Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ ще върне мандата за съставяне на правителство веднага щом го получи от президента. Това стана ясно от изявление на самия Трифонов във фейсбук.

Той обяви, че кандидатът за премиер на партията ще е световната шампионка по шах Антоанета Стефанова.

„За наша радост има българи, които ни карат да се гордеем. Пред света. Ето например, имаме двама световни шампиони по шах. Веселин Топалов и Антоанета Стефанова. Световните шампиони по шах са обожествявани по света. За тях се пишат книги, правят се филми и имената им са изписани със златни букви в световната история. И ние имаме двама. Нашето предложение за министър-председател е световният шампион по шах Антоанета Стефанова. Тя има икономическо образование и говори пет езика. Сравненията, размислите и изводите оставям на вас“, написа Трифонов.

И заяви, че „разбира се, Антоанета Стефанова веднага ще върне мандата. Веднага. На секундата“.

И обяснява отказа на ИТН да състави кабинет, въпреки декларираната подкрепа от други партии така: „Защото “Има такъв народ” няма необходимия брой депутати или партньори, за да състави правителство. Стабилно правителство. Предлаганата подкрепа е от политически субекти, които са вредни, алчни и доказано компрометирани. И това тяхното не е подкрепа, а зависимост.

Така че Антоанета Стефанова ще приеме мандата с уважение и веднага ще го върне. Законът, Конституцията и демокрацията ни дават възможност да направим по-добър избор“.

За наша радост има българи, които ни карат да се гордеем. Пред света. Ето например, имаме двама световни шампиони по…

Posted by Слави Т. Трифонов on Sunday, April 25, 2021

 

По Конституция президентът няма срок, в който да връчи втория мандат, а след това е длъжен да възложи съставянето на правителство на трета политическа сила. „Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател“, гласи чл. 99, ал. 2 от основния закон.

За третия мандат държавният глава сам решава на кого ще бъде връчен. И тук Конституцията му дава 7 дни за размисъл. Разпоредбата на чл. 99, ал. 3 предвижда: „Ако и в този случай не бъде предложен състав на Министерския съвет, президентът в срока по предходната алинея възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател“.

Петата и шестата по численост парламентарни групи – на „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“, дадоха знак, че нямат намерение да съставят правителство. БСП и ДПС не са коментирали въпроса, а досега декларираха подкрепа за евентуален кабинет на ИТН.

На когото и да реши да връчи мандата Румен Радев шансът за съставяне на правителство е малък и той ще трябва да назначи служебен кабинет, който до два месеца да проведе предсрочни избори.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Хахаха
Хахаха
27 април 2021 9:46
Гост

Е как така? Нали всички освен ГЕРБ победиха в тези избори. Сега едно правителство не могат да направят. Да им на победителите.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
27 април 2021 8:44
Гост

абе да ви имам избора – Мутрата (Тиквата), Чалга Славея, Мая Дрънкалото, Арман Бабаняк, хаджи Тошко, наквасен Волен, Шкембе Войвода, Курнела – така, че извода е: Има такъв (прост) народ

Казал съм поне 10 пъти – тук в лекс, за 1 час ще съставя по-образовано правителство, отколкото партиите в парламента

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 20:56
Гост

Тиквата като политически смелчага щo не състави правителство 🙂

Бай Ганьо
Бай Ганьо
26 април 2021 17:15
Гост

Мда,чалгарият се изненада колко гласове е получил и сега не знае какво да прави – ама то т.нар. “вот от чужбина“ са все негови фенове – берачи, товарачи, сервитьорки,и прочие “ентелегенция“

Разочарованието
Разочарованието
26 април 2021 12:25
Гост

Крайно несериозно е твърдението, че ИТН има подкрепа от 165 депутати. Факт е, че същия брой подкрепи за председател на НС депутат от ИТН, но това само по себе си нищо не означава – например гласуването относно отчетността на главния прокурор. Видя се как и кой добави двамата председателите на върховните съдилища – никого ненужно.
Все пак ИТН можеше да забави със 7 дни връщането на мандата с цел евентуално приемане на изменения и допълнения по някой от предложенията…

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 11:38
Гост

А на Бойко като не му изнася- всички са му страхливци.

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 11:40
Гост

Сигурно защото Слави не се хвана на уловката.

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 11:30
Гост

Напълно е прав Слави за субектите, които са вредни, алчни и доказано компрометирани.

Разочарованието
Разочарованието
26 април 2021 10:40
Гост

Силно се съмнявам ИТН да увеличи броя на депутатите в 46-то НС. Силно се съмнява, че ИМВ изобщо да прескочи границата от 4 %.
Силно се опасявам, че „патриотите“ ще прескочат границата от 4 % или техните гласове ще бъдат в полза на „ГЕРБ“.
Силно се опасявам, че предстои бъдеща рекордно ниска избирателна активност.
Силно се опасявам, че мандатоносителя на 46-то НС ще бъде идентичен с този на 44-то НС.

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 11:02
Гост

Силно се надявам, че партията на Божков ще влезе в парламента и депутатие ще се явят с черни тениски с череп.

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 10:36
Гост

Самият факт, че не предлагат министри е показателен, че нямат намерение да съставят кабинет.

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 10:35
Гост

Че тук новината е, че просто ще върне веднага мандата. То е ясно, че няма да иска да прави правителство. Сега просто разбираме, че няма да предлага никого, като и това се виждаше от последните дни.

Stratiev
Stratiev
26 април 2021 10:35
Гост

Видяло се е, че ще се ходи на избори. Слави да връща мандата и да се отива направо на такива.

Шумковски
Шумковски
26 април 2021 10:34
Гост

Това е шах. И се залагат капани, ако Слави направи правителство да го бламират и съсипят от договорки.

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 11:33
Гост

Именно. Обаче Слави има много качествени юристи около нвго, които няма да го оставят да се подведе.

Ivanov
Ivanov
26 април 2021 10:34
Гост

Понеже още на 04.04 се знаеше, че вероятно ще се правят нови избори, цял месец ГЕРБ си правят предизборната кампания от парламента. Не са прости. Не са прости и ПР-ките на Борисов. Почнаха с кампанията преди всички, още от парламента.

Коко Роко
Коко Роко
26 април 2021 11:41
Гост

Севда ли не е проста или оня Никола Николов? Отече работата в канала, сега служебното правителство ще разчисти много хора и ще извади някоя и друга далавера …

Temelko
Temelko
26 април 2021 10:33
Гост

И на децата е ясно, че ще има предсрочни избори. Дано там Слави събере достатъчно гласове за да може вече след тях да състави устойчиво правителство!

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 11:36
Гост

Така е. При сегашната ситуация е абсурдно просто.

Аналог
Аналог
26 април 2021 10:32
Гост

Нали ако Трифонов направи правителство ще му скъсат нервите и на него и на партията от партиите на статуквото. Ще искат за всеки проекто закон да получават нещо за да го подкрепят в парламента.

Ananieva
Ananieva
26 април 2021 10:32
Гост

Трябва да е луд за да направи кабинет. Защото и ГЕРБ и БСП и ДПС и да се кълнат, че ще го подкрепят, то е ясно, че говорят така заради предизборната кампания, която ще следва явно. А и за да може като го подкрепят да има кабинет и после те хем да не управляват, хем да са в схемата.

Vergi
Vergi
26 април 2021 10:31
Гост

Няма защо да се мотаят като ГЕРБ цяла седмица. Като ГЕРБ също знаеха, че няма да им мине проекто кабинета.

Temelko
Temelko
26 април 2021 10:33
Гост

Би било самоубийство да състави правителство.

Анонимен
Анонимен
26 април 2021 15:38
Гост

Ти май доста бавно схващаш?!?
Идеята е да се натъмани изборния кодекс за да се осигури изборна победа на Румен Радев , а затова е нужно време, а пък Слави е просто прост инструмент.