Мъж, над 45 години, прокурор или следовател, политически независим и да води активна борба с престъпността по високите етажи на властта. Така гражданите виждат бъдещия главен прокурор месеци преди откриването на процедурата за избор на наследник на настоящия обвинител №1 Сотир Цацаров.

Това показва национално представително проучване, направено по поръчка на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) сред 1080 пълнолетни българи, което беше представено днес. Специално е търсено мнението не на професионалната общност, а на гражданите.

Най-важните качества на бъдещия главен прокурор, според анкетираните, са да е политически независим (65,38%), да не се поддава на натиск (58,39%) и да е почтен (55,59%). Изискванията да е добър професионалист, да има характер и да се ползва с добро име и авторитет идват чак след това в предпочитанията на гражданите.

Според директора на БИПИ Биляна Гяурова-Вегертседер качествата, които сочат хората, без те да го знаят, напълно съвпадат с изискванията на Закона за съдебната власт към бъдещия главен прокурор. Според ЗСВ той трябва да има над 12 години юридически стаж, способност за придържане и налагане на висок етичен стандарт, висока професионална компетентност (задълбочени знания в областта на правото, богат практически опит в съответната област на правото, ръководни и административни умения, изявени аналитични способности), изявена независимост, воля за налагане на законността, решителност при изпълнение на служебните задължения и с принос за утвърждаването на правовата държава, развити умения за работа в екип, за мотивиране на колеги, за търсене и носене на отговорност.

Според 51% от анкетираните следващият главен прокурор трябва да е мъж, едва 18% завяват, че предпочитат жена за този пост, а останалите нямат мнение. Почти половината твърдят, че той трябва е на над 45 години, като едва 23% заявяват, че предпочитат по-млад човек да ръководи държавното обвинение.

Близо 40 на сто от гражданите нямат мнение за това откъде трябва да дойде новият главен прокурор. Според тези, които все пак имат позиция по въпроса, най-добре е той да е от прокуратурата или следствието (30%), от съда (20%), а едва 10 на сто подкрепят идеята да е представител на академичната общност.

Активната борба с престъпността по високите етажи на властта е задача номер №1 за бъдещия главен прокурор, според гражданите (близо 60%). Да не се допуска прокуратурата да се използва за политически цели и овладяване на битовата престъпност са приоритетите, които сочи всеки трети от запитаните.

При изследването хората са дали оценка по шестобалната система на действащия обвинител №1 Сотир Цацаров. Най-много (42,66%) са заявили, че поставят на мандата му Среден 3, Слаб 2 дават близо 25%, Добър 4 е оценката на близо 19 на сто от анкетираните, Много добър 5 – на 4,2% , а Отличен 6 е отговорът на 0,7% от интервюираните.

От БИПИ обявиха, че ще следят процедурата за избор на нов главен прокурор и призоваха за повече прозрачност. „Нагледали сме се на публичност, дори театрална, а прозрачността е това, което ни липсва“, заяви Биляна Гяурова-Вегертседер.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
И аз да питам, ако може
И аз да питам, ако може
06 март 2019 14:25
Гост

Този път може ли да е под 100 кг или пак ще търсим главен прокурор със сериозни връзки с гравитацията.

Анонимен
Анонимен
06 март 2019 13:39
Гост

Интересно как го изкараха отличник. При тези проблеми,които оставя след себе си, това е абсурд.

Пешо
Пешо
06 март 2019 13:24
Гост

Естествено, че борбата с корупцията трябва да започне от високите етажи на властта. А не само да си играят на гоненица с дребните риби.

Уникален
Уникален
06 март 2019 13:23
Гост

Каквито и проучвания да се правят, такъв като Цацаров трудно ще се намери.

Политикант
Политикант
06 март 2019 13:23
Гост

Политически независим – невъзможно. Той може да е такъв, когато встъпи в длъжност, но този пост е страшно изкушаващ с властта, кото дава, а властта развращава, както знаем. Вижте последния пример.

Анонимен
Анонимен
06 март 2019 13:26
Гост

Главният прокурор е много важен за всеки на власт, защото е може би най-силният инструмент за политически натиск срещу опоненти и опозиция. На практика той е част от властта. И затова в САЩ, например, не го крият това, там гл. прокурор си е политик.

Пич
Пич
06 март 2019 13:21
Гост

Направо кажете, че се търси Исус Давидов 🙂