След две седмици, в които броят на заразените от COVID-19 устойчиво не искаше да намалее, въпреки желанието на управляващите, вчера беше обявено, че маските на закрито се завръщат.

Дали това е добра новина – още е рано да се каже. Че е закъсняла е сигурно. Стигна се до там Върховната административна прокуратура да пише на премиера, че случаите на заразени растат и мерките и контролът е добре да се преосмислят.

Носенето на маски на обществените закрити пространства беше единствената мярка, за която лекарите в НОЩ – мрачната абревиатура на щаба, настояваха да не отпада за още дълго време. Падна. Задължението се превърна в гореща препоръка, а резултатът, който „Лекс“ прогнозира, вече е факт – Световната здравна организация причисли България към държавите с втора вълна на коронавируса.

Защо премиерът Бойко Борисов, който само до преди дни настояваше, че мерките не трябва отново да се затягат, за да няма паника, не застана заедно със здравния си министър Кирил Ананиев, когато се обявяваше провалът на тоталното им разхлабване, е политически въпрос. А отговорът е напълно прозрачен. В случая не той е най-важният.

Неуспехът на тактиката по Илф и Петров, че здравето на гражданите е дело на самите граждани, е не само предизвестен, той противоречи на едно от основните конституционни задължения на държавата – „да закриля здравето на гражданите“ (чл. 52, ал. 3 от основния закон).

Връщането назад към публичните изяви на премиера с маска като лигавник и към уверенията му за отслабения вирус, за което медиците съвсем не са единодушни, макар и поучителен спомен, също не е най-важното в момента. Големият въпрос е какво да се прави и какво може да се случи.

Отговорите може да намери всеки, който реши да се повози в столичния градски транспорт. Едно от малкото места, в които задължението за носене на маска никога не беше отменяно. Ако някой от екипа на премиера беше решил да пътува до работа с трамвай, тролей или автобус, щеше да си направи социологията, както казва самият Борисов. А там накратко положението е 50 на 50 – половината са с маски, а другата половина – без. Ако преобладаващите пътници са тийнейджъри или пенсионери, съотношението рязко се променя и то съвсем не в полза на маските. Едните напълно лишени от усещане за смъртност, другите може би примирили се с тленността на плътта, обитават обществените пространства, демонстрирайки непукизъм в лицето на вируса.

Какво да се прави – психология, обаче не е отговорът, който може да задоволи една правова държава. Неизпълнението на административноправни задължения е скрепено с административнонаказателни санкции. Наказват се и умишлените, и непредпазливо извършените нарушения. Стига само да „хванат“ нарушителите. Оказва се обаче, че в градския транспорт на столицата месеци наред е важало правилото „ние ги хващаме, ние ги пускаме“. По данни на самия кмет Йорданка Фандъкова през последната седмица са издадени само 16 акта на пътници без маски, а масово те са получавали предупредителни протоколи. Три екипа с контрольори и полицаи са обхождали стотиците превозни средства. Сега щели да се удвоят, т.е. да станат цели шест! Няма нужда да си изпечен гратисчия, за да изчислиш нищожността на вероятността да те засече тази контрола.

Примерът с градския транспорт – обществено място, в което маските през цялото време бяха задължителни, е показателен. Без ефективен контрол, придружен с адекватни санкции, никоя мярка няма смисъл.

Сега властта обяви масов контрол. От днес. Той ще бъде осъществяван въз основа на поредните – 353-та и 354-та, заповеди на здравния министър. Тук следва да се припомнят два принципа на административния процес – последователност и предвидимост. Дали Кирил Ананиев ги е спазвал със своите заповеди по време на пандемията ще реши съдът, който е залят от жалби срещу тях. Факт е обаче, че за пореден път той спази традицията си да публикува задължителни правила за поведение на цялото население далеч след края на работния ден и часове преди влизането им в сила. Този път не може да се каже, че беше през нощта – имаше заповеди, които излизаха и в 23 ч., само защото се радваме на най-дългите дни от годината.

И ако за задължителните маски на закрито се говори от вчера на обед, колко хора днес знаят, че в парка трябва да спазват дистанция от 1,5 метра? Колко работодатели са разбрали, че следва да я осигурят във фирмите си?

Предвидимите, ясни и публично огласени правила за поведение са предпоставка и за ефективен контрол, и за справедливи санкции. Ако те не се задействат сега, по време на този относително нисък прилив на вирусната вълна, негативният резултат пак няма да закъснее.

Умишлена или не, забавената реакция на повишения брой на заболелите, освен чисто медицински ефект, ще има и икономически, и чисто житейски. И този път той ще дойде отвън.

Латвия вече отмени чартърен полет със 145 туристи, които трябваше да почиват на Слънчев бряг и обяви ясно защо го прави – България се превръща в рискова държава заради нарастващите случаи на коронавирус. Туроператори от Полша и Германия отложиха полети, за да се ориентират накъде върви заболеваемостта у нас.

Телевизиите показват празните курорти, които традиционно се пълнят с чужденци и те няма да се оживят и през юли и август, ако други държави последват примера на Латвия. Отменените полети към България обаче са едната страна на монетата, а другата са излитащите от София и отношението на другите страни към пристигащите българи, което също може да се очаква да се промени.

Гърция показа, че следи внимателно обстановката на Балканите и не допуска туристи от Северна Македония, където в момента има най-много заболели.

Това прави следващата мярка, която ни чака, много лесна за прогнозиране – Гърция може да затвори границата си за хилядите туристи от България.

Калимера, казват гърците. А българите ще се плеснат по челата с „Добр‘утро“.

43
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
run 3
run 3
01 март 2024 8:51
Гост

I’m glad you taught me this; I’ll put it to good use. If you’re looking for another great site that gives free ways to have fun, you should check out retro bowl unblocked.

delafod840
delafod840
20 март 2023 8:07
Гост

Salmon* New Orleans · Perfectly Grilled Fish · Garlic-Grilled Shrimp Skewers · Walt’s Favorite Shrimp · Parrot Isle Jumbo Coconut Shrimp · Lobster-Topped Stuffed …

https://redlobstermenuprices.info/

LachlanBarrenger
LachlanBarrenger
16 февруари 2023 20:53
Гост

Calculation that takes the
arithmetic mean of a given set of prices over a specific number of days in the past.

Анонимен
Анонимен
24 юни 2020 11:59
Гост

С нищо не помага на икономиката гледането на мачове през лятото. По начало театрите и детските градини затварят през лятото – защо сега ги отвориха? Що за глупост! Проблемът е, че заради втората вълна спират чуждите туристи да летят до България и може да затворят Гърция за българите. Първото съсипва туризма, а второто – лятото на милион българи. Дали ще са доволни избирателите?

Анонимен
Анонимен
24 юни 2020 11:55
Гост

Управляващите и лично ББ не носеха маски в затворени помещения и когато това беше силно препоръчително, т.е. беше въпрос на дисциплина да се носят. Като управляващите демонстрират липса на дисциплина, какво да очакваш от останалите.

Анонимен
Анонимен
24 юни 2020 11:50
Гост

9 починали за 2 дни – Дали щабът или за по-авториртетно – лично ББ да не уведоми коронавирусът, че вече не е толкова опасен. Явно корпонавирусът не знае. Той ако знаеше и то от устата на ББ …

LSSAH
LSSAH
23 юни 2020 15:51
Гост

Да, бе. Ще затвори границата, ама друг път. Нали трябва да се съвземат от кризата, туризмът е единственото, което ги крепи. Аман от страхливи мрънкачи. Айде, да падат мерките, че следващия месец заминавам на почивка.

Калимера
Калимера
23 юни 2020 12:18
Гост

Ей, каква хубава статия! Много точно казано и с заинтригуващ тон.

прост, та, прост
прост, та, прост
23 юни 2020 12:15
Гост

По битивито показват премиерчето в Рилския манастир – на закрито, няма маска, няма дявол. Сега една глобичка от 3000 лв. от РЗИ. Това е недопустимо! Какъв пример дава. Министър-председател!

обективен
обективен
23 юни 2020 12:28
Гост

Моля, моля, това не е министър-председетал, а мутра-тулуп и марионетка на Пеевски !

Горки
Горки
23 юни 2020 12:01
Гост

Като цяло експериментът с „карантината“ е пълен провал – не само в България , но и по света . Вирусът се разпространява , ручахме жабетата , лигавихме маските – и нищо . Не знам какво очаква авторката , а и всички фенове на хирурга ген.Мутафчийски. Хората да се променят за два месеца , да поумнеят рязко , да станат дисциплинирани като китайци ? Няма как да стане , а да се „разочароваш“ от неслучването на невъзможни неща означава да си…..глупав . В България умират по 300 души на ден , а от КОВИД са умрели 200 човека за 3 месеца… Покажи целия коментар »

Трезвомислеща
Трезвомислеща
23 юни 2020 10:30
Гост

Побъркахте се от страх. А защо не ви беше страх, когато имахме 2 грипни вълни ? Защо не преброихте заразените или починалите от грип? Не затворихте държавата, а сега заради една настинка искате пак мерки и карантини. Стига толкова с това безумие! Спрете тестовете за коронавирус и оставете хората да си живеят живота както досега. Тежките респираторни заболявания са били, са и ще бъдат потенциално смъртоносни за много възрастни и много болни хора. Това не е от вчера. Нищо ново и нищо различно не се е случило. Просто на страха очите са големи.

до трезвомислеща
до трезвомислеща
23 юни 2020 11:29
Гост

Изчетох статията и не мога да не се съглася с написаното в нея. Не знам трезвомислеща дали си трезвомислеща или си от лагера на тия, дето си разменят из фейсбука фейкове с обяснения как такъв вирус няма, че всичко е заради 5G, че кравите ще започнат раждат агънца и третото пришествие ще дойде на земята. Обаче ще кажа едно – не може от най-строгите мерки да се изплякаме ей така на голо с буквално нула мерки. Просто е тъпо. И просто трябва да си тъп, за да не го виждаш. Гъчулята обаче не са тъпи, латвийците също и ни показаха… Покажи целия коментар »

Горки
Горки
23 юни 2020 12:31
Гост

Според мен „гърчулята“ яко лъжат за броя на заразените с КОВИД . Така де , знаем се с византийците от 1400 години . За пари са готови и майка си да продадат . В случая искат да си спасят туризма и лъжат като китайци от Ухан . Хайде бе – в България има по 120 случая на ден , а в Китай с 1,5 млн население – 20 души . Смешно е ! Но истината няма да се разбере – в Китай и 1 млн да умрат , през нощта ще ги изгорят в крематориумите и на сутринта ще мирише… Покажи целия коментар »

Горки
Горки
23 юни 2020 13:00
Гост

В Гърция и Кипър КОВИД ще се появи през ноември , когато и последният турист ще си е заминал . За гърците туризмът е свещен . Не КОВИД , а Второ пришествие да идва пак ще сложат столчетата по улицата и карираните покривки по таверните. Ако им се попречи – ще има нова Гражданска война и правителството им го знае . Всичко ще е скрито покрито , а ако все пак нещо се разчуе ….ще осъдят българин или албанец , но грък никога . Който иска да им вярва , аз вярвам на дядо Антим I.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2020 9:38
Гост

Пепел й на устата на авторката. Няма да стъпя на нашето море, докато не направят подпорни стени навсякъде и докато безплатният шезлонг стане платен

gogo
gogo
23 юни 2020 9:25
Гост

Масово се скочи какво било обслужването тук и как не искаме да ходим на Черно море… Ама защо не се сетихте, че идеята е не само мутренските 4-5 звездни кули да обслужвате, а да спонсорирате малките хотелчета? Дето от това си изхранват семейството?

Десислава
Десислава
23 юни 2020 9:24
Гост

Категорично подкрепям почиването по черноморието, но избирайте да не спите при мутрите!

свободен
свободен
23 юни 2020 12:32
Гост

То само мутрите да имат хотели ! Ами хотелите на бивши политици и подставени лица на настоящи политици ? Например Милен Велчев. Да се седят сами на бетонираното Черноморие !

Фараон
Фараон
23 юни 2020 9:24
Гост

Защо не ме вълнува тази тема? От 5 години почивам н а Шабла. Цените не са като на юг, много е спокойно особено през Юни, Юли и Септември. И има грамадни плажове. Да, няма 5 звездни СПА хотели, но има голф игрища с такива, та може някой ако държи по пътя към Каварна да намери!

Димитрова
Димитрова
23 юни 2020 9:25
Гост

Бяхме миналата година и тази пак ще идем на Тюленово и около него. Чудесно е.

Vergi
Vergi
23 юни 2020 9:26
Гост

Малко известен факт е, че в Европа е имало два скални моста – един в Малта и един на Тюленово. Този в Малта след буря се срути преди 2 години. Сега единствен такъв е този в Тюленово! Добре е да се знае и да се посещава.

Мишо
Мишо
23 юни 2020 11:36
Гост

О, много е хубаво. С тези скали… Ходила съм, обаче беше много отдавна.

Пътешественик
Пътешественик
24 юни 2020 12:15
Гост

Добре е да се информирате повече. Срути се мостът на о.Гозо- „Azure window“, но този в Малта остана- „Blue cave“.Много по-голям е от този в Тюленово и под него се влиза с лодка. Мостове има и в Португалия- Arco del Albandeira и в Algarve. Разбира се, българският също е красив, но не е единствен.

Мишо
Мишо
23 юни 2020 11:35
Гост

И за какво са ми тези СПА хотели? Цифра си е. После заради една почивка да ги отгладувам тези пари.

Ananieva
Ananieva
23 юни 2020 9:23
Гост

Препорчъвам да заложите на зелено. Идете на планина

Димитров
Димитров
23 юни 2020 11:37
Гост

Е, друго си е на морето. Спомням си за доброто старо време, когато ходихме първо на море, а после на планина.

Oblena
Oblena
23 юни 2020 9:21
Гост

С тоя туризъм ми писна. Кой където иска да ходи. Истинска мизерия е н а юг в България, но на север плажовете са прекрасни. Може и в Гърция. Има къде да се иде на море. Пустото море бе.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2020 9:21
Гост

Както винаги ще ни оправят отвън. Великата ни икономика излиза, че се крепи на кръчмарите, хотелиерите и моловете, заради които отхлабиха рязко мерките. Клета майка България.

Йосиф
Йосиф
23 юни 2020 12:01
Гост

Е, Бойко нали не иска да ни стресира. Ама той си вози г..а в кола, а ние се бутаме по градския транспорт, където отново днес имаше много хора без маски.

Оливия
Оливия
23 юни 2020 12:17
Гост

А ние крепим бюджета на византийците…. че без нас ще умрат от глад… нищо няма да затворят, ще видите!

Qюфте
Qюфте
23 юни 2020 9:20
Гост

Аз искам да кажа, че на родното черноморие не стъпвам и разбирам сънародниците ни, които се тикат в Гърция. Но в условията на пандемия сега не е редно да спонсорираме само Гърция. Тази година ще ида за пет дни към Резово! Не е толкова зле. Хайде сега

Englishman
Englishman
23 юни 2020 9:20
Гост

Че Ангелкова може да изпозлва пандемяита пак за да ни кара да ходим на родното черноморие е факт, обаче истината е, че Гърция може да реши да си затвори границата и да се спасяваме. Тоест тогава сънародниците ни ще идат малко в НЕсебър.

Николина
Николина
23 юни 2020 9:19
Гост

Да да и аз така го виждам. Ма ще затворят границата от към Гръцка страна!

Нерасист
Нерасист
23 юни 2020 9:15
Гост

Ако успеят да накарат циганите да носят маски и да се мият, значи може и някой ден да ги интегрират. Ама не могат.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2020 9:16
Гост

А безсмъртните пенсионери и младежи какво ги правим?

Анонимен
Анонимен
23 юни 2020 10:48
Гост

Сред тях няма заразени.

Kotze
Kotze
23 юни 2020 9:13
Гост

Прав се оказа генерала, яко започнаха да умират, днес са 8. Обаче го унищожиха човека, окаляха и омаскариха. А той е единственият, който е принципен и знае какво трябва да се направи.

Анонимен
Анонимен
23 юни 2020 10:50
Гост

Паляк, днес са умрели 300, ама от тях никой не се вълнува. 12 умряха след усложнение от грип, ако толкова те интересува.

Спец
Спец
23 юни 2020 9:11
Гост

Популизмът и здравните мерки са несъвместими, Борисов трябва да го разбере най-после!

тъй, тъй
тъй, тъй
23 юни 2020 9:09
Гост

да, да, дами и господа, една прогноза, с която няма как да не се съглася и какви бунтове го чакат тогава ББ, жална му майка. ама нали трябва да се прави на хубав, да не го псОват гражданите, че им ограничава правата, ама на гърците не им дреме, ако продължаваме с простотията, ще ни хлопнат кепенците

Анонимен
Анонимен
23 юни 2020 9:11
Гост

И те искат да си спасят сезона, не ми се вярва. Малко прекалено мрачна прогноза. На византийците цялата им икономика се крепи на туризма

тъй, тъй
тъй, тъй
23 юни 2020 9:12
Гост

а да не би да искат да мрат и да ги изпозаразим?