Децата ту ходят на училище, ту не ходят. Резултатът е сериозно разстройство на образователния процес.

Би следвало още през лятото да се реши въпросът при каква заболеваемост какво да се прави, като това да е съобразeно с възрастта и състава на учениците. Вместо това, сега насред безспорния пик на епидемията, те бяха върнати в клас в понеделник, за да стане ясно, че от петък минават на дистанционно обучение. Ефектът от краткото присъствено обучение е, че ще се омешат заразни и здрави и всеки ще си занесе вируса вкъщи за локдауна.

И всичко това, при положение че за децата над 5 клас online обучението е не по-малко ефективно при добър вечерен контрол от родителите. А и със сигурност е по-добро за учениците от това да стоят с маска часове наред. В районите с преобладаващо ромско население обаче online обучението не е най-ефективният способ. Не може и ту да се заявява, че ще има решения по области, ту, че ще се вземат мерки за цялата страна.

Що се отнася до университетите, има специалности, по които в много държави отдавна има online обучение и въвеждането му нямаше да е проблем от самото начало на учебната година. Има и такива, за които това е невъзможно за семинарните и практическите занимания – такава е медицината, например.

Всичко това е ясно и са факти, на които трябва да стъпи едно добро управление, когато взема решения. Но не от днес за петък, а за месеци напред, защото доброто управление изисква предвидимост. Това е основен правен принцип.

В тази връзка, трябва да се посочи, че отдавна трябваше да се купи готов софтуер за ефективно изпитване на учениците и студентите, но в момента няма такъв.

Да обърнем поглед към икономиката – сега се предлага всички магазини, освен хранителните, да затворят за все още неопределен от правителството период преди Коледа.

Много от магазините обаче именно в седмиците около Коледа правят оборот по-голям отколкото за останалото време през годината. Затварянето им точно сега ще нанесе изключително сериозен удар върху икономиката и бюджета. Ако бъдат отворени точно преди Коледа, резултатът ще е струпвания на хора и висок риск от заразяване. При магазините клиентите чакат да влязат на необходимото разстояние и при влизане на ограничен кръг хора, които спазват нужното разстояние, рискът от заразяване е много нисък.

Тук доброто решение е да се засили контролът за спазването на мерките. Абсолютно необяснимо е да се затварят магазини, а да се оставят хората да са качествено по-нагъчкани в градския транспорт в натоварените часове.

Екскурзиите пък можеше да се забранят още в края на октомври, а не в последния момент да става ясно, че няма да се осъществят пътувания, за които хората вече са направили резервации. Нещо повече, трябва да се отчита дестинацията, Защото например екскурзиите за държави, в които разпространението на пандемията е осезателно по-ниско от България, не са особено опасни. Ако пък се лети със самолет за държави, които изискват PCR тест, това означава, че ще пътуват хора, за които вероятността да са болни е много ниска. Да се зарази човек на топли места, свързани с пребиваване на открито, е много малко вероятно. За да реши някой да пътува при тази обстановка по бизнес или лечение, означава че това му е важно. При адекватни мерки, тези фактори следва да бъдат отчетени. Защото ние сме най-бедната държава в ЕС и не всички мерки на развитите държави са възможни при нас.

Продължаването на съществуващите забрани е очевидно.

Затварянето на заведенията за обществено хранене и частичната му замяна с доставка на храна за вкъщи е неприятно, но разбираемо. Въпросът е защо се въвежда едва сега, след като ситуацията максимално се влоши. И ще окаже ли държавата адекватна помощ на тези заведения.

Закъснелите организационни мерки в болниците, предизвикаха не само случаите на починали пред лечебните заведения, а и доведоха до смъртта на много от приетите в болница заради лоши условия и неадекватна медицинска грижа. България е малко над средното в ЕС по заразявани на ден от коронавирус на 1 млн. души, но е на първо-второ място по починали.

Не беше есента, а лятото, моментът да се отварят ковид отделения, да се пренасочат и обучат лекари с други специалности. Лятото беше и моментът да се осигурят повече респиратори, помещения и обучен персонал за тях. Още повече, че много от лекарите от март насам не са натоварени поради намаляването на другите видове лечение, провеждано в болниците.

Въобще за пореден път се получи „Всички напред, ние – наопаки“. И докато повечето от държавите в Европа рязко облекчават ограниченията в периода до 10 декември, ние тогава ги задействаме. Британският премиер Борис Джонсън обяви, че карантината в Англия приключва на 2 декември, а българският министър-председател тепърва ще я въвежда на 27 ноември. И ако нашите специалисти от щаба не са били съгласни с това забавяне, да бяха подали оставки, вместо конюнктурно и мълчаливо на практика да го одобряват.
Разбираме уникалността на българското управление, ама все пак.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Оръжията за масово унищожениe трябва са някъде
Оръжията за масово унищожениe трябва са някъде
24 ноември 2020 10:13
Гост

Лагерите за карантиниране описани преди 10 години от сегашния здравен министър на Канада, Териза Там, и преститутския gaslighting упражнен срещу нас.
.youtube.com/watch?v=jv8CVqc0a9g&t=91s

А за Lock Step-а на фондация Рокфелер, пак от преди 10 лета – да не споменавам.

Про-правителствено-корпоративна (фашиска) пропаганда и промиване на мозъка:
US – UK Intel Agencies Declare Cyber War on Independent Media.
https://unlimitedhangout.com/2020/11/reports/us-uk-intel-agencies-declare-cyber-war-on-independent-media/

Оръжията за масово унищожениe трябва са някъде
Оръжията за масово унищожениe трябва са някъде
24 ноември 2020 12:10
Гост

www – пред първия линк; видеото се казва Fact Checking the Fact Checker от WhatsHerFace.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2020 9:54
Гост

Добре, че се сетиха за разстройството на образователния процес. Много късно затегнаха мерките.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2020 9:42
Гост

По принцип крайностите никога не са били добро решение. Но по някога са неизбежни.

Пич
Пич
24 ноември 2020 9:23
Гост

Най-опасното е, че лекарите и експертите са заложници на Тиквата и затова не могат да се вземат адекватни мерки.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2020 9:59
Гост

Да, той дърпа конците.

3333
3333
24 ноември 2020 8:17
Гост

Аз залагам на нещо по средата в петък, от което резултатът пак ще е никакъв.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2020 8:22
Гост

Това ще е най-тъпото. Затваряй и плащай на хората загубите! Това е решението, ама тиквата не плаща

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2020 10:02
Гост

Той е по вземането. Явно е зле с изваждането.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2020 8:13
Гост

Нямам нищо против локдауна, само това може да се направи. Съгласен съм и че е напълно и тотално закъснял! Обаче го предпочитам пред това да затворят цялата държава по Коледа и за пореден път да не се видим с близките си на голям празник. Преживях го по Великден, но и сега, ще ми дойде в повече!

Vivan
Vivan
24 ноември 2020 8:12
Гост

Този път поредният избор на некадърно управление ни излиза много скъпо. Дано пък е някакъв катарзис най-сетне.

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2020 8:15
Гост

какъв катарзис на края на мандата. авторът хубаво пише щаба да подаде оставки, ама вече започвам да си мисля, че генералът нарочно се оттегли, остави ги да действат неадекватно, само за да си начеше егото и да се докаже, че е бил прав като е казвал, че яко ще се мре наесен… малко конспиративно, но като видяхме за какъв човек иде реч, ми звучи доста логично

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2020 8:11
Гост

Авторът е прав за много неща, но управлението е некадърно. Проспа цяло лято

Анонимен
Анонимен
24 ноември 2020 10:05
Гост

Имам чувството, че това беше умишлено.

Fredy
Fredy
24 ноември 2020 8:00
Гост

Не се връзвайте така лесно на Борисов. Нищо не е решено още, той нарочно пусна министъра на пангара, за да прецени колко негативи ще отнесе до сряда, ще го претегли и ако реши, че му е много, ще обяви на МС, че няма да затваряме и не е съгласен с предложението, че хората трябва да работят, икономиката да върви и т.н.

123
123
24 ноември 2020 8:02
Гост

Aма в такъв случай точно по Коледа ще е страшно, при този темп на развитие. Да не говорим, че тогава вече много лекари може да напуснат фронта. Всички ще искат поне за празника да са си със семействата и ще е много сложно толкова хора да бъдат задържани в неорганизираните отделения.

Наблюдател
Наблюдател
24 ноември 2020 9:26
Гост

А преди здравния министър беше пуснат Валери Симеонов да тества общественото мнение с предложението за локдаун. Симеонов – момчето за мръсната работа.

man in the jeep
man in the jeep
24 ноември 2020 7:57
Гост

Всъщност не ми дреме за оборотите на търговците. И на ББ не му дреме и знаете ли защо – защото не планира да ги компенсира! На Запад са си направили сметката, че е по-добре по-рано да ги затворят, за да може по Коледа да си направят кинтите и да не роптаят, но тук човекът от джипката както винаги го направи максимално тъпо и така, че да има най-много ощетени

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
24 ноември 2020 8:14
Гост

Абе и той искаше по-добре да стане, ама се получи както обикновено. И той прост, и хората му прости, това е.

бай фокнър
бай фокнър
24 ноември 2020 7:53
Гост

Това е, когато хем боли, хем сърби. Развитите икономики разбраха, че локдаунът е неизбежен и го наложиха кога – през ноември! При нас понеже явно искат да хванат Никулден и 8 декември, хубаво, нека да е до 10 декември, примерно, но баш преди Коледа е врява и безумство