що се отнася до неравномерната натовареност на различните следствени отдели, то Петров заяви, че ще работи за цялостно повишаване на натовареността на следователите.

„В столичното следствие някои са свръхнатоварени, но има и такива в криминалния отдел например, които не са. В момента сме сочени с пръст, че едва ли не най-малко работим в съдебната система. Трябва ни свежа кръв, а това може да стане при повече работа. Не трябва да се плашим от натовареността“, каза той.

С днешния избор на Петров, членовете на Прокурорската колегия стават 10. Едно място продължава да е свободно, след като повече от година Народното събрание дори не откри процедура за избор на наследник на Пламена Цветанова, която стана заместник-главен прокурор.

 

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Стадо
Стадо
21 март 2021 3:49
Гост

Още един милиционерски цървул ще ви кадрува! Не ви ли е срам, бе овци! Колко още ще търпите тия дупесарски подлоги да се гаврят с вас!

Анонимен
Анонимен
20 март 2021 18:40
Гост

Хайде де, какво става. Не го ли избраха вече. Толкова ли не могат да преброят 12 бюлетини и да сметнат гласовете

хахаха
хахаха
20 март 2021 11:00
Гост

Следователите още спят. Много слаба избирателна активност

Анонимен
Анонимен
20 март 2021 11:09
Гост

За къде да бързат, до 18 часа има много време. Ще се наспят, напазаруват, помотаят и евентуално може да гласуват.

Анонимен
Анонимен
20 март 2021 14:14
Гост

Всъщност е точно обратното. Доста добре и бързо върви гласуването

Анонимен
Анонимен
20 март 2021 9:09
Гост

Какво толкова може да направи за малко повече от година. Нищо, според мен

1234567
1234567
20 март 2021 9:15
Гост

В дълбока заблуда си. Необходим е всеки глас, защото предстои избор на председател на ВКС. Евентуално ще се гласува и за оная измислена фигура на особения прокурор.

Виктор
Виктор
20 март 2021 9:23
Гост

И за натискане на бутона два пъти, ще взима голямата заплата? Така излиза.

Анонимен
Анонимен
20 март 2021 11:08
Гост

Е, условно казано. Защото наред с тези два избора, ще има и други, за които гласът му ще е важен и не говоря за формалните изслушвания за шефове… Там никога няма драма

Марийка
Марийка
20 март 2021 8:50
Гост

Хайде, до 12 да са приключили и да закриват. Изходът е ясен

Иванчо
Иванчо
20 март 2021 8:53
Гост

И аз това се чудя – какво му се кумят толкова. Могат бързо да приключат. Ама все ще се намери някой, който да гласува в 17.55